Asya’nın 400 milyarlık borç piyasası korku içinde

Çin’in emlak devi Evergrande’nin yaklaşan borç ödeme tarihi Asya’nın 400 milyar dolarlık borç piyasalarında korku dalgalarını yükseltti. Kurumsal dolar tahvilleri, kriz yükselirken darbe aldı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’in dev emlak geliştiricisi Evergrande’nin büyük miktardaki borçlarını ödeyemeyecek hale gelmesine yönelik endişeler, Asya’nın 428 milyar dolarlık borç piyasasında satış dalgasını tetikledi. Bu durum Çin’in emlak devindeki krizin diğer varlık sınıflarına da sıçradığının altını çizdi. Riskli Asya borçlanıcıları tarafından piyasaya sürülen dolara bağlı tahvillerin getirileri bu hafta neredeyse %12’ye yükseldi.

Bu rakam da Ice Data Services verilerine göre korona virüs pandemisinin ilk dönemlerinden bu yana en yüksek seviye oldu. Yılın ilk dönemlerindeki %7’lik seviyenin ardından gelen sıçrayış, Evergrande’nin iflasıyla ilgili endişelerden kaynaklandı. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar şirketin uluslararası piyasalarda bulunan ödenmemiş milyarlarca dolar borcunu ödeyemeyeceğinden endişeleniyor.

Perşembe günü gerçekleşmesi gereken faiz ödemesini yapamadığı takdirde Çin’in en büyük borç yapılandırması devreye girebilir. Bu aynı zamanda uluslararası varlık yöneticilerinin, küresel tahvil getirileri tüm zamanların en düşük seviyelerindeyken getiri arayışı nedeniyle yöneldiği Çin piyasalarında karşılaştığı en büyük şok olabilir.

Evergrande krizi Pekin’in Çin’in emlak geliştiricilerinin borçları üzerinde uyguladığı baskıların ardından ortaya çıktı. Bu şirketler Asya’da dolara bağlı yüksek getirili tahvillerin önde gelen ihraççıları arasında. HSBC CEO’su Noel Quinn, “emlak piyasasındaki krizin diğer alanları etkilemeyeceğini düşünmek naifçe olur” dedi ve etkilerin özellikle sermaye ve tahvil piyasalarında görülebileceğini belirtti. Evergrande’nin likidite krizi dünyanın en büyük gelişen piyasasında küresel yatırımcıların karşılaştığı en büyük düzenleyici risk oldu.

Geçtiğimiz dönemlerde Çin’de teknoloji ve eğitim sektörleri üzerindeki baskılar yatırımcıların endişelerini yükseltmişti. Eurizon SLJ Asset Management CEO’su Stephen Jen, “şimdilerde Çin dışındaki görünüm, Hong Kong ve İngiltere de dahil olmak üzere, Çin konusunda paniğe yakın” dedi. Açıklamasının devamında, “bu piyasaları vuran tüm sürpriz düzenleyici önlemlerin toplamının etkisi” ifadesini kullandı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Londra merkezli bir başka uluslararası fon yöneticisi de bu hafta Evergrande’nin odak noktalarında olduğunu belirtti. Dolara bağlı 20 milyar dolarlık ödenmemiş borcu bulunan şirketin perşembe günü gerçekleşmesi gereken 83,5 milyon dolarlık bir faiz ödemesi de var. 

Şirketin haziran ayında yaptığı açıklamaya göre, gelişen ülke uzmanı Ashmore şirketin tahvillerinde 63 milyon dolarla en büyük paya sahip şirket olurken diğer büyük yatırımcılar arasında UBS ve HSBC de yer aldı.

Jim Chanos: Evergrande krizi Lehman Brothers’ı aşacak

 

Çin ekonomisi büyük bir fırtınaya hazırlanıyor

 

Borsalarda en büyük iki endişe sona erdi