Elif Batu Yener [email protected] Elif Batu Yener

5 yıl üst üste zarar eden imtiyazını kaybeder

16 Şubat 2012, 00:00 - -

Bu yıl ortasına kadar yürürlüğe girmesi beklenen yeni Sermaye Piyasası Kanunu (SPK), sermaye piyasası aktörlerini olduğu kadar küçük yatırımcıları da yakından ilgilendiriyor aslında. Şu anda taslak halinde olan ve toplam 146 maddeden oluşan yeni SPK Kanunu’nun küçük yatırımcılar açısından önemli bir diğer maddesi imtiyaz hakkı ile ilgili. Eğer şu anda taslak halinde olan çalışma yasalaşır ve yürürlüğe girerse, üst üste 5 yıl boyunca zarar eden şirketlerde imtiyaz hakkı kalmayacak. Yeni SPK taslağının 28. Maddesine göre, üst üste 5 yıl dönem zararı eden halka açık şirketin ilk genel kurulunda oy hakkına ve yönetim kuruluna aday göstermeye ilişkin imtiyazlar kaldırılacak.
TASLAĞIN 28. MADDESİ
Ortaklıkların sermaye piyasası araçlarının ilk halka arzında mevcut tüm imtiyazların şeffaf ve anlaşılır detayda kamuya duyurulması zorunludur. Sermaye Piyasası Kurulu’nun belirleyeceği esaslar çerçevesinde, faaliyetlerinin makul ve zorunlu kıldığı haller saklı kalmak kaydıyla, Kurul düzenlemelerine uygun olarak hazırlanmış finansal tablolara göre üst üste 5 yıl dönem zararı eden halka açık ortaklıklarda, yapılacak ilk genel kurul toplantısında oy hakkına ve yönetim kuruluna aday göstermeye ilişkin imtiyazlar kaldırılır.
ÖRTÜLÜ KAZANÇ FAİZİYLE GERİ ALINACAK
Küçük yatırımılar açısından taslak halindeki yeni SPK’da bir diğer madde ise örtülü kazanç aktarımı ile ilgili. Taslağın 21. Maddesi örtülü kazanç için ayrılmış. Buna göre, halka açık bir şirkette piyasa teamülleri, ticari hayat ve dürüstlük ilkelerine aykırı olarak şirket mal varlığı ile karını azaltıcı ya da ilişkili oldukları kişilerin mal varlığını artırıcı işlemler örtülü kazanç olara kabul edilecek. Üstelik ba eylemin sadece halka açık şirket tarafından yapılması değil, bu halka açık şirketin bilançosunda konsolide ettiği şirket tarafından da gerçekleştirilmesi durumunda SPK hükümleri yürürlükte olacak.
Yeni SPK’da Madde 21’e göre, halka açık şirketler, ilişkili taraf işlemlerinin emsallerine piyasa teamüllerine, ticari hayatın basiret ve dürüstlük ilkelerine uygun koşullarda gerçekleştirilmiş olduğunu belgelemek ve bu durumlu teşvik edici bilgi ve belgeleri en az 8 yıl süre ile saklamak zorunda. Örtülü kazanç aktarımının Sermaye Piyasası Kuru tarafından tespiti halinde halka açık şirket, kazanç aktarımı yapılan taraflardan örtülü olarak aktarılan tutarın kanuni faizi ile birlikte iadesini talep eder. Kendilerine örtülü kazanç aktarımı yapılan taraflar kurulca belirlenecek süre içinde örtülü olarak aktarılan tutarı kanuni faizi ile birlikte iade etmek zorunda.
YARIN: HALKA AÇILMA VE AYRILMA HAKKI

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster