E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar düşüşteyken yapılan 3 yatırım hatası---

Piyasalar düşüşteyken yapılan 3 yatırım hatası

Piyasalar düşüşteyken yapılan 3 yatırım hatası
21 Mayıs 2021 - 13:07 borsagundem.com

Borsalar düşüşteyken yatırımcılar sakin kalamıyor ve uzun vadedeki yatırım planlarıyla ilgili rasyonel kararlar veremiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok yatırımcı hisse piyasalarında çöküşün yaklaştığını düşünüyor. Ancak önde gelen endekslere bakıldığında her birinin tüm zamanların en yüksek seviyelerinin yaklaşık %5 altında seyrettiği görülüyor. Dolayısıyla borsalarda henüz bir düzeltmenin başladığı ya da ayı piyasası sürecine girildiği söylenemez. Ancak endeks ortalamalarının aksine birçok popüler hissede sert düşüşler görüldü.

Örneğin en büyük popüler hisseler arasında yer alan Pinterest ve Magnite hisselerinde sırasıyla %35 ve %60 düşüş görüldü. Bu nedenle birçok yatırımcı piyasaların düşüş trendinde olduğunu düşünüyor. Bu gibi gelişmeler ise yatırımcıların psikolojisini etkiliyor. Eğer sizin de portföyünüzde büyük bir gerileme görüldüyse, işte bu dönemde yapmamanız gereken yatırım hataları.

1. Hemen hisse satmaya başlamayın

Yatırımcıların portföylerindeki en gözde hisselerin düşüşe geçmesi üzüntü yaratabilir. University College London’ın The Wellcome Centre for Human Neuroimaging merkezinde para kaybettiklerinde, kumar oynayanların beyin aktiviteleri üzerine bir çalışma yapıldı. ScienceDaily’nin aktardığı çalışma sonuçlarında, para kaybetmenin beyindeki korku ve acı sensörlerini harekete geçirdiği görüldü.

Motley Fool’un haberine göre, insanlar acı ve korku gibi duygulara kaçma isteği göstererek tepki veriyor. Yatırım alanında ise bu içgüdü oldukça büyük sorunlar yaratabilir. Borsalarda ani düşüşler yaşandığında yatırımcıların ilk tepkisi genellikle en çok düşüş gösteren hisseleri satmak ve kötü duygulardan kaçmak oluyor. Ancak elbette yatırımcılar bu durumu bu şekilde açıklamıyor.

Yatırımcılar genellikle çok daha bilimsel bir açıklamayla, paralarını daha iyi büyüme ve daha yüksek artış potansiyeli olan hisselere yönlendirdiğini söylüyor. Elbette hisse satmakta herhangi bir sorun yok. Aynı zamanda inancınızın güçlü olduğu durumlarda yeni bir hisse almak da sakıncalı değil. Ancak alım satım kararlarınızın ardındaki tek neden portföyünüzdeki düşüşse, bu kararı gözden geçirmelisiniz.

2. Kenarda beklemeyin

Hisselerde yükseliş görüldüğünde iyimserlik de yükselir ve yatırımcılar bu durumun sonsuza dev devam edeceğini düşünür. Hisseler düştüğünde ise karamsarlık çöker ve uzun vadede olumsuz beklentiler oluşur. Örnek olarak profesyonel hisse analistlerinin, son haftalarda fiyat hedeflerinde ne gibi değişiklikler yaptığına bakabilirsiniz. 2021’in ilk iki ayında analistler hisseler için fiyat hedeflerini giderek yükseltiyordu.

Bundan haftalar sonra, geri çekilme başladığında fiyat hedefleri aşağı yönlü revize edildi. Açıkça görülüyor ki analistler yalnızca mevcut piyasa koşullarına tepki gösteriyor. Piyasa koşullarına tepkisel yaklaşan yatırımcılar şimdilerde kenarda bekliyor ve daha da düşmelerinden korkarak hisse almaktan çekiniyor. Ancak hiç kimse borsalarda neler olacağını tahmin edemez.

borsagundem.com'un derlemesine göre, Fidelity 1980’in ocak ayı ile 2020’nin ağustos ayı arasını kapsayan sürede borsaları analiz etti. Bu 40 yıllık sürede en iyi getirilerin sağlandığı 50 günü kaçıran yatırımcıların portföyleri, yatırım yapmaya devam edenlerinkine kıyasla %93 daha az getiri sağladı. Bu nedenle borsalarda düşüş dönemlerinde korku içinde kenarda beklemek, uygun bir yatırım stratejisi değil.

3. Barutunuzu tüketmeyin

1988 yılında efsanevi yatırımcı Warren Buffett, “eğer nadir bulunan, hızlı hareket eden filleri vurmak istiyorsanız, her zaman dolu bir silah taşımanız gerekiyor” dedi. Buffett’ın açıklaması piyasaların zaman zaman yatırımcılara hayatlarını değiştirecek fırsatlar sunduğuna işaret ediyor. Bu fırsat gerçekleştiğinde ise yatırımcıların fırsatı yakalamak için hızla büyük miktarda yatırım yapması gerekiyor.

Ancak Buffett’ın sözleri yatırım dehasını gösterse de, şimdilerde bir hisseye büyük miktarda yatırım yapmak doğru olmayabilir. Hızlı ve kararlı sermaye dağılımı hamleleri gerektiren fırsatların “nadir” olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. Şimdi ise birçok hisse bu kriterlere uyum sağlamıyor. Bu nedenle yatırımcıların kenarda beklemesi doğru olmayacakken, bir hisseye büyük miktarda yatırım yaparak gelecekte karşılaşabilecekleri fırsatları kaçırmalarına neden olabilir.

Hem hisse satışı yaparak kenarda beklemek hem de tek bir hisseye yüksek miktarda yatırım yapmak, korku ve acı duygularımızı bastırmak için gösterdiğimiz aşırı tepkiler. Zirve noktasının oldukça altından işlem gören bir hisse bulduğunuzda, uzun vadeli yatırım stratejinizin bir parçası olarak bir miktar alım yapmayı düşünebilirsiniz. Ancak bu yatırıma hayatınızın fırsatı olarak yaklaşmanız doğru olmayabilir.

Piyasalarda her koşulda ayakta kalmak isteyen yatırımcılar uzun vadeli bir yatırım stratejisi benimseyerek, iyi şirketlerin hisselerini düzenli olarak alabilir ve yıllarca satmayabilirler. Piyasalarda görülen kısa vadeli düşüşlerde ise disiplinli bir yaklaşım ve odaklanmayla birlikte, çoğunlukla yükseliş gösteren bir piyasadan fayda sağlayabilirsiniz.

'Kripto balonu patlamış olabilir'

 

Borsa İstanbul gücünü koruyor

 

Tesla, Rusya'ya açılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)