Anel Telekom’da yapılanlar önemli nitelikte işlem değil mi?

Yönetim kurulu kararıyla yapılan hisse devriyle şirket faaliyetsiz bırakılıyor. Uzmanlar, önemli nitelikteki işlemler tebliğine göre bu durumun ayrılma hakkı doğurduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Anel Telekom’un elindeki Anel Yapı hisselerinin devri ile şirketin faaliyetsiz bırakılması 24 Aralık 2013 Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Önemli nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği’ kapsamına giren bir işlem olarak değerlendiriliyor.
Son iki yılda, yapılan tüm işlemler atılan tüm adımlar küçük yatırımcıların daha fazla mağdur olmasına neden oldu. Binlerce yatırımcı mağdur olurken, patron Rıdvan Çelikel, şirketi daha kötü bir sona doğru sürüklüyor.

Anel Telekom'un içi böyle boşaltıldı

Önce şirketin bağlı ortaklığı iştirake dönüştürülerek şirket bilinçli bir şekilde faaliyetsiz bırakıldı. Ardından yüklü miktarda hisse satışları başladı. Yabancı ortaklık hikayesi derken, yatırımcılar neler olduğunu anlayana kadar hisse Yakın İzleme Pazarı’na atıldı ve bu süreçte fiyatı 2.5 liradan 50 kuruşa kadar geriledi.
Rıdvan Çelikel, hisselerinin önemli bir kısmını daha önce sattığı için hisselerin fiyatındaki düşüş onu çok fazla etkilemiyor. Aksine Anel Telekom’un halen yüzde 47.5 oranında ortağı olduğu Anel İş Merkezi’ni daha düşük fiyata ele geçirme imkanına kavuşuyor. 100 milyon lira değerindeki iştirake sahip olan Anel Telekom’un piyasa değeri 25 milyon lira.
Son iki yılda yaşananlar ve gelinen noktaya bakıldığında patron cebini doldururken yatırımcılar mağdur.

Anel Telekom bilinçli olarak faaliyetsiz bırakıldı

YATIRIMCILARIN MAĞDURİYETİ ORTADAN KALDIRILABİLİR

Binlerce yatırımcının mağduriyetini ortadan kaldıracak reçete ise ‘Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği’nde mevcut. Tebliğ; ortaklıkların önemli nitelikteki işlemlere ilişkin karar alınması ve bu işlemlerde bulunulması ile önemli nitelikteki işlemler sonucunda ayrılma hakkının kullanılması ve zorunlu pay alım teklifi yapılmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 23,24 ve 25’inci maddelerine dayanılarak hazırlanan bu tebliğ; ortakların önemli nitelikteki işlemleri, önemlilik ölçüsü de dahil olmak üzere bu nitelikteki işlemlerde bulunabilmesi veya kararların alınabilmesi için uyulması zorunlu usul ve esasları belirliyor.
Tebliğin 6. Maddesi’nde yer alan ve ‘Önemlilik Kriterleri’ başlıklı bölümün birinci ve ikinci fıkrasında, işleme konu mal varlığının şirketin aktiflerine, ortaklık değerine ve gelirlere oranı belirleniyor.

Rıdvan Çelikel benzer işleri daha önce de yapmış

ORTAKLIĞIN FAALİYETİNİ ETKİLEYEN İŞLEMLER ÖNEMLİ

3’üncü fıkrasında ise, “Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen sınırların altında kalsa dahi, her durumda yönetim kurulunun mal varlığının ortaklığın faaliyetleri açısından taşıdığı önemi dikkate alarak değerlendirme yapması gerekir” deniliyor.
Anel Telekom’da şirketin bağlı ortağı konumundaki Anel Yapı’nın yüzde 7.5 hissesi başka bir şirkete devrediliyor. Bu işlemden dolayı Anel Telekom faaliyetsiz kalıyor. Bu durum ayrılma hakkı gerektirmez mi?
Tebliğ çok açık: “Her durumda yönetim kurulunun mal varlığının ortaklığın faaliyetleri açısından taşıdığı önemi dikkate alarak değerlendirme yapması gerekir” deniliyor. 11.07.2014 tarihinde Anel Telekom Yönetim Kurulu, Anel Yapı’daki yüzde 7.5 payı Anel Elektrik’e devrederek hem şirketi faaliyetsiz bırakıyor hem de hakim ortaklık hakkını elinden alıyor. Bundan daha önemli nitelikte bir işlem olabilir mi?
Yine 6. Madde’nin 4’üncü fıkrasının (b) bendinde düzenlemede şöyle deniliyor: “Ortaklığın fiili ana faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet üretiminin işleyiş sürecini değiştirecek nitelikteki, örneğin üretim faaliyetinin tümüyle terkedilerek üretim konusu malın dışarıdan tedarik edilmesi gibi karar ve işlemlerdir.”
Anel Telekom’da ortaklığın ana faaliyet konusu tamamen ortadan kaldırılıyor.
Tebliğin 7’nci Madde’sinin (b) bendinde ise “Faaliyet konusun tümüyle veya önemli ölçüde değiştirilmesi” deniliyor.

6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nu işler hale getiren tebliği bunları emrediyor.

Sermaye Piyasaları Rıdvan Çelikel’in babasının çiftliği mi?

HİSSELER DEVREDİLMESE ŞİRKET FAALİYETSİZ KALMAYACAKTI!

Anel Telekom’un hakim ortak konumunda olduğu Anel Yapı’daki yüzde 7.5 oranındaki pay devredilmeseydi şirket faaliyetsiz kalmayacak ve Yakın İzleme Pazarı’nda olmayacaktı. Bunda yatırımcının küçük hissedarların bir kusuru ya da dahli var mı? Olamaz ki! Nasıl olsun? Aksine en büyük mağduriyetler küçük yatırımcılar cephesinde yaşanıyor. Bu hisseyi alan yatırımcılar şirketin faaliyetsiz kaldığını bile bilmiyor. Patron bunu bile yatırımcılardan gizlemiş. Azınlık paya da sahip olmasına rağmen imtiyazlarını kullanan patron, kendi çıkarları için binlerce yatırımcının mağduriyetine zemin hazırlıyor. Uzmanlar, Anel Telekom’da yapılan işlemlerin Sermaye Piyasası Kanunu’na göre ayrılma hakkı doğurduğu konusunda hem fikir.