E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda rekor üstüne rekor geliyor---

Dolarda rekor üstüne rekor geliyor

Dolarda rekor üstüne rekor geliyor
02 Ağustos 2018 - 09:10 borsagundem.com

ABD'nin bazı kişi ve kurumlara yaptırım listesi haberi kuru tarihi zirveye getirdi, gelişmeler izleniyor

ABD'nin Türkiye'de ev hapsinde bulunan Rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılması için adalet ve içişleri bakanlarına yönelik yaptırım açıklaması ardından dolar/TL 5.0934'ü test ederek yeni tarihi zirvesini görürken, piyasalar yarın Singapur'da gerçekleşmesi beklenen ABD ve Türkiye dışişleri bakanları toplantısına odaklanmış durumda. ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, dün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda konuştuğunu ve bu hafta Singapur'da ASEAN toplantıları kapsamında görüşmeyi planladıklarını söyledi. Görüşmenin yarın sabah saatlerinde gerçekleşmesi beklenirken, piyasalar da Türkiye ABD ilişkilerinin, yaptırımların devamının özellikle de ekonomik yaptırımların gelip gelmeyeceğinin ve Türkiye'nin vereceği tepkinin boyutunun da bu toplantıda şekillenebileceğini öngörüyor.
Bankacılar Türkiye'nin mütekabiliyet esasları çerçevesinde ABD'nin attığı adımlara benzer şekilde cevap verme istekliliğinin karşılıklı yeni yaptırım vb adımlara neden olabileceği, dolayısıyla ilişkilerin daha da gerilebileceği endişesi taşıyor.

Bu kapsamda Türkiye'nin atacağı olası adımlar ve yeni gelişmelere yönelik haber akışının önemine dikkat çeken analistler, bu endişe ile TL'de zayıflığın önümüzdeki günlerde de sürebileceğini belirtiyor.
ABD'nin yaptırım kararı öncesi 4.92 civarında işlem gören dolar/TL yaptırım haberi ardından 5.0934'e kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti. Ardından yarın yapılacak Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesine ilişkin basında yer alan bazı olumlu yorumlarla birlikte tarihi zirvelerden kur sınırlı geriledi.

Bu gelişme ile birlikte saat 18:05 itibariyle 5.0738 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.9620 lira, en yüksek 5.0933 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9010 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1616 seviyesinde. Gram altın 198.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.78 seviyesinde. 

Yatırımcılar bu görüşmeden çıkacak sonuca göre piyasaların yeniden yön bulacağını belirtiyorlar. TL'nin tarihi zirveyi görmesiyle birlikte dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı da yüzde 24 oldu.
ABD, Türkiye'de tutuklu bulunan ve geçen hafta ev hapsine alınan Brunson'ın serbest bırakılması için Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik yaptırım açıkladı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yatırımlara tepki olarak yapılan yazılı açıklamada, "ABD yönetimini bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyoruz. Hiçbir amaca hizmet etmeyecek
söz konusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir" denildi.

Capital Economics kıdemli ekonomisti Jason Tuvey ise iki bakana yönelik yaptırımın çok büyük olmadığını ancak yeni yaptırımlar gelmesinin olası göründüğünü söyleyerek, "TL muhtemelen daha fazla değer kaybedecek ve faiz artırım için gerekçeleri güçlendirecek. Türkiye'nin geniş cari açığı ve dış sermaye akımlarına bağımlılık nedeniyle daha şiddetli makro stres riski var" dedi.
Bir bankacı, ABD ile ilişkilerde sorun yaşanmasının ciddi bir süreç olduğunu belirerek bunun TL'de baskının devamı anlamına geldiğini söyledi. Bankacı, "Şu anda dolar/TL'de 5.05-5.15 hedef bölge. Öte yandan kurda 5 seviyesi etrafında 3.5 milyar dolarlık opsiyon vardı, bu seviye kırılır ve üzerinde
kapanış olursa yukarı hareket de daha hızlı olur" dedi ve ekledi:

"Gelinen seviyeler itibariyle bu sabah yerli bireysel yatırımcıdan ciddi satış beklerim, 1 milyar dolar civarında rakamlar olabilir... Mütekabiliyet esasıyla bizim nasıl bir yanıt vereceğimiz de önemli. Eğer vize krizinde olduğu gibi birebir aynı cevabı verirsek tamam ama daha fazla adım atarsak, sorun. Çavuşoğlu ve Pompeo'nun yarın Singapur'da yapacağı görüşme de bir umut faktörü. Ancak bu görüşme başarısız olur ve sonrasında yeni yaptırımlar gelirse kurda 5.30 ve üzerinde daha
ciddi seviyeleri de görürüz."

Bankacı borsada da benzer şekilde baskının süreceğini, özellikle bankacılık endeksine dikkat etmek gerektiğini söyleyerek, bu yaptırım ışığında Halkbank konusunun bir kez daha gündeme gelebileceğini de söyledi. Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla kısa süre önce ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekten suçlu bulunurken, Halkbank ise İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD Hazinesi ve ilgili kurumlarla inceleme altında bulunuyor.

