E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizEmtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor---

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor

Emtia ve döviz piyasasında neler bekleniyor
02 Eylül 2016 - 08:35 borsagundem.com

Işık FX; piyasaların gün içerisinde açıklanacak istihdam raporuna odaklandığını belirtti

Geride kalan haftaya dolar endeksindeki yükseliş hareketi ile başlangıç yapmıştık. Yellen'ın Jackson Hole sempozyumunda yapmış olduğu açıklamalar ile başlangıcını yapan hareket hafta içerisinde de kuvvetini korumaya çalıştı. Her ne kadar geçtiğimiz günde ISM imalat verisinin beklentilerin altında kalması endekste değer kayıplarına yol açsa da piyasalar gün içerisinde açıklanacak istihdam raporuna odaklanmış durumda. Tarım dışı istihdamın 12 aylık ortalaması 209K olarak gözüküyor. Verinin Ağustos ayı beklentisi ise 180K olarak belirlenmiş. Tam istihdam düzeyine yakın seyreden ABD ekonomisi göz önünde bulundurulursa 150K ve üzeri gelebilecek veri dolardaki değer kazanımının korunması sağlayabilir. Ortalama saatlik kazançlar ise enflasyon hareketliliği nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Yüzde 0.2'lik beklentinin yer aldığı verideki seyir piyasanın yönünü belirleyebilecek öneme sahip.

ABD'de ISM imalat PMI 6 ayda ilk kez daraldı. Azalan siparişler ve üretime bağlı olarak daralan imalat sektörü, 2014 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini olan 49.4 ile kayıtlara geçti. İşsizlik başvuruları 263 bin ile beklentinin altında gelirken, birim emek maliyetlerinde görülen yükseliş saatlik kazançlar verisi önemliydi. İnşaat harcamaları ise Temmuz ayında değişmedi.

Dün Türkiye'de yurtdışı yerleşik kişilerin yabancı işlemleri açıklandı. Yabancılar 556.4 milyon dolarlık DİBS alırken, 132.2 milyon dolarlık hisse senedi sattı. Yurtdışındaki yerleşik kişilerin hisse senedi stoku 42.55 milyar dolardan 41.46 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası'nın toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar 115 milyon dolarlık azalışla 122 milyar 369 milyon dolar oldu. İmalat PMI Ağustos ayında yedi yılın en düşük seviyesi olan 47'ye geriledi. Endekste 50'nin altında daralma devam ediyor. Sanayi üretimi rakamlarında düşüş görebiliriz. Bu da 3. Çeyrek büyüme verisinin düşük gelebileceğine işaret ediyor. Günü diğer verisi olan ihracat rakamları ise Ağustos ayında %6.9 artışla 11.1 milyar dolar oldu.

EURUSD
Geridde kalan günde piyasalar ABD cephesinden gelen verilere odaklıydı. Hareketliliğin arttığı Ağustos ayı ISM imalat verisinde beklentilerin uzağında kalındı. 53.0 olarak açıklanan veride beklentiler datanın 54.5 olarak açıklanması yönündeydi. Genel anlamıyla toparlanmanın kuvvet bulduğu hareketlilik 1.1210 seviyelerine yaklaştı. Bu seviyenin altında kaldığımız süre boyunca baskının devam edebileceği parite için kuvvetli seviyemiz artık 1.1130 oldu. Geri çekilmenin sürmesi bizi 1.1100 seviyesine kadar getirebilir. Yükselişin hareketinde ise 1.1250 bizler için önemli olacak. Gün içerisinde açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin akıbeti paritedeki yeni yönü belirleyecek öneme sahip. Özellikle Fed'in faiz artırım tartışmalarının bu kadar hararetlenmiş olduğu şu günlerde volatilite geçtiğimiz haftaki Yellen konuşmasını aratmayacaktır.

