E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrolde satışlar derinleşiyor---

Petrolde satışlar derinleşiyor

Petrolde satışlar derinleşiyor
01 Haziran 2016 - 12:00 borsagundem.com

OPEC toplantısı öncesinde petrolde satışların arttığı görülüyor

Petrol  27.08 dolar ile son 12 yılın en düşüğünü görmesinin ardından, küresel arz fazlasının azalacağı beklentisi ile 50 dolar seviyelerine doğru yükselişler gerçekleştirdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun  (OPEC ) 2 Haziran'daki toplantısı enerji piyasalarında önemle takip edilecek. Suudi Arabistan arz konusunda bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, İran'ın mevcut politikalarından geri adım atmayacağı öngörülüyor.

ABD Enerji Enformasyon Ajansı (EIA), 10 gün önce ABD'de ham petrol stoklarının bir önceki haftaya göre 4.2 milyon varil azaldığını açıkladı. Önceki açıklanan veride ise stoklar 1.3 milyon varil artış göstermişti. Ülkenin ham petrol ithalatında ise günlük bazda 362 bin varil azaldı.Platts tarafından yapılan analizlere göre ABD'de ham petrol stokları 27 Mayıs'ta sona eren haftada büyük olasılıkla 3,1 milyon
varil azaldı. Rafinerilerin kapasite kullanım oranları yüzde 1,1 artarak yüzde 90,8'e yükseldi. Platts'a göre ABD'nin Kanada'dan ham petrol ithalatı da Alberta bölgesindeki yangın nedeniyle 1 milyon varil/gün civarında azaldı.

Geçtiğimiz hafta Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, OPEC toplantısında petrol arzıyla ilgili herhangi bir karar alınması beklemediğini açıkladı. Petrol piyasasında dengeleyici faktörler çalışmaya başladığını konuşmasında önemle vurguladı.

Geçtiğimiz hafta Rusya devlet başkanı Vladimir Putin resmi temaslarda bulunmak üzere 9 yıl aradan sonra Yunanistan'ı ziyaret etti. Görüşmelerde iki ülke arasında siyasi ve ticari ilişkilerin ele alındığı belirtildi. Rusya'nın petrol şirketi Rosneft ve Doğal Gaz şirketi Gazprom'un yöneticileri ve birçok iş adamının da görüşmelerde bulunacağı söylendi.

Petrol fiyatlarında yaşanan değer kaybı, Suudi Arabistan'nın yabancı para rezervlerini azaltmasına ve elinde bulundurduğu yabancı tahvilleri satmasına neden oldu. Son 2 yıldır petrol fiyatlarında yaşanan sert değer kayıpları ülkenin mali yapısının bozulmasına neden oldu. Mali bozulma sonrasında ülke yeni vergiler uygulamaya koyarken, Suudi Petrol devi Aramco'nun halka arzının planlanmasına neden oldu.

Petrol fiyatlarındaki zayıflamadan en çok etkilenen ülke ekonomisi Venezuela olurken, en az etkilenen ülkede Kuveyt oldu. Rusya'nın bütçesi de ciddi zarar gördü. Kuwait Petroleum Corporation'ın üst düzey yöneticilerinden gelen açıklamaya göre, petrol fiyatlarında yaşanan zayıf seyre rağmen, ülkenin gelecek 5 yıl için 115 milyar dolarlık petrol projesi için harcama yapacağı belirtildi. Ayrılan bütçedeki en önemli payın Petrol üretimine ayrıldığı söylendi. Kuveyt'in güncel olarak hedeflediği üretim kapasitesi günlük bazda 3 milyon varil, 2020 yılı içinse 4 milyon varil olacağı öngörüldüğü açıklandı.

OPEC toplantısı öncesinde dün 50 dolar seviyelerini test eden petrol fiyatlarında bu sabah itibari ile geri çekilme yaşanıyor. Dün 50.80 seviyesine kadar yükselen brent petrol kapanışını 49.50 seviyelerinden gerçekleştirdi. Petrolde satışların derinleştiği şu saatlerde brent petrol yüzde 1 eksi ile 49 seviyesinden işlem görüyor. NYMEX ise dün 50.10 seviyesini gördükten sonra şu anda yüzde 1.22 eksi ile 48.50 dolardan işlem görüyor.

ABD'de petrol üretiminde yaşanan azalma ve Nijerya'da yaşanan arz problemleri  küresel arz fazlasının azalacağı beklentisinin güçlenmesini sağladı. Ayrıca Kanada'da yaşanan orman yangınlarından dolayı  petrol üretiminde azalma yukarı yönlü hareketi destekler nitelikte oldu.  Yaşanan bu gelişmelerden destek bulan Ham Petrol 50.20 seviyesini test etti. Alımların ivme kaybetmesinin ardından yönünü aşağı çeviren Ham Petrol'de 48.70 kademelerine kadar geri çekilme yaşandı. Fakat Ham Petrol 49.00 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu hafta  50.20 seviyesi üzerinde yukarı yönlü potansiyel oluşması durumunda 50.45 ve 51.25 direnç seviyeleri takip edilmelidir. 48.85 kademesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda 48.30 ve 47.75 destek seviyelerinin test edilmesi beklenebilir.

Brent Petrol, Nijerya'daki arz problemleri ve OPEC dışı ülkelerde yaşanan üretim düşüşlerinin etkisi ile 50.50 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Brent Petrol Karlarının bir kısmını geri verse bile, yukarı yönlü potansiyel yakalayarak 50.00 Dolar seviyesinin üzerine tekrar yükseliş gerçekleştirdi. Bu hafta yukarı yönlü potansiyel oluşması durumunda 51.00 ve 51.90 direnç seviyeleri takip edilmelidir. Alımların hızlanması durumunda 52.50 kademesine yükseliş görülebilir. 49.40 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması halinde 48.85 ve 48.20 destek kademelerinin test edilmesi beklenebilir.

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)