Aşırı satışlar doyuma ulaştı sıra yükselişte

JPMorgan stratejistleri küresel piyasalarda aşırı satışların doyum noktasına ulaştığını ve yatırımcıların yükseliş trendine hazır olması gerektiğini bildirdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan stratejistleri dünya ekonomilerinde daralma sürerken hisse senetleri ve krediler gibi birçok riskli varlığın en düşük noktasına ulaştığını belirtti.

JPMorgan baş stratejistlerinden John Normand önderliğiyle cuma günü hazırlanan rapora göre olağanüstü mali teşvikler, resesyon benzeri fiyatlandırma ve yatırımcıların pozisyonlarını değiştirmeleriyle birlikte piyasanın canlanması ve sabitlenmesi için gerekli şartlar oluştu. Buna karşın korona virüsün yayılma oranları halen belirsizliğini koruyor.

Normand yazısında, “Riskli piyasalarda enfeksiyonun (korona virüs) yayılma oranları belirsizlik ve virüsün sürecini arttırdığı sürece oynaklık da devam edecek fakat temel ve teknik açıdan risk seçimlerini haklı gösterecek yeterli değişimler var” ifadelerine yer veriyor. “Petrol fiyatları ve borç sürdürülebilirliği sorunları olan bazı gelişmekte olan piyasaların para birimleri dışında riskli piyasaların çoğunluğu büyük ihtimalle bu daralma içerisinde kendi düşüşlerini tecrübe etti.”

JPMorgan raporunda göre birçok riskli varlık yılın ikinci çeyreğinde yükselişe geçecek. Raporun başındaki isim John Normand’a göre ucuzlayan piyasalara tekrar giriş optimal zaman iki biçimde değerlendiriliyor. İş döngüsü tahminlerine güvenenler için piyasaya giriş büyüme eğrisini yavaşlamadan bir çeyrek öncesinde ya da temel katalizörler konusunda güvensiz olanlar için değerlemelerin ekstrem seviyelere ulaşmasıyla. “Yukarıdan aşağıya olan yapılar dahi şu anda piyasalara tekrar dönmeyi ifade ediyor.”

Fakat JPMorgan’ın bu  bakış açısına herkes katılmıyor. Goldman Sachs’ın piyasa stratejisti David Kostin cuma günü piyasaların bu haftalarda daha aşağıya gideceğini ifade etti. Kostin’e göre Normand’ın bahsettiği rallinin gerçekleşebilmesi için virüsün yükselişi yavaşlamalı, mali ve para politikalarındaki teşvikler işe yaramalı ve yatırımcıların pozisyonları ve hareketleri dibe ulaşmalı.