ABD-Çin geriliminin yumuşaması piyasaları rahatlattı

Küresel piyasaların yakından izlediği ABD-Çin ticaret savaşına ilişkin gerilimin yatışması hisse piyasalarına pozitif yansıdı

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama ve Çin'in ekonomiye destek vereceği yönünde söylentilerin tansiyonun yatışmasına yardımcı olmasıyla hafif yükselirken; ham petrol arzının artırılabileceği OPEC toplantısı öncesinde petrol piyasındaki tansiyon ise arttı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7 yükseldi.

S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 0.4 yükselirken, yatırımcılar küresel ticarete ilişkin yeni gelişmeleri bekliyorlar. Çin piyasaları durgun seyir izleyerek güne başladıktan sonra Şanghay lokomotif hisselerinin yüzde 0.6 yükselmesiyle artıya geçti. ABD Başkan Donald Trump'ın gümrük vergilerine ilişkin yeni tehditlerde bulunmaması, son dönemdeki satışların sona ermesi için yeterli olurken; yatırımcılar, tüm bu tehditlerin, ticaret savaşına varmayacak bir girişim olduğu yönündeki umutlarını koruyorlar . Piyasalar ayrıca Çin Merkez Bankası'nın, ekstra likidite ile birlikte yuanda güçlü sabitleme adımından destek buldu. Merkez bankasının bankaların zorunlu karşılık (ZK) oranlarını düşüreceği ve böylece ekonomide borç verme gücünü artıracağı yönünde de çok fazla spekülasyon bulunuyor. 

DÖVİZ

Dolar, ABD tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle başlıca para birimleri karşısında 11 ayın zirvesine yakın seyrederken; sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın bugünkü para politikası kararı öncesinde Kasım 2017'den bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi <.DXY> dün 95.299 ile 2017 Temmuz ortasından bu yana en yüksek seviyesine yükseldikten sonra 95.243 seviyesinde bulunuyor. ABD-Çin ticaretinde gerilimlerin yaşandığı bir ortamda hafta başında hissedilen riskten kaçınmanın azalmasıyla uzun vadeli Hazine tahvil getirileri üç haftanın dip seviyesinden yükselerek dolara destek verdi.
Fed Başkanı Jerome Powell'ın dün Fed'in istihdam ve enflasyon hedeflerini dengelemek için ekonominin güçlü olduğu bir ortamda faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya devam etmesi gerektiğini belirtmesinin ardından hazine tahvil getirileri yükseldi. Sterlin dün 1.3145 ile yedi ayın dip seviyesine geriledikten sonra hafif değişim göstererek 1.3167 dolarda bulunuyor.
Sterlin İngiltere Başbakanı Theresa May'in parlamentoda çok önemli Brexit oylamasını kazanarak otoritesini zedeleyebilecek bir karşı çıkışı önledikten sonra, yedi ayın en düşük seviyesinden toparlanabildi. Ancak sterlinin yükselişi BoE para politikası toplantısı öncesinde sınırlı kaldı. BOE'nin bugünkü toplantıda faiz artırım ihtimallerini değerlendirmesiyle sterlinin de yakın dönemdeki yönünü belirlemesi bekleniyor.

PETROL

Petrol fiyatları, İran'ın OPEC ham petrol üretiminde küçük bir artışa destek sinyali vererek, yarın yapılacak toplantıda OPEC'in arzı artırma konusunda anlaşmaya varmasının önünü açmasıyla geriledi. Ancak ABD'de rekor rafineri faaliyetleri ve ABD ham petrol stoklarındaki büyük düşüş,
fiyatların daha fazla gerilemesini önlendi. Brent petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0.3 düşüşle 74.55 dolara indi. 

ALTIN

Altın fiyatları hafif yükselse de, güçlü seyir izleyen doların kazanımları sınırlamasıyla dün gördüğü altı ayın dip seviyesine yakın seyrediyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,269.05 dolara yükseldi