E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBedelsiz beklerken dikkat!---

Bedelsiz beklerken dikkat!

Bedelsiz beklerken dikkat!
01 Mayıs 2012 - 11:37 borsagundem.com

Aman ha, bedelsiz beklerken bedelli asker olmayın!

Borsanın bazı muammaları vardır. Sihrini kimsenin çözemediği, asla ve asla yıllardır anlam veremediği... Ben bu mesleğe başladığımdan beri de aynı terane döner durur. Bir hisse senedi bir anda kanatsız uçuşa geçer, sorarsınız bir bilenine "hayırdır" diye. "Bedelsiz beklentisi" yanıtını aldınız mı ambale olmaya hazır olmanız gereken bir soru işareti beliriverir kafanızda.
Bedelsiz beklentisi ne demek yahu? Şirketi bedelsiz mi verecekler ortaklarına? Onun için mi kapış kapış gidiyor hisse senedi? Yok artık, elbette değil...
Ne peki?
Şirketler yıllar boyunca bazı yedek sermayeleri ve dağıtmadıkları kârları özsermayelerinin altında fakat ödenmiş yani nakit sermayelerine ilave etmeden taşır dururlar. Orada yıllarca biriken kaynaklar öyle bir boyuta ulaşır ki şirketin sermayesi burada biriken varlıkların yanında devede kulak kalıverir.
Örneğin bir şirketin sermayesi yıllardır doğru düzgün artırılmadığı için 1-2 milyon liradır. Fakat yedek sermaye kalemlerinde biriken para 10 milyon liraları bulur hatta geçer. Bu yüzden 1-2 milyon lira sermayeli şirketin özsermayesi ulaşır 14-15 milyon liraya.
Ödenmiş sermayesi bir türlü artmadığı yani piyasadaki Hisse sayısı da artırılmadığı için derinlik dizboyunu geçmez bu hisse senetlerinde ve tek bir hisse senedinin fiyatı bile fezaya ulaşır. 300-500 liralardan işlem yapan hisse senedinden öyle yüzlerce binlerce adet almak için büyük paralar gerekir ki çoğu zaman da o kadar hisseyi toplasanız zaten şirketi ele geçirirsiniz.
Bugünlerde işte bu türden hisse senetleri bir uzay turuna çıktı. Hisse fiyatları 2-3 katına yükselmeye başladı. Durdurabilene de aşkolsun.
Peki nedir bu hisseleri roketleyen sebep? Aynı cevap yine: Bedelsiz beklentisi...
Fakat bu defakinin çünküsü de var. Yeni TTK, şirketleri sermaye yedeklerinin hissedarlarına dağıtılmasına ya da teknik tanımıyla ödenmiş sermayelerine ilave etmesine zorluyor. Bu da özellikle yıllardır yedek sermaye ve kâr biriktiren ve dağıtmayan şirketlerde yine bir bedelsiz fırtınası oluşmasına sebep oldu.
Hisse fiyatları yükselişe geçti.
Fakat sıkı durun biraz: Bu yükselişlerin reel hiçbir mantığı yok. Evet doğru duydunuz, bedelsiz hisse verecek olan bir şirketin bir hissedara aslında reel hiçbir faydası olamaz. Sonuçta şirketin ödenmiş sermayesi artar, hissedara yüzde 100 bedelsiz mi verecek, fiyatı da aynı oranda düşer. Yani bir hissedarın elinde daha önce 100 hisse varsa, hisse sayısı 200'e çıkar. Fiyatı 100 lira mıydı? O da 50 liraya düşer. Sonuç? Sıfıra sıfır elde var sıfır.
Ha, ne olur? Hisse sayısı artan şirketin borsadaki derinliği artar. Daha fazla adetteki hissesi işlem görmeye başlar. 100 lirası olmayan kişilerin alamadığı hisseler artık 50 lirası olanların da ilgi alanına girmeye başlar. Daha fazla hissedarın radar ekranına girer.
Fakat spekülasyon ve bazen de manipülasyon bu türden psikolojik fırsatların kaçınılmazıdır. Yıllardır bölünen bir hisse senedinin bölündükten sonra bölünmeden önceki fiyatına geri getirileceği yönünde bir beklenti yayılarak pazar oluşturur spekülatörler.
Bazen olur bu, bazense bu söylenti yayıldığı ve küçük yatırımcı buna kanarak hisseye yapıştığı anda elinde patlar hisse ve büyük bir zarar rallisi başlayıverir.
Bedelli sermaye artırımının bir mantığı vardır. Şirket mevcut ortaklarına başvurarak der ki; bana para verin. Bu çağrıya kulak vermeyen, elindeki hisse oranı azaldığı için nispi bir zarar eder. Katılan ise katılmayanların oranını da aldığı için kârlı çıkar. Şirket dışarıdan taptaze bir kaynak yaratarak ilave sermayeyle daha güçlü yoluna devam eder.
Halbuki bedelsizde böyle bir durum da yoktur. Bedelsiz hisse diye sermayeye eklenecek olan varlık zaten şirketin bünyesindedir normalde de, sadece yeri değişir ve ödenmiş sermayenin içinde görünür hale gelir.
İşte bugünlerde bir çılgınlık haline gelmiş olan bu türden hisse hareketlerine çok ama çok dikkat etmek gerekir. Bedelsiz diye heyecanlanırken hisse senedindeki ömrünüz bir anda bedelli askerlik ızdırabına dönebilir. Aman dikkat!
Barış Erkaya/HT