TCMB FAİZLERİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEK DURUMUNDA KALABİLİR

Nomura kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, Magnitsky türü yaptırımların nispeten daha ölçülü ve daha hedefe yönelik yaptırımlar olduğunu söyleyerek, "Geçen yıl Türk vatandaşlarına uygulanan vize yasağı ise ayrım yapmayan bir cezaydı. Halkbank'a cezanın Brunson davası bağlamında kullanılabileceği söylentileri vardı; bu yine çok daha büyük ancak hedefe yönelik bir ceza olacaktır" dedi. ABD'nin adımına Türkiye'nin nasıl karşılık vereceğinin önemli olduğunu söyleyen Demir, "Eğer Türkiye de ölçülü karşılık verirse kısa vadeli bir rahatlama için yer var ancak tansiyonu düşürmek için daha görünür adımlar atılmadan orta-uzun vadede TL zayıf kalmaya devam edecektir" dedi ve şöyle devam etti: "TCMB geçen haftaki toplantıdan önce 500 baz puan faiz
artırdı. Ancak sorun şu ki, bu artışların getirdiği reel faiz oranı avantajı, o süreçte enflasyonun da hızlanarak 500 baz puan artması sonucu aşındı. Şimdi, bu yılın ilk aylarındaki reel faiz seviyelerine geri döndük. Bu seviyedeki reel faizin TL'deki satışı engellemediğini açıkça görüyoruz ve şu an için jeopolitik riskler nedeniyle daha yüksek risk primi ile karşı karşıyayız." Tahvil/bono piyasasında bankacıların verilerine göre gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 19.50'ye yaklaşarak yeni zirveyi gördü. Bankacılar ayrıca tahvil tarafında asıl endişe yaratan unsurun yarın açıklanacak olan enflasyon verisi olduğunu da belirtiyorlar. Gösterge iki yıllık tahvilde ise bileşik getiri bugün yüzde 22'nin üzerini test etmiş durumda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (40)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alamanci02 Ağustos 2018 21:29

    Biz gurbetcilerin borsayla falan alakasi yok ama bu secimde rekor oy vererek bu hükümetin gelmesinde pay sahibi olduk hep bu günler icin yaptik bunu biliyorduk ki her eyyyy Amerika , eyyyy Alamanya lafi paramiza para katacak, Allah secenden de sectirenden de razi olsun , simdi türkiyede arsalar , evler alirken cok avantajli olacagiz , tatile gelince bozdur bozdur bitmeyecek bizim icin 1000 euro burada bir hic türkiyede 6000 TL yapiyor dahada yükselecek daha ne isteyelim.

  • KILIÇ02 Ağustos 2018 21:07

    ALICININ ELİ YANACAK DENDİ AMA HEP TEYYARE 1985 Lİ YILLARDA DÖVİZ BULUNDURAN CEZA ALIRDI ŞİMDİ ALMAYA ZORLAYAN BİR SİSTEM VAR ÇÜNKÜ HEP KAZANIYORSA BU İŞE DUR DENMELİ ÇÜNKÜ ÜLKE EKENOMİSİ ÇÖKÜYORSA NE GEREKSE YAPILMALI ÇOK GEÇ KALINIYOR UYKUDAN KALMAK LAZIM. 8-)

  • Gsgsg02 Ağustos 2018 20:05

    DoLari olan vatan hayiniydi benim yok

  • kadir02 Ağustos 2018 19:33

    istikrara oyy verdik gari. havadan para kazanıyoz ne güzel memleket.

  • semih02 Ağustos 2018 18:54

    alamancıyım sonuna kadar akp diyorum. euro muzun değerini arttırdı Türkiyeye geldiğimde kral gibi dolaşıyorum. herkes konuşur onlar yapar.

  • ohhyeaaa02 Ağustos 2018 17:34

    evet dövizimiz cebimizde. şimdi millet parkına kek yemeye :D topkek

  • Yuzde 5202 Ağustos 2018 16:37

    Hakli secim onlar kazandi

  • XxxX02 Ağustos 2018 16:36

    oh ne ala mualla şerbet ve ayran karışımının gücü adına uçuyoruz.hadi yeni bir kriz ve hop dolar olmuş 10 lira tutmayın. ayran ve şerbeti karıştırarak içmeyi unutmayın.

  • ...02 Ağustos 2018 16:08

    Inanin Napasakta su papazdan kurtulsak diye dusunuyorlar simdi kara kara

  • vatandaş02 Ağustos 2018 17:16

    pek düşündüklerini zannetmiyorum olan bize oluyor

  • erol02 Ağustos 2018 13:51

    sarayın önüne yazar kasa atacak adam kasayı hurdacıya satmış vay be.

