E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada parası olana devlet garantisi---

Borsada parası olana devlet garantisi

Borsada parası olana devlet garantisi
28 Mart 2012 - 07:46 borsagundem.com

SPK Başkanı Vedat Akgiray, yeni SPK Kanunu hakkında bilgi verdi

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, borsada işlem gören şirketlerin hisselerine yatırım yapan küçük yatırımcıların tasarruflarının bu şirketlerin batması halinde 100 bin TL’ye kadar devlet garantisinde olacağını söyledi.
Yeni hazırlanan ve yılbaşında ilgili kamu kuruluşlarının görüşlerine açılan Sermaye Piyasası yasa taslağı hakkında bilgi veren Akgiray, hisse senedi ve tahvil gibi borsa araçlarının banka kredisine teminat gösterilebileceğini söyledi. Akgiray, bireysel yatırımcıyı koruma fonu limitinin 50 bin TL’den 100 bin TL’ye çıkarılacağını bildirdi. SPK Başkanı Akgiray, küçük yatırımcının borsaya olan güvenini artırmaya yönelik düzenlemelere önem verdiklerini söyledi.
Akgiray şöyle konuştu:
“Yeni yasa taslağında Yatırımcıyı Koruma Fonu’nun adı Yatırımcıları Tanzim Merkezi olarak değiştiriliyor. Bu fon bankalar battığında mevduat sahiplerinin paralarını garanti altına alan TMSF’deki sistem gibi. Sigorta altına alınan miktar 50 bin liradan 100 bin liraya çıkarılacak. Daha da önemlisi eğer kabul görürse ilk defa sermaye piyasamızda bir teminat hukuku gelişecek. Sermaye piyasası araçlarının, hisse senedi, tahvil gibi kıymetlerin teminat niteliği kazanması ve kullanmasını kolaylaştıracak yeni bir hukuk getiriyoruz.”
Hisse kredi teminatı olacak
Bankadan kredi alacakların ev yerine ellerindeki Hisse senetlerini teminat gösterebileceklerini belirten SPK Başkanı Akgiray, “Banka sizden bir gayrimenkul teminatı ister. Siz ‘Elimde hisse senedi, tahvil var. Ben evimi değil, bunları teminat olarak vereyim’ diyebilirsiniz. Banka bunları teminat kabul etmekte çekimser davranabilir. Çünkü ödemenin yapılmaması halinde o teminatın mülküyeti kiminde, söz hakkı kimin bunlar belli değil. Bunları netleştiriyoruz. Bu Türkiye’de yeni birşey” diye konuştu.
Tasarıda sermaye piyasası suçlarına ilişkin cezaların caydırıcı olması nedeniyle yüksek tutulduğunu ifade eden Akgiray, şöyle dedi:
“Türkiye’de sermaye piyasasında en fazla manipülasyon suçu işleniyor. Bu suçu biz piyasa dolandırıcılığı olarak tanımladık. İçerden öğrenme ticareti suçuna bilgiyi kötüye kullanma diyoruz. Örtülü kazanç suçu da var. Halka açık bir şirketin ortaklarının alehine daha küçük grubun lehine şirketten servet aktarımıdır örtülü kazanç. Bu mevcut kanunda iyi tanımlanmamış bir suçtu. Bunu daha net tanımlıyoruz ki mahkemeler karar verirken muğlakta kalmasınlar. Tabii bilgi saklanması da var. Piyasalar globalleşti. İstanbul Borsası’ndaki bir sürü eylemin müsebbipi yurtdışında da olabiliyor. Bunlara erişimde bir sürü ülkede, uluslararası fonların yaptıkları konusunda bilgi almakta karanlık perde vardı. Bunu kaldırmaya çalışıyoruz.
Ağır suçlarda iki yıldan beşe yıla kadar hapis cezası verilebiliyordu. Bunu üç yıldan altı yıla çıkardık. Çünkü iki yıl demek aslında hapis cezası yok demek. Hapis cezası istiyorsak kanun yapıcıya bu kapıyı açtık.”
‘Altını yastıkta değil borsada değerlendirin’Akgiray, altının yastık altından çıkması ve sermaye piyasasında etkin bir yatırım olmasının mümkün olduğunu söyledi. Akgiray, “Altınınızı bozdurun, parayı harcayın desek kimse yapmaz. Ama altınınız yastık altında atıl duracağına, bahçede toprak altında veya kasada duracağına bir banka veya yatırım kuruluşunda altın hesabı açın bir getirisi olsun diyoruz. Yani altın menkul kıymetleştirilsin. Altın değerli bir maden. Uzun yıllara bakarsak altın hep değerli olmuştur. Altın veya altına endeksli yatırım akılcı yatırım olur. Bu bir tasarruftur. Biz bu tasarrufu ekonomimiz ve reel sektörümüz kullanabilsin istiyoruz” dedi.
‘Herkes yatırımcıya karşı sorumlu olacak’
‘Tabii ki para kazanmak için piyasanın içindeyiz. Serbest piyasa olması lazım. Kimin ne yaptığına devletin müdahale etmemesi lazım. Bu mantığı çok iyi korumamız lazım. Fakat bir kişi bir sürü insanın hakkını gasp ediyorsa bunu engellemek de devletin görevi. Bu suçların işlenmesini engelleyecek en güzel mekanizma yatırımcı haklarının iyi korunması” diyen Akgiray şöyle konuştu: “Herhangi bir sebeple bir şirkete veya bankaya el konduğu zaman sorumlu kişiler ve hakim ortaklar küçük yatırımcı haklarından sorumlu olacaklar. Şu anda kanunda bu yok, yeni kanunda olacak. Tasarıya yatırımcı haklarının korunması için kurumsal yönetim ve borsada yapılan işlemlerin türü adı altında çok sayıda madde koyduk.” Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan005026 Haziran 2015 14:45

