1017 KEZ DEVRE KESTİ

Borsa İstanbul’un virüs sonrası küresel piyasalarda da oluşan sert hareketlerden yatırımcıyı koruma için uyguladığı devre kesici oranlarında yapılan değişiklik ile sistem bugün 1017 kez çalıştı.

Borsa İstanbul dünya çapında oluşan volatiliete sebebiyle devre kesicinin taban ve tavan fiyattan yüzde 20 aşağı veya yukarı değil bugünden itibaren artık yüzde 10 aşağı veya yukarı durumda uygulamaya alınacağını duyurmuştu. Bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun bildirimleri akışında devre kesicilerle doldu.

Analistlerin piyasaları sakinleştirmek, panik durumunu engellemenin amaçlandığını belirttiği devre kesici uygulamasıyla hem hızlı düşüşlerin hem de hızlı yükselişlerin zamana yayılması da hedeflendi. Devre kesici üzerine bir de 30 dakika olarak verilen süre alıcılara fırsat da yaratmayı sağlıyor.

Borsa İstanbul’un sert hareketler sonrası önlem için uyguladığı devre kesicide yapılan değişiklik dolayısıyla bugün saat 12.09’a kadar tam 548 kere devreye girdi. Gün sonunda ise bu sayı 1017'ye ulaştı.

Bankalarda yukarı yönlü kesici

Bugün uygulama aslında yatırımcının da az da olsa geri gelmesini sağladı. Banka hisseleri yukarı yönlü hareketleri dolayısıyla devre kesici uygulamasıyla karşılaştı. Bankacılık endeksi yüzde 4.7 yukarıda. Borsa İstanbul da yönünü yukarıya döndü. Bankacılık endeksi günün 131.975 ğuandan %3,7 oranında yükselişle tamamladı.

Borsa İstanbul toparlanma sürecine girdi

Devre Kesici Uygulaması (Otomatik Seans Durdurma Sistemi); Sürekli İşlem Bölümü'nde fiyat değişiminin eşik değeri aşması durumunda işlemlerin geçici süre durdurulması ile emir toplama aşamasına alınması durumudur.