E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPence'nin konuşması doları fırlattı---

Pence'nin konuşması doları fırlattı

Pence'nin konuşması doları fırlattı
26 Temmuz 2018 - 08:51 borsagundem.com

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'nin rahip Brunson'un serbest kalmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceği açıklaması doları yükseltti

Dolar/TL küresel ticaret savaşı endişelerinin yaşandığı bir dönemde ABD ile AB'nin, ticaretin önündeki engelleri hafifletmek için müzakereler yapma konusunda anlaşmalarının da desteğiyle güne 4.80'in altını test ederek başladı.

Merkez Bankası'nın eleştirilen ve sert piyasa tepkisi yaratan faiz kararıyla birlikte bu hafta 4.94'e kadar yükselen dolar/TL dün tutuklu yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine alındığı haberleriyle 4.83'lü seviyelere gerilemişti.

Türkiye ABD ile ilişkilerin iyileşebileceği beklentisi yaratan rahip kararı ardından bu sabah da küresel ticaret savaşının ABD AB bölümüne ilişkin endişelerin azalmasıyla dolar/TL de Merkez Bankası faiz kararı öncesi işlem gördüğü 4.75 civarına oldukça yaklaştı. 

Ancak akşam saatlerinde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ev hapsine alınan ABD'li rahip
Andrew Brunson'un serbest bırakılmaması durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını söyledi.

ABD Senatosu'nda da Türkiye aleyhine karar çıkması bekleniyor. Amerikan Hazine Bakanlığı’na, uluslararası mali kuruluşlara 'Türkiye’ye yardım etmeyin ve kredi açmayın' çağrısı yapma yolunu açacak tasarı bugün Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanacak. Komitenin alacağı kararla F35 savaş uçaklarının satışına da engel olunabilecek.

Bu olumsuz gelişmenin görüşmeleri saat 17'de başladı. 

Güne 4.80 lira seviyesinden başlayan dolar saat 18:05 itibariyle 4.8402 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.7723 lira, en yüksek 4.8842 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6516 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1662 eviyesinde. Gram altın 190.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.09 seviyesinde.

ABD ve Avrupa Birliği gümrük vergilerini düşürmek için görüşmelere başlama konusunda uzlaştıktan sonra küresel ticaret gerilimlerine ilişkin endişelerin azalmasıyla dolar gerilerken, euro hafif yükseldi. Karar küresel risk iştahını artırarak gelişmekte olan ülke piyasalarına pozitif yansıdı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)