    Borsada kapalı tahtalar olduğu sürece bu sorular yüzlerine çarpılacak. Hiç biri ben yöneticiyim diye açıklama yapmasın. Buyrun SABAH gazetesi harıl harıl işliyor, 1 milyar dolara satıldı. Nerede küçük yatırımcının hakkı. Kepez desen öyle daha bir sürü var saymaya kalkarsak. Vatandaşının hakkını korumak zorunda olduklarını maalesef benimseyememişler.

  • Engin06 Aralık 2012 14:35

    Borsada kapalı tahtalar olduğu sürece bu sorular yüzlerine çarpılacak. Hiç biri ben yöneticiyim diye açıklama yapmasın. Buyrun SABAH gazetesi harıl harıl işliyor, 1 milyar dolara satıldı. Nerede küçük yatırımcının hakkı. Kepez desen öyle daha bir sürü var saymaya kalkarsak. Vatandaşının hakkını korumak zorunda olduklarını maalesef benimseyememişler.

  • bahattin yavuz19 Eylül 2012 11:26

    sayın başkan İMKb devletin resmi kumar kurumu olduğu herkesce bilinmekte.Borsada tahtası kapalı binlerce yatırımcı magdur oldu.Bende Bunlardan biriyim.Etibank ın icini ben mi boşalttımda devlet bana magdur etti.SPK olarak niye Tahtası kapalı şirketleri açmıyorsunuz.Niye batan şirketleride bu yasa kapsamıyor.lafa geldimi dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir uygulama yok diyorsunuz,bari bu yasayla olsun paralarımızı verin.

  • seval21 Nisan 2012 20:09

    arkadaşlar parası batan tahtası kapatılan arkadaşlar hakkınızı arayın herkes 1 lira için çarşıda pazarlık yapıyor biz parayı sokakta bulmadık yıllarca memurluk yaptım.ev eldım evi sahtekar diye müteahhitten kaçırdım burada dinç bilgine kaptırdım.herkes mal varlıklarını satıp parasını alıyor.bizi düşünen yok spk neden kurulmuş bize yardım etsin.

