Avrupa'nın gazı tükeniyor, gözler Türkiye'ye çevriliyor

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya yaptırımları artıran Avrupa'nın gazı bitiyor. Rusya ise sevk ettiği doğalgazı giderek kısıyor. AB, yeni tedarik arayışlarında...

Moskova ve Avrupa arasındaki enerji gerilimi, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP boru hattını gündeme getirdi.

Rusya, Polonya ve Bulgaristan'a sevk edilen doğalgazı geçen nisanda tamamen kesti. Ukrayna da Sohranovka gaz dağıtım tesisine Rus gazı alımını durdurdu.

Rusya, Finlandiya'nın NATO'ya başvurmasına tepki gösterdi. "Cevabımız sürpriz olacak" dedikten sonra ise gazı kesti. Moskova, Finlandiya'ya sağladığı elektriği de bir ay önce kesmişti.

Avrupa'da enerji krizi derinleşiyor

Rus gazına yüzde 67 oranında bağımlı olan Avrupa'da enerji krizi derinleşiyor. Ülkeler yaz sezonuna girdiği için doğalgaz ihtiyacı kışa göre daha az. Stoklardaki doğalgaz kullanılıyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen daha önce rezervlerinde yeterli miktarda doğalgaz depoladıklarını ancak kış aylarında krizin kapılarında olacağı uyarısı yapmıştı. Brüksel, krizden çıkış arıyor. Krize acil çözüm için gözler sıvı doğalgaz LNG'ye çevrildi.

Gözler sıvı doğalgaz LNG'de

ABD'nin LNG'sine bağımlı hale gelme tehlikesi doğsa da AB yönünü Washington'a çevirdi. ABD'nin yeterli sıvı doğalgazı tedariki sağlaması mümkün görünmüyor.

AB ile Katar görüşmeleri de masada. Katar, LNG arzının Rusya'dan sağlanan enerjiye alternatif olamayacağı konusunda uyardı. Brüksel'de yeni arayışlar da sürüyor.

TANAP ön planda

Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP boru hattı bu noktada ön plana çıktı. AB, doğalgaz için Bakü'nün kapısını çaldı. Görüşme trafiği artarken Türkiye'nin de içinde olduğu yeni planlar gündemde. Akdeniz gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırma planları konuşuluyor.

Nükler seçeneği de masada

Enerji çıkmazında nükleer seçeneği de söz konusu. Nükleer enerjiyi geride bırakmaya hazırlanan AB, yeni dönemde planı askıya alarak eski reaktörlere gözünü dikti. Kimini tamir ederek açıyor, kimini kapatma planını iptal ediyor. Hatta yenilerini inşa ediyor. Tüm bunların ekonomik krizi derinleştiren enerji açmazından çıkışı sağlayıp sağlamayacağı henüz net değil.(TRTHaber)

Davos'un gündemi gıda ve enerji krizi

Yellen: Yüksek gıda ve enerji fiyatları stagflasyonist etkilere sahip

Putin'den Avrupa'nın enerji yaptırımlarına "ekonomik intihar" eleştirisi

Cezayir Avrupa'nın enerjisine alternatif olacak mı?

Dünya enerji krizine sürükleniyor

Enerji fiyatları daha da yükselebilir