Aşırı yükselişleri şüphe uyandıran hisseler

Yatırımcılar potansiyel aşı haberiyle aşırı yükselen sağlık hisselerine şüpheyle bakıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl Avrupa borsalarının en iyi performans gösteren hisseleri ölümcül korona virüse karşı aşı ve tedavi geliştirmeye çalışan sağlık şirketleri oldu.

Virüs kaynaklı kısıtlamalar ekonomileri zora sokarken şirketlerin çalışmaları korona virüs tedavisine doğru evrildi. Yatırımcıların Tiziana Life Sciences Plc ve Bergenbio ASA gibi küçük ölçekli sağlık şirketlerinin bile hisselerini alması bu şirketlerin hisselerini neredeyse dört kat artırırken bu durumu şirketler hisse satışı yaparak değerlendirdi.

Hükümet yetkilileri ise AstraZeneca Plc ve Sanofi gibi büyük ilaç üreticilerinin korona virüs tedavisini bulmasını umuyor. Londra'daki Polar Capital LLP’in sağlık fonu yöneticisi Daniel Mahony'ye göre yatırımcılar küçük sağlık şirketlerine yatırım yaparken fazla abartmış olabilir. Bazı aşı geliştiren şirketlerin hisselerinin aşırı değerlendiğini söyleyen stratejiste göre bu şirketlerin hisselerinin değerlenmesi oldukça yapay.

MIT Üniversitesi’nin 2018 tarihli bir çalışmasına göre, klinik çalışması gerçekleşen bütün ilaçların sadece %14'ü ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) tarafından onaylanıyor.

Büyük ilaç şirketleri ve onların araştırma ortakları, korona virüs pandemisinin aciliyeti nedeniyle aşı geliştirme çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle büyük klinik araştırmalar yapmak için önemli kaynaklara sahip olmayan küçük şirketler için potansiyel tedavi ufukta gözükmemekte. Yine de korona virüse karşı küresel olarak yüz kadar şirket aşı çalışmasını yürütmekte.

400 milyon doz aşı için anlaşma imzalandı

Aşı için 4 ülkeden ittifak

İkinci dalga endişesiyle ABD vadeli işlemleri sert düştü