  • SEVAL SOYTAŞ18 Nisan 2012 12:07

    SABAH YAYINCILIK HİSSE SENEDİ ALDIM 10 YIL OLDU BEN ÖZÜRLÜYÜM BU HALDE ÇALIŞTIM O PARAYI KAZANDIM ALLAH KORKUSU OLAN BU KAĞIDI AÇAR BENİM ŞİNDİKİ PARAM 200 MİLYAR NEREDE

  • seval 12 Nisan 2012 21:43

    sabah yayıncılık ne zaman açılacak 10 yıl oldu paramız nerede

  • 28 Mart 2012 22:00

    Önce ARENADA çağrı yapmalarını sağla sayın başkan...

  • Denge28 Mart 2012 12:24

    Borsada orta ve uzun dönem yatırım yapan yatırımcılara;belli kriterler belirleyerek iş adamı statüsü verilmesi nasıl olur.Mesela Sanayi ticaret odalarında seçme ve seçilme hakkı gibi.

  • KAPALI TAHTALAR28 Mart 2012 11:24

    BAŞKANIM FAALİYETTE OLAN KAPALI TAHTALARI İŞLEME AÇIN KÜÇÜK YATIRIMCILARI DÜŞÜNÜYORSANIZ

  • 28mart 2012 çarşamba.28 Mart 2012 11:23

    Peki sayın akgiray eskiye gidersek yani 1995 veya 2000yıllarından itibaren kapanan tahtaların akıbeti ne olacakpeki burada suçlu yatırımcımı,yoksa SPK ,mı.eğer garanti altına almak istiyorsanız eski kapanan TAHTALARINDA ya işleme açılması yada batan paraların nominal değerlerden ödenmesini yapmanız lazım değilmi.elinizi vicdanınıza koyarak düşünüm.

  • MAĞDUR VATANDAŞ.28 Mart 2012 11:03

    sayın akgiraysen diyorsunki yatırımcıyı korumaya aldık sen önce kapalı tahtaları açtırarak parasını batırmış insanların derdine çare ara.o insanlar paralarını batırmadılar sadwece borsada üç beş şarafsizin yüzünden kağıtları kapatıldı,ve yatırımcılarda maruz kalp battılar elimizdeki üç beş kuruşun hepsini alaeak bizleri batırdılar.tabiki bunlara o dönemin başbakanı da çanak tuttu.biz yatırmcıların paralarına göz dikenlerin allah belasını versin.sen şimdi diyorsunki borsada yatırımcıların hepsini garanti altına aldığını ima ediyorsun.peki soruyorum 200tl lik bir hissenin kapatıldığını ve elimizdede 10 lot mal olduğunu ama sen nominal değer üzerinden yani 1tl den ödeyeceksin.peki bu ahlaka sığarmı.madem şirket kapanacak sen hemen tüm şirketlerine elkoyup K, yatırımcıyı koruyacaksın.hatta bankada bulunan parasınıda ipotek altına sokacaksınki parasınıda çekemeyecek.

  • kaya28 Mart 2012 11:02

    Mademki bunları yapabiliyordunda bugüne kadar nerdeydin be kardeşim.23000 tl.mi borsada gaspettiler.patron yurt dışına kaçırdı.sonrada şirketin işlem sırası kapatıldı.ve ben mağdur oldum.Bu söylediklerini zamanında yapmadıysan sen de sorumlusun o zaman..

  • 28 Mart 2012 09:13

    Sayın AKGİRAY borsada sadece batık banka hisedarlarının parası batmıyor. Hissesini büyük beklentiye sokarak küçük yatırımcıya satan ,sonra çeyrek fiyatına düürerek 10 yıl bekleten hatırlı şirket patronları da var bu ülkede.Örneğin Zorlu Grubu hisseleri. Özellikle de VESTEL!! Bu patron dümenlerine de bir çare bulmanız lazım. Yoksa borsaya yatırımcı çekemezsiniz..

  • 28 Mart 2012 08:45

    işte bu güzel haber.Çok olumlu olacağını düşünüyorum