ABD'den Türkiye'ye 'üretimi kestiririm' tehdidi

Washington Post: ABD, F-35 parçalarının üretildiği Türkiye'ye alternatif aramaya başladı

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımının gerçekleşmesi halinde yaptırıma uğrayacağına dair tehdit yağdırırken Washington Post gazetesinde yeni bir iddia ortaya atıldı.

Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alma anlaşması nedeniyle ABD yönetimiyle yaşadığı F-35 gerilimi her geçen gün tırmanıyor. Son olarak Trump yönetiminin, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'de üretilen parçaları için alternatif kaynaklar aramaya başladığı ileri sürüldü. 

Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius, F-35'lerin ana üretici firması Lockheed Martin'in, Türkiye'de üretilen F-35 parçalarının alınabileceği başka yerler aradığını yazdı. ABD yönetiminden bir yetkilinin "Bizim de kendi adımıza gerekli adımları atma sorumluluğumuz var" sözlerini aktardı.

TÜRKİYE'NİN F-35 ÜRETİMİNDEKİ ROLÜ

Türkiye, F-35'lerin üretiminde önemli bir rol oynuyor. Aralarında TAI, ASELSAN, Havelsan gibi firmalarının yer aldığı yedi şirket, uçağın gövdesinden motoruna kadar 19 noktasında yer alan çok sayıda parçayı üretiyor.(Sputnik)