E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJim Chanos: Evergrande krizi Lehman Brothers’ı aşacak---

Jim Chanos: Evergrande krizi Lehman Brothers’ı aşacak

Jim Chanos: Evergrande krizi Lehman Brothers’ı aşacak
23 Eylül 2021 - 15:40 borsagundem.com

Çinli gayrimenkul devi Evergrande’nin borç krizi yaygın tahminlerin aksine Lehman Brothers krizini geride bırakabilir. Ünlü yatırımcı Jim Chanos Çin’in ekonomik büyüme modelinin sonunun gelmiş olabileceğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Evergrande'nin krizi Çin'deki yatırımcılar için Lehman Brothers bir krizden çok daha kötü sonuçlar doğurabilir. Açığa satış yatırımlarıyla ünlenen milyarder yatırımcı Jim Chanos dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde mülkiyet odaklı büyüme modelinin sona ermiş olabileceğini belirtiyor.

New York merkezli hedge fonu Kynikos Associates’in kurucusu olan ve ünlü enerji şirketi Enron’un batacağını önceden tahmin etmesiyle bilinen Chanos, Financial Times’taki röportajında, “Çin’de bol miktarda Evergrande mevcut. Evergrande sadece bunların en büyüklerinden biriydi. Ancak bölgedeki bütün gayrimenkul geliştiricileri benzer bir durumda. Tüm Çinli gayrimenkul piyasası diken üstünde” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dünyanın en borçlu gayrimenkul geliştiricisine ilişkin endişeler gün geçtikçe artıyor. Evergrande’nin vadesi Perşembe günü (bugün) olan borç ödemesini karşılayamaması durumunda oluşabilecek krizin yayılması ihtimali bu hafta küresel borsalarda düşüşlerin gerçekleşmesine yol açtı. Bu tip bir temerrüt krizi bazı yatırımcılara göre Asya kurumsal tahvil piyasası boyunca baskı yaratabilir.

Emlak şirketinden Perşembe günü yapılan açıklamada yurtiçi ödemelerindeki sorunun ‘çoktan çözüldüğü’ belirtilmiş ancak çok sayıda büyük uluslararası varlık yöneticisinin de yer aldığı denizaşırı yatırımcılara ödeme yapılıp yapılmayacağına dair bir işaret vermemişti.

Yatırımcılar, Evergrande'nin iflasının Lehman Brothers'ın Küresel Finans Krizi’ndeki iflasına benzer bir şekilde küresel bankalara ve yatırımcılara zarar vermeyeceği konusunda geniş ölçüde hemfikirler. Zira yaklaşık 20 milyar dolar olan uluslararası borç yükü Lehman’a göre nispeten daha küçük.

Ancak Evergrande’nin büyük ölçüde Çin anakarasındaki alacaklılar ve işletmelere olan toplam yükümlülükleri 300 milyar dolardan fazla.

Chanos, ülkedeki daha geniş çaplı bir ödeme krizinden kaynaklanan ekonomik dalgalanmanın daha ağır olabileceği konusunda uyarıda buluyor.

2 milyar doların üzerinde kişisel serveti bulunan 63 yaşındaki yatırımcı, “Birçok yönden Lehman tipi bir durum olduğu için endişelenmenize gerek olmadığı gözüküyor. Ancak diğer birçok farklı yönden çok daha kötü sonuçlara gebe bir kriz de olabilir. Zira bu kriz tüm ekonomik modeli kapsayan bir belirtiyi gösteriyor ve bu ekonomik modelin arkasında borçlar var” açıklamasında bulundu.

Geçen yıl Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin gayrimenkullerinde yıllarca süren kronik aşırı tedarik sorununu ele almak için adımlar atmaya başlamıştı. Pekin hükümeti sektördeki kaldıraçları kısıtlamak için yeni kurallar hazırladı. Çin gayrimenkul sektörü doğrudan ve dolaylı olarak ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 29'una katkıda bulunuyor.

Chanos açıklamasında, “Eğer bu balonu söndürmeye çalışırsanız bu riskleriyle birlikte gelir. Bulaşma riski olduğunu düşünmüyorum. Lehman benzeri bir şekilde bankadan bankaya bulaşan ve herkesin bir diğerine kredi vermeyi bıraktığı bir durum olmayacak. Bu daha çok ekonomik modelle alakalı bir risk çünkü konut gayrimenkulleri burada gayrisafi yurtiçi hasılanın önemli bir parçasını oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

Chanos, Çin’in kriz nedeniyle büyümeyi destekleyecek yeni alanlar bulması gerekeceğini aksi alda yarı kalıcı olan büyüme seviyesinin düşük bir büyüme seviyesine gerileyeceğini söyledi. Ünlü yatırımcı, “Çin Komünist Partisi bu durumun olası sonuçlarıyla mücadele edebilecek mi? Bu belirsizliğini koruyor” dedi.

Çin ekonomisi büyük bir fırtınaya hazırlanıyor

 

Çinli regülatörlerden Evergrande'ye uyarı

 

Citigroup: Evergrande, Çin'in Lehman'ı olmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Irmak akın 23 Eylül 2021 19:20

    Ooo borsalar İçin iyi haber değil bu.

  • Tahsin bal 23 Eylül 2021 19:10

    Bu durumda piyasalardaki huzursuzluk devam edecek demektir. Başta borsa olmak üzere çeşitli yatırım araçları bundan olumsuz etkilenir . Emtia değişir

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ23 Eylül 2021 17:28

    emperyalist güçlerin bundan sonra hiç bir huzur bulamayacaklar.Gariban ülkelere ve müslümanlara yaptıkları katliamların hesaplarını tek tek vereceklerdir.

  • oktay doğaner23 Eylül 2021 15:59

    ne kadar azarsan,  azmaya niyetlenirsen, ne kadar şeytanla dostluğu artırırsan .o kadar belanı bulursun