E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİmalat PMI Mart'ta geriledi---

İmalat PMI Mart'ta geriledi

İmalat PMI Mart'ta geriledi
01 Nisan 2016 - 10:10 borsagundem.com

İmalat PMI Mart'ta 49.2'ye gerileyerek Ekim'den bu yana ilk defa daralmaya işaret etti.

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) ilk çeyreğin son ayında 49.2'ye gerileyerek beş aylık büyüme sürecinin ardından sektörün tekrar daraldığına işaret etti.

Sektörün üretimi ve aldığı yeni siparişler gerilerken, ihracat siparişlerindeki daralmanın Mart'ta devam ettiği görüldü.

Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Şubat ayında bulunduğu 50.3 düzeyinden Mart'ta 49.2'ye gerileyerek Ekim ayından bu yana ilk defa daralmaya işaret etti. Endekste 50'nin altı seviyeler daralmaya, üzeri ise büyümeye karşılık geliyor.

Endeksteki gerileme temel olarak yeni siparişlerdeki daralmadan kaynaklandı. Yeni siparişler alt endeksi Şubat ayındaki 50.3 seviyesinden Mart'ta 49'a gerileyerek beş aydır ilk defa 50'nin altında bir değer aldı.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 49.6'dan 48.6'ya gerileyerek art arda üçüncü defa daralmaya işaret etti.

Yeni siparişlerdeki daralmaya paralel üretim de beş ay aradan sonra tekrar daralma kaydetti. Üretim alt endeksi 50.4'ten 49.1'e geriledi.

Türkiye 2015'te yüzde 4 büyüdü

Sektörün istihdamı yatay seyrederken, mamul mal stokları beş buçuk yılın en sert gerilemesini kaydetti.

Üretim kapasitesi üzerindeki baskının azalmasıyla birlikte şirketlerin bekleyen iş hacmi de sekiz ayın en kuvvetli düşüşünü kaydetti.

Piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyor

İmalat sektöründe girdi maliyetleri metal ve gıda fiyatlarındaki yükseliş paralel artarken, TL'de devam eden zayıf seyir ithal girdi fiyatlarını yukarı çekti. Buna rağmen girdi fiyatları üç ayın en zayıf artışını kaydetti. İmalatçılar mamul mal fiyatları ise sekiz ayın en zayıf yükselişini kaydetti.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.
 

Aşağı yönlü hareketler vadeli düzeltme boyutunda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)