Almanya'da doğalgaz kullanımını %20 azaltma hedefi

Almanya'nın enerji düzenleyicisi Federal Şebeke Müdürlüğü (BNA) bu kış doğalgaz kıtlığı yaşanmaması adına doğalgaz kullanımının beşte bir azaltılması gerektiğini duyurdu.

Almanya, kışın enerji krizine girerse doğalgaz arzının karneyle dağıtılmasından BNA'nın başkanı Klaus Müller sorumlu olacak. Müller, “Hedefimize (yüzde 20 doğalgaz tasarrufu) ulaşamazsak, o zaman yeterli gaza sahip olamama konusunda ciddi bir risk var demektir” açıklamasını yaptı.

Müller, Rusya'dan gelecek arzdaki kesintileri telafi etmek için diğer kaynaklardan yaklaşık 10 gigawatt ekstra gaz arzına ihtiyaç olacağını bildirdi.

'İTHALATA GÜVENMEK ZORUNDA KALACAĞIZ'

Financial Times'a konuşan BNA Başkanı, Almanya'nın diğer Avrupa ülkelerinden yapacağı gaz ithalatına da güvenmek zorunda kalacağını söyledi. Müller ayrıca Almanya'nın Rusya'ya bağımlılığını bitirmenin uzun vadede çok yüksek gaz fiyatlarını beraberinde getireceği ve bunun da iş dünyası için büyük sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı.

Müller doğalgazın pahalılığı yüzünden üretimin bir kısmının Almanya'da uzaklaşabileceğini de dile getirdi.

GAZ FİYATLARI UÇUYOR

Almanya, Rusya'nın gaz devi Gazprom'un teknik sorunları gerekçe göstererek haziran ortasında Kuzey Akım-1 boru hattındaki arzı kısmasından beri yaklaşan krizden endişeleniyor. Rus gazının Avrupa'ya ulaştırılması için kullanılan ana hat halihazırda sadece yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor.

Teslimatlardaki düşüş gaz fiyatlarını artırdı ve Avrupa gösterge gaz fiyatı 1000 metreküp başına 2190 Euro'ya çıktı. Bu fiyat yılbaşında 702 Euro düzeyindeydi.

Almanya Ekonomi Bakanlığı hafta sonu tüm şirketlere ve yerel yetkililere kış boyunca çalışma alanlarındaki minimum oda sıcaklığını 19 dereceye düşürme talimatı verdi.

DOĞALGAZA YÖNELİK 3 AŞAMALI ACİL DURUM PLANI

Berlin şu an doğalgaza yönelik üç aşamalı acil durum planının ikinci aşamasını uyguluyor. Gazın endüstriyel müşterilere paylaştırılmasını gerektirecek son aşamaya gelinirse BNA hangi şirketlere tam olarak tedarik sağlanamayacağına karar vermek zorunda kalacak.

Sözcü'nün aktardığına göre Müller, binlerce işletmeyi etkileyecek bir karardan sorumlu olmanın çok ağır olduğunu söylüyor.

DEPOLAR DOLACAK MI?

Almanya'nın bu kışa hazırlıklı olmasının anahtarı doğalgaz depolarını ne kadar doldurabileceğinde yatıyor. Depoların 1 Eylül'e kadar yüzde 75'e, 1 Ekim'e kadar yüzde 85'e, 1 Kasım'a kadar da yüzde 95 seviyesine ulaşması kanunen zorunlu. Müller ilk hedefin ulaşılabilir olduğunu ancak diğer ikisinin çok iddialı olduğunu belirtti. Depo seviyeleri halihazırda yüzde 74,4 düzeyinde.

Avrupa'da doğalgaz fiyatı yeniden yükselişe geçti

 

Doğalgazı kesilen Avrupa'da kömür tüketimi artıyor

 

Almanya'da doğalgaz da tüketici güveni düşük