Altın karşısında Bitcoin’in değeri yok

Bitcoin’deki fiyat hareketliliği bu hafta yatırım dünyasının en büyük gündem maddesi haline geldi. Altın madenciliği devi Barrick Gold’un CEO’su ise altın karşısında kripto paraların asla iyi bir değer deposu olamayacağını savunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın madenciliği şirketi Barrick Gold’un CEO’su Mark Bristow Perşembe günü yaptığı açıklamada kripto paraların geleneksel altın yatırımından daha iyi değer deposu olduğu fikrine karşı çıktı.

Bitcoin destekçisi boğa piyasası yatırımcıları dijital para biriminin arzının sınırlı olması ve hızlı bir şekilde büyümesi nedeniyle dünyanın en büyük kripto para biriminin enflasyona karşı daha iyi bir koruma olduğu iddialarının ortaya çıkmasına neden olmuştu.

Ancak Bristow CNBC’ye verdiği röportajında söz konusu iddiaları reddederek spekülatif varlıkların güvenli bir yatırım olarak kabul edilemeyecek kadar değişken olduğu eleştirisinde bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Bristow’un şirketi altın yatırımlarını hafife almasıyla bilinen efsane yatırımcı Warren Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway’dan dahi pandemi döneminde yatırım almıştı. Bristow konuya ilişkin açıklamasında, “İsteseniz dahi yapamayacağınız bir şey var, hiçbir matbaada altın basamazsınız. Ancak halen kripto para üretimi yapabiliyorsunuz” dedi.

Altınla benzer bir şekilde dijital olarak çıkartılması gereken Bitcoin’in arzı 21 milyon ile sınırlı. Kripto para blockchain araştırma hizmeti veren şirket Blockchain'e göre şu anda 19 milyondan fazla coin dolaşıma girmiş gözüküyor.

Altın arzına bakıldığında ise, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından yapılan araştırmalara göre bugüne kadar dünya çapında yaklaşık 244.000 ton altın çıkarıldı. Bristow'a göre altın başlı başına nadir metal olmaya devam ediyor.

Bristow, "Madencilik sektöründe, altın madencileri yüzyılın başlarından bu yana çıkardıkları rezervlerin yerine yenisini bulamadılar. Çıkardığımız altının sadece %50'si kadar rezerv bulabildik" açıklamasında bulundu.

Madencilik şirketi Barrick Gold 44 milyar dolar olarak değerleniyor.

Bristow’un yorumları kripto para birimleri piyasalarında son bir hafta içinde büyük bir erimenin gerçekleşmesinin ardından geldi. Bitcoin Çarşamba günü % 30'luk bir düşüşle yaklaşık 30.000 dolara kadar gerilemişti. Dijital para birimi, diğer kripto para birimleriyle birlikte, o günden itibaren 40.000 dolara yakın yükselerek geri dönüş yaptı. Bitcoin bir yıl öncesine kadar 10.000 doların altındaydı.

Bu arada, altın fiyatı geçen hafta yaklaşık %3 yükseldi ve son bir yıl içinde yaklaşık %5 artış gösterdi. Barrick Gold’un hisseleri Perşembe günü yaklaşık %1 artarak 24,81 dolara yükseldi. Hisseler yıllık bazda %9 arttı.

Fintek devi halka arz için balon piyasasının sonunu bekliyor

 

Bitcoin’de risk devam ediyor mu?

 

Piyasalar düşüşteyken yapılan 3 yatırım hatası