E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez TL'yi savunmasız mı bırakacak?---

Merkez TL'yi savunmasız mı bırakacak?

Merkez TL'yi savunmasız mı bırakacak?
18 Nisan 2016 - 09:54 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın olası faiz indirimlerinde dolar güçlenebilir

Merkez Bankası’nda yeni dönem…

Dünya piyasaları haftaya petrol fiyatlarındaki sert düşüşün verdiği tedirginlik ile başlıyor. Büyük üreticilerin petrol arzını kısmak için Doha’da yaptığı görüşmeler Suudi Arabistan’ın İran’ın da üretimini kısması ısrarı üzerine sona erdi. Yıllardır Batının ambargosu altında düşük üretim yapmış ve fakirleşmiş İran bu anlaşmaya katılmak istemiyor. Piyasalar habere petrol fiyatlarında %5’e yakın gerileme ile tepki gösterdi.

Normal şartlar altında arz kaynaklı nedenlerle petrol fiyatlarında gerileme piyasalar için iyi haber olurdu. Ancak düşük petrol fiyatlarının enerji alanında yatırım yapmış yüzlerce şirketin iflas riskini artırması durumu değiştiriyor. Petrol fiyatlarındaki sert gerilemeler küresel risk iştahının bozulması anlamına gelebiliyor. Bu da gelişmekte olan piyasalarda Şubat ayından beri devam eden yükselişin gazını kaçırabilir.

Türkiye piyasalarını bu hafta etkileyecek üç temel konu öne çıkıyor: (i) Enerji bakanı Berat Albayrak’ın hafta sonu bankacılarla enerji kredileri üzerine yaptığı görüşme; (ii) Çarşamba günü yeni başkan Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu. (iii) Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu.

Enerji sektörü ile başlayalım. Bankalar enerji sektörüne yaklaşık 50 milyar dolarlık kredi kullandırmış durumda. Talep düşüklüğü ve kapasite fazlası nedeniyle enerji şirketleri kullandıkları krediyi geri ödemekte zorlanıyorlar. Sorun bankaların kredi kalitesini etkileyecek büyüklükte.

Hürriyet Gazetesinin haberine göre, bankalar enerji sektörüne verdikleri krediyi yeniden yapılandırmaya istekliler. Ancak bunun için devletten iki temel istekleri var: (i) BDDK’nın daha az karşılık ayırmak için kendilerine kolaylık sağlaması; (ii) yenilenebilir enerjideki 10 yıllık devlet alım garantisinin uzatılması. Borsada işlem gören enerji şirketlerinde bu haber dolayısıyla hareketlilik görebiliriz.

Para Politikası Kurulu toplantısıyla devam edelim. Çarşamba günü yeni başkan Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu Merkez Bankası’nın yeni dönemde izleyeceği para politikası ile ilgili önemli ipuçları verecek. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 50 baz puan civarında düşürmesi kısa vadede borsayı ve tahvil piyasalarını olumlu etkileyebilir. Ancak faiz oranlarındaki düşüş küresel risk iştahının bozulacağı bir ortamda Türk lirasını savunmasız bırakacaktır.

Avrupa Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında bir değişiklik yapması beklenmiyor. Piyasaların merak ettiği konu Başkan Draghi’nin yapacağı konuşmada avronun değer kazanmasının Avrupa’nın büyümesine verdiği zarar konusunda ne diyeceği. Biz avrodaki yükselişin dolara geçmek için fırsat olduğu görüşümüzü koruyoruz.

Toparlayalım. Petrol fiyatlarındaki gerileme kısa vadede gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahında bir bozulmaya neden olabilir. Net enerji ithalatçısı Türkiye bu durumdan gelişmekte olan ülkeler geneline göre daha az olumsuz etkilenecektir. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 50 baz puan civarında indirmesi kısa vadede tahvil piyasasını ve borsayı olumlu etkileyebilir. Ancak bu hamle gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının bozulması durumunda Türk lirasını savunmasız bırakacaktır.

Serhat Gürleyen - İş Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)