Anormal kira zamlarına 'şikayet hattı'

Ekonomi yönetiminin yakın takibe aldığı fahiş kira artışlarıyla ilgili bir dizi tedbirin yakında hayata geçirilmesi bekleniyor

Yüksek ev kiralarına çözüm bulmak amacıyla 4 bakanlıktan uzmanların bir araya geldiği toplantıda ilk tedbirler ortaya çıktı. Buna göre, kiracılar anormal kiraları şikayet hattına bildirecek. Ev sahiplerinin beyanname verip vermediği takip edilecek ve kira artışında yasal sınırlar içinde kalmaları sağlanacak.
Başta büyükşehirler olmak üzere, son dönemlerde vatandaşların gündemine gelen yüksek konut kiraları; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile Ticaret Bakanlığı’ndan bürokratlarının katıldığı “fahiş kira toplantısı”nda önümüzdeki dönemde yüksek kiralarla mücadeleye karşı atılacak adımlarla ilgili detaylar masaya yatırıldı. Basına yansıyan haberlere göre, TÜİK’in aylık enflasyon hesabıyla belirlenen ve kiralara yapılabilecek azami zammı belirleyen oranların aşılmaması esas olacak.

ŞİKAYET HATTI, HUKUKİ YARDIM

Kiracılardan normalin üstünde ev kiraları talep eden ev sahipleri, kiracıları tarafından şikayet edilebilecek. Bunun için bir telefon hattı oluşturulması bekleniyor. Belirlenecek özel hatta ulaşacak kiracılar, ev sahipleriyle ilgili kira şikayetlerini iletebilecek. Hat üzerinden ev sahipleri şikayet edilebilecek. Ayrıca kiracılar, hattın ucundaki uzmanlardan hukuki yardım da alabilecek.

Bakanlıklar kira artışlarını görüştü