Borsa, dolar nereye gider? Uzmanlardan kritik sözler

Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisini yorumlayan piyasa uzmanlarına göre Merkez Bankası'nın enflasyon raporu öne çıkmakla birlikte dar bantta sıkışan dolar kuru ve Borsa İstanbul nasıl etkilenecek?

ÖZDER ŞEYDA UYANIK - BORSAGUNDEM.COM

Enflasyon beklentilerin üzerinde geldi, gözler piyasalara çevrildi. Uzmanlar verileri Borsa Gündem’e yorumladı. Dar bantta sıkışan dolar kuru ve Borsa İstanbul nasıl etkilenecek? Merkez hedef yenilemesine gider mi? Öne çıkacak hisseler hangisi? İşte bomba yanıtlar…

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz'a göre gıdadaki düşüşe rağmen gelen bu yükseliş Merkez Bankası'nın hedeflemesini zor soktu. Yılsonu enflasyon beklentisinin çift haneye yükseleceğini belirten Yılmaz, TCMB'nin son toplantıda da faizlere dokunmamasının sebebinin bu olduğunu ve faiz indirim sürecinin sona erdiğini öngördü.

Mert Yılmaz, dolar üzerinde bir etkinin görülmemesinin ağırlıklı sebebinin kamu bankalarının fonlaması olduğunu not düştü. Swap beklentilerinin geri plana düşmesi ile AB tarafındaki seyahat kısıtlamalarının önemli bir etken oluşturduğunu, turizm gelirlerinin döviz üzerindeki etkisinin globalde zor durumda olan dış ticaret ile birlikte kur üzerinde baskı oluşturduğuna da değindi.

Borsa İstanbul için de yurtdışı ile birlikte hareket eden piyasanın hali hazırda olması gereken seviyeden yüksekte olduğunu trend değişikliği bazında büyük bir hareket beklenmese de düzeltme hareketi beklendiğini belirtti. Yatırımcının bireysel ve kurumsal negatif reel faiz etkisiyle canlı olmasından kaynaklı hisse bazlı hareketlerin de öne çıkacağını ama 110 bin aşağı kırılmadığı müddetçe bir trend değişikliği söz konusu olmadığını iletti.

A1 Capital Yatırım'dan Araştırma Analisti Aylin Cevizci için de beklentilerin üzerinde gelen enflasyonda asıl önemli nokta çekirdek enflasyonda bozulmanın devam ediyor olması. Enflasyon verilerinde ulaştırma payı öne çıkarken, talep artışı burada önemli rol oynuyor. Normalleşme ile birlikte oluşan arz sıkıntısı ve yakıt fiyatlarındaki yükseliş yanında yaz mevsimi ve bayram tatili sürecinin yaklaşması da öne çıkıyor.

Gıda fiyatlarında nisan ve mayıs aylarında oluşan yüksek talep dolayısıyla fiyatların yükselmesi sonrası normalleşme süreci ve mevsimsel etki ile gelen düşüş yaklaşık iki ay daha devam edecek. Kur bu şekilde devam ederse ulaştırma - yakıt fiyatlarında etkili olacak.

TCMB'nin elinde yılsonuna kadar 75 baz puan indirim marjı bulunduğunu belirten Cevizci, fiyat bozulmalarının banka tarafından öngörülmesiyle bu toplantıyı da pas geçmesini beklediğini belirtti. Kritik noktanın ise enflasyon raporu olduğunu da ekledi.

Analist, "Kurda önemli hareket olmadı. Teknik göstergeler ise yukarı kırabileceği yönünde. Burada 6,85-87 ve 6,87-90 bantları ön plana çıkıyor. Kur hareketlerini asıl etkileyecek olan jeopolitik gelişmeler ve pandemi süreci olacak" derken, Borsa İstanbul'un da 2020 yılında ilk 6 aydaki performansında fazlaca değerlendiğini düşünüyor. Yukarıda 120 bin aşağıda ise 115 ve 113 bin seviyelerine dikkat çekerken, bundan sonra yukarı hareketin Banka hisseleri öncülüğünde olacağının da altını çizerek değerlendirmesini şu şekilde sonlandırdı:

Ucuz kalan bankacılık hisseleri 3. çeyrekte öne çıkacak. Temmuz ortasından sonra bilançolar da konuşulmaya başlanıyor bu da hisse bazlı hareketleri öne çıkarıyor.