USDTRY
Dün yurtiçinde imalat PMI açıklandı. . İmalat PMI Ağustos ayında yedi yılın en düşük seviyesi olan 47'ye geriledi. Endekste 50'nin altında daralma devam ediyor. Üretim, yeni siparişler ve satın alma aktivitesi geriliyor. Gün içinde 2.97 seviyesine kadar yükselen kur akşamüstü ABD'den zayıf gelen ISM imalat PMI sonrası 2.9580 bölgesine geri döndü. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam FED'in Eylül ayında faiz kararı üzerinde belirleyici olacak. Tarım dışı istihdam verisinin 180 bin ve üzeri gelmesi durumunda saatlik kazançlarda görülecek yükseliş ile birlikte dolar değer kazanabilir. Kurda 2.97 önemli direnç. Buranın geçilmesi ile birlikte 2.9850-2.9900 bölgesine yükseliş görülebilir. 2.95 ise önemli destek seviyemiz. Tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalması ile birlikte bu seviyenin kırılması 2.92 bölgesinin önünü açabilir. Endekste ise 76 bin 500 seviyesinin altında satış baskısı devam edebilir. 75 bin önemli destek seviyemiz.


GBPUSD
Paritede geçtiğimiz günde toparlanma ivme kazanarak devam etti. İngiltere'den açıklanan İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi(PMI) verisinin beklenti olan 49,0'ın oldukça üzerinde 53,3 ollarak açıklanmasının kuşkusuz ki bu yükseliş üzerindeki etkisi oldukça fazla oldu. Aynı zamanda ABD'den açıklanan İmalat PMI verisinin beklentinin altında kalması paritenin son bir ay içerisindeki en yüksek seviyesini görmesine neden oldu. Bugün ise parite için oldukça hareketli bir gün geçirebiliriz. ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması durumunda paritede yükseliş hareketi devam edebilir. Aynı zamanda gün içerisinde İngiltere'den açıklanacak olan İnşaat Satın Alma Müdürleri Endeksi(PMI) verisi, dün açıklanan PMI verisindeki düzelmenin diğer sektörlerde de olup olmadığını görmemiz açısından önemli olacak. Yükseliş hareketinin devamında ilk direnç seviyesi 1,3360 seviyesinde bulunuyor. Bu kritik direncin kırılması durumunda yükseliş 1,3450 seviyesini hedef alabilir. Düşüş hareketinde ise 1,3210 ve 1,3150 destekleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki satış hareketi geride bıraktığımız günde de devam etti. Rusya Enerji Bakannı Aleksandr Novak, Cezayir'de düzenlenecek görüşmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Rus Bakan, petrol fiyatlarının mevcut seviyesinin üretimi dondurma kararı almayı gerektirmediğini ancak sürecin takip edildiğini ve duruma göre hareket edeceklerini bildirdi. Diğer önemli gelişme ise Irak tarafındaydı. Bağdat yönetimi ve Erbil yönetimi arasında çıkarılan petrol ihracatına yönelik sorunlar konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Yapılan anlaşma ile günde yaklaşık 150 bin varillik petrolün aktarımı Kuzey Irak üzerinden devam edecek. Teknik olarak ise 45.50 desteği gün içerisinde takip edeceğimiz en önemli seviye konumunda. Hareketlilik bu seviyenin altına sarkarsa 45.00 ve 44.80 seviyeleri görülebilir. Yükseliş için ise öncelikle 46 doların üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde 46.30 ve 46.60 seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN
Geride kalan haftaya göz atacak olursak piyasaları domine eden bir dolar endeksi ile karşılaşıyoruz. Yellen'ın yapptığı açıklamalar ile yükselişine başlayan endeks yeni haftada da kazançlarını korumayı başardı. Benzer şekilde değer kaybeden altında ise kritik desteklere geriledik. 1300 doların orta vadeli yükseliş hareketinin korunması açısından son derece önemli bir destek. Bu seviyenin altında kalmamız düşüş hareketini 1280 dolara kadar getirebilecek kuvvete sahip olabilir. Gün içerisinde ABD'den açıklanacak olan istihdam raporu dolar endeksinde kayıplara neden olursa altındaki yükseliş yeniden 1325 Dolar seviyelerine gelebilir. Ara seviyeler olaraksa 1316 ve 1320 dolar seviyeleri fiyatlamanın duraksayabileceği kritik noktalar. Gümüşte ise 18.50 - 19.00 dolara aralığındaki sıkışma devam ediyor. Bu seviyeler gün içerisinde destek ve direnç olarak takip edilmeye devam edilecek.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Piyasalarda veri sonrası volatilite bekleniyor

 

Brezilya ekonomisi felaket günlere dönüyor!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)