Almanya’da emeklilere yüksek zam hazırlığı

21 milyon Alman emekli, artan enflasyon karşısında ezilmemek için oldukça yüksek oranda bir zam bekliyor

Almanya Hükümeti, Alman emeklilerinin bu yıl Avrupa’daki en büyük zamlardan birini yapmaya hazırlanıyor. Enflasyonu körükleyecek bir gelişme olsa da zamların maksimum seviyede tutulması bekleniyor.

Almanya Çalışma Bakanlığı, emekli maaşlarının 1 Temmuz'da eski Batı Almanya'da %5,35 ve eski komünist doğuda %6,12 artacağını söyledi. Batı Almanya’da geçen yıl emeklilik maaşlarında herhangi bir artış yaşanmamıştı.

Doğu Almanya’da ise sadece yüzde 0,72 oranında bir artış yapılmıştı. Bu artışla birlikte 40 yıl aradan sonra batı ve doğu arasındaki fark hemen hemen kapanmış olacak.

ÜLKENİN EMEKLİLİK FİNANSMANI İYİ DURUMDA

Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Almanya'da (korona virüs) krizinde işgücü piyasasını istikrarlı tutmayı başardıkları için emeklilik sisteminin finansmanının iyi durumda olduğunu ve artışın mümkün olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası artan enerji fiyatları da dar gelirli Alman vatandaşlarını zorluyor.
Bu arada, Batı Almanya'daki yaşlı çiftler aylık 3 bin euroya yakın ücret alırken doğu Almanya'daki yaşlılar 2.600 euroya yakın emekli maaşı alıyor. Batı Almanya'daki bekar erkek emekliler her ay 1.900 euro Doğu Almanya’da ise 1.600 euro ücret alıyor. Bekar kadın emekliler de yaklaşık 1.600 euro emekli maaşı alıyor.

Tavandan bildirim farkı emekli maaşını 750 tl etkiliyor!

 

Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması