Yazdır

Garanti Bankası’nda neler oluyor?

Tarih: 11 Temmuz 2018 - 16:04

Türkiye bir yandan yeni Kabine'nin heyecanını, bir yandan borsadaki çöküşün şaşkınlığını yaşıyor. Endeksi aşağı çeken bankacılık hisselerinde, özellikle Garanti’deki büyük satışlar dikkat çekiyor. İddia, yabancılar ‘mesaj’ veriyor

BORSAGUNDEM.COM – KULİS HABER

Türkiye dün, bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni, yeni yönetimin ilk Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Kanun Hükmünde Kararnameler ile ‘tepe’ makama verilen geniş yetkileri, yeni Kabine’yi ve Türk ekonomisinin idaresine getirilen bakanları konuşuyor.

Bunlar Salı sabahı yeni bir Türkiye’ye uyanan 80 milyon adına olağan bir manzara. Ancak iki gündür, sermaye piyasalarını karıştıran satışlar bazılarının uyumadığını gösteriyor. Kulisler karışık, “Borsada başka bir dilden konuşanlar oluyor” deniyor.

YABANCILARIN BEKLENTİSİ TERS KÖŞE OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Külliye’de düzenlenen ve ‘dünya’nın konuk edildiği özel törenin ardından açıkladığı Kabine’nin piyasalar tarafından nasıl karşılanacağı elbette herkesin büyük merakıydı. Özellikle başta Mehmet Şimşek üzerinde yaratılan ‘yabancılar adına bir güven unsuru’ imajı, son zamanlarda sürekli öne çıkarılıyordu. Ancak son 4 yıldır ekonominin kaptan köşkünde oturan ismin, yeni yönetimde yer almaması bir anda beklentileri ters köşe yaptı.

BİR DÖNEMİN KAPANIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son başbakanlı 65. Hükümet’te parayı kontrol eden kadroya ‘yeter’ dedi. Dümeni de ‘enerji’si bilinen Berat Albayrak’a emanet etti. Erdoğan’ın deyimiyle “Türkiye’yi şahlandıracak” yeni oluşumda ‘ticaret’ten ‘inşaat’a ‘saha’dan isimler tercih edildi.

Aslında yeni bir dönem başlarken, bir ‘dönem’in de kapanışı ilan oldu.

GARANTİ HİSSESİNDE 100 MİLYON LOT SATIŞ

Fakat kulislerde konuşulan iddialar şöyle ki, bu ‘kapanış’ yabancılar tarafında pek iyi karşılanmadı! Yeni yönetimle başladığı öne sürülen gerilimin kıvılcımları borsayı yakmaya başladı. Hafta başı yataya yakın olan borsa, dün yüzde 3 düşüşle güne sert veda etti. Borsayı aşağı çeken ise Bankacılık hisseleri oldu. Ve özellikle Garanti hisselerindeki yaşanan büyük satışın getirdiği düşüş çok dikkat çekti. Bankacılık endeksinde dün zarar saat 18.10’da yüzde 7 olurken, bu rakam Garanti hissesinde tek başına yüzde 5,5 olarak kayıtlara geçti. Hissedeki bugünkü zarar ise yüzde 11'i aştı. 100 milyon lot Garanti hissesinin satışa konduğu anlaşıldı. Yatırımcının elindeki Garanti hissenin değeri ise iki günde yüzde 15’e yakın buhar oldu.

‘YENİ KABİNE’YE MESAJ İDDİASI

Dün BİST’te 11.6 milyar liralık işlem hacmi rekorunu da getiren bu satışlar, finans piyasalarının kulislerinde “Yabancılar yeni kabineye mesaj veriyor” şeklinde yorumlara yol açtı.

Yani ateş olmayan yerden duman gelmez misali…

MERRILL LYNCH VE FERİT ŞAHENK

Borsayı aşağı çektikçe ‘karşılıklı gerilimi’ artıran bu sert düşüşlerin mimarı olarak, iki yabancı, Merrill Lynch ve Credit Suisse öne çıktı. Beş aracı kurumdan sadece bu iki yabancının bugün yaptığı satış miktarı 850 milyon TL’yi buldu.

Merrill Lynch’in tek bir hissede yoğun satış yapması tek bir kişinin portföyünü boşalttığı yönünde iddiaları da gündeme taşıdı. En yüksek hissenin Ferit Şahenk’te olduğu, son dönemde borç yapılandırma sürecine giren Doğuş Grubu patronun da bu satışta payı olduğu öne sürülüyor.

‘NOT’ÇULARIN ‘GÜVENSİZ’ DURUŞU

Öte yandan küresel kredi derecelendirme kuruluşlarının tavrı da piyasaları etkileyen unsurlar arasında yerini aldı. S&P, “Ekonomi politikalarına bakacağız. Türkiye’yi yakın izlemeye aldık” dedi. Bir ‘güvensizlik’ imasını satır aralarına yerleştirdi.

Ve Fitch, yine esti! Ankara ile yıldızı bir türlü barışmadığı açık ‘not’ kurumu, Türkiye kararını Cuma günü açıklayacağını bildirdi. Ama ‘pozitif’ olmayan bir havayla…

Ve cari açık. Bu da işin tuzu biberi oldu. Beklentilerin üzerinde ‘yüksek’ çıktı.

GÖZLER ANKARA’YA ÇEVRİLDİ

Piyasanın fiyatladığı dolar da borsadaki düşüşe paralel olarak önlenemez tırmanışını sürdürüyor.

Şimdi gözler başkentte. Ekonominin yeni idaresinde. Yabancılarla ‘soğuk’ ekonomik ‘savaş’ın yeni komutanlarında. ‘Sessiz’ bekleyen Merkez’de…

Türkiye’nin önüne bir ‘intikam’ tadında getirilen ‘borsaya darbe’ye verilecek yanıtta…

Borsadaki düşüşün nedeni Ferit Şahenk mi?

Borsa İstanbul'da düşüşün önüne geçilemiyor

Borsada dünkü düşüşe aracılık eden 5 kurum

Dolar yükselişe geçti

 

Site adresi: https://www.borsagundem.com/haber/garanti-bankasinda-neler-oluyor-1324664