  • kenan02 Ağustos 2018 13:39

    neden erken seçim yaptılar sanıyorsunuz. krizin geleceğini gördüler. koltuğu sağlama aldılar. kriz en az 2 sene devam eder.

  • coşkun02 Ağustos 2018 13:34

    bu nasıl istikrarlı yükseliş gözlerim yaşarıyor. rabia dedik 4 lirayı vurdu geçti. osmanlı tokatı dedik lirayı yıktı geçti. bursa altıparmak diyorum artık. sonrası istanbul yedi tepe. sonrası dünyanın 8. harikası

  • Bika02 Ağustos 2018 14:27

    9 rakamı bir bitişi sembolize eder.

  • metin02 Ağustos 2018 13:43

    ahahahaha efsane olmuş bayıldım.

  • Dolar 02 Ağustos 2018 12:31

    Merkez bankasinin elinde 32 milyar dolar var mudale etse elindrkini alirlar etmese 7.5 tl gidecek

  • Emekci02 Ağustos 2018 12:24

    Reisi yine yalancı çıkardı dolar...

  • borsacı02 Ağustos 2018 12:11

    dolar borcu olanın Allah yardımcısı olsun vay ki vay haline.

  • Ali02 Ağustos 2018 11:48

    Hani seçimden sonra dolar düşecekti ?

  • Misafir02 Ağustos 2018 11:28

    UTANMA DUYGUSU OLMAYANIN DINI IMANI OLMAZMIŞ.

  • alf02 Ağustos 2018 11:27

    istikrar sürüyeahh

  • ANLAYANA02 Ağustos 2018 11:15

    tek adam sistemi ile üçüyoruz. tutmayın.Hep pahalılıktan şikayet etmiyormuyuz. işte size ucuzlık. TL dünyanın en ucuz parası yapıldı. büyük başarı.

  • el tayyip02 Ağustos 2018 11:03

    Noldu milli para pul oldu. Eyyy müsiad başkanı hani 4.30 üstü köpüktü? Şimdi köpürt köpürt sonra da...

  • Tabi ya 02 Ağustos 2018 10:53

    Hukumetten aciklama : Dolarlarinizi bozdurun abd ye ders verelim

  • K202 Ağustos 2018 10:51

    YALAN SÖYLEMEK EN KÖTÜSÜ HEMDE HALKINA YAPAMAYACAĞINIZ ŞEYLERİN SÖZÜNÜ VERERE MEMLEKETİ BU HALE GETİRDİNİZ HELAL OLSUN.....

  • Bika02 Ağustos 2018 10:35

    Bu saatten sonra dolarlarını bozdurmaya kimse kıyamaz, yastık altı tutanlar yanına naftalin koysun ne olur olmaz hava yaz böcekler yemesin.

  • ahmet...02 Ağustos 2018 10:24

    Yeni sistem Başkanlık(damatlık)ülkeyi uçuruyor...

  • Nereye02 Ağustos 2018 10:34

    Ama aşağı doğru

  • Bahattin02 Ağustos 2018 10:33

    Doğru valla, uçuyoruz. Bizim insanımız böyle olduğu sürece müstehak.

  • borsa02 Ağustos 2018 10:23

    doları düşürecek babayiğitler aranıyor kimsede ses seda yok.

  • BENGIN02 Ağustos 2018 11:35

    memlekette 1 kişi var doları düşürecek. papazı sınır dışı edelim dolar 20 kuruş çakılır. başka alternatif yok.

  • Bika02 Ağustos 2018 10:44

    Babayiğitler, değer kaybetmeyen yerli ve milli para icat etmekle uğraşıyorlardır.

  • dogrusu02 Ağustos 2018 10:00

    Ekonomi şahleniyehhh

  • erol g.02 Ağustos 2018 09:52

    5 AĞUSTOS 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN BİR DOLARIN 5 TL NİN ALTINA İNECEĞİNİ SANMIYORUM/İNMEZ

  • Ww02 Ağustos 2018 09:31

    Abd yi bu ulkenin basina bela eden 1950 den sonraki sag partilerdir az yakin tarihe bakin hoykurmeden

  • Baha02 Ağustos 2018 10:35

    Ne yani tüm sorunlar eski hükümetlere, başarı yeni hükümete mal ediliyor. Neyin kafasını yaşıyorsunuz ya.

  • Türkoğlutürk 02 Ağustos 2018 09:58

    Aynen. Dün 6.filıya secde eden bugün kalkmış abd hakkında konuşamıyor bile.

  • Pardus02 Ağustos 2018 09:21

    Dolar değer kazanmiyor, TL değer kaybediyor. TL çin yuani, Rus rublesi, AB eurosu, Arap riyali karşısında da değer kaybediyor

  • Süleyman Soysuz02 Ağustos 2018 09:18

    Zamanında dolar bozdurun diyenler halkın kaybını ödeyecekler mi acaba? Ya o sözlere kayıp gidip bozduran saflara ne demeli?

  • alf02 Ağustos 2018 09:18

    yalan haber tuvalet hala 1 lira.