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatam das02 Mayıs 2012 01:08

    bunların kuyruk acısı var

  • yorumcu02 Mayıs 2012 00:30

    bedelliye girelim bedelsizden kaçalım mı? ooo-yooooo sevgılım

  • murat01 Mayıs 2012 23:31

    arkadaşlar bu çok saçma bir yorum,bedelli veren şirketler ya batakta,yada elleri borsacıların cebinde,bedelli veren şirketler bunu alışkanlık haline getirmişlerdir,hiç temettü vermezler lar yazmazlar ama düzenli olarak bedelli bölünürler,siz bedelsiz kağıtlarla ilgilenin,ama pahalı aalmayın yüzde 200 pirim yapan tahtayı aldınızmı elbette o kağıt elinizde patlayacaktır bilinçli olalım ucuz almaya çalışalım,bu yorumu yazan arkadaş(sen borsanın b sini bilmiyorsun,yada yatırımcıyı yanıltmaya çalışıyorsun).

  • ömer 3801 Mayıs 2012 21:06

    bedelli artırım ortakları yolmak değil mi bedelli artıran şirket yatırımcıları soyar ve bunu alışkanlık haline getirir devamlı zarar gösteriyor demektir.

  • ATAK-06 01 Mayıs 2012 20:55

    Bu yorumu yapan arkadaş sanırım bedelsiz açıklayanları değil potansiyeli olup ta açıklamayanları kastediyor...! -Evet önümüzde açıklayan ve de bedelsizden sonra hiçbir beklentisi olmayan bir de beklentisi ve temettü verimliliği artarak devam edecek şirket var birde kese kağıdı var beklentisi devam eden ve kağıda yatırım yapan dikkat yatırım dedim tokatçılık günlükçülük değil orta uzun va de de kazanmaya devam edecek ne kadar karunun hazinesi kadar EYVALLAH

  • cok iyi yazi..01 Mayıs 2012 18:13

    bu son bedelsiz furyasindan sonra boyle bir yazinin yazilmasi cok yerinde olmus. bedelsiz sermaye artirimi denen olayin sirketin degerinde hicbir artisa yol acmamasina ragmen bizim piyasamizda bu denli alici talebi yaratmasi gercekten sacmadir ve piyasamizin halen istenilen derecede derin ve kurumsal uzun vadeli yatirimciya sahip olmayisindan kaynaklanmaktadir.

  • SEDIR01 Mayıs 2012 18:10

    GUZEL IZAHAT COK TESEKUR EDERIM

  • hasan01 Mayıs 2012 16:48

    borsada beklentiler alınır.bedelsizde eklenti dahilinde bedava hisse.kim demiş fiyat değişmiyor diye basbaya artıyoo fiyatlar.

  • 01 Mayıs 2012 16:40

    Bedelli askerlik ızdırabı benzetmesi biraz anlaşılmaz kalmış, bedelli askerlik çıkacak diye askerdem kaçma ömrü mü? bedelli askerlikte geçen maksimum 28 günlük ömür mü?

  • munci01 Mayıs 2012 14:25

    borsada kimse reel olana ulaşmak için yatırım yapmaz.reel olanın peşine koşan yerinde sayarken bedelsiz açıklayan firmalara yatırım yapanlar paralarını şimdiden 4'e katladılar.mantığa değil sonuca bakacaksın.

  • Komik..01 Mayıs 2012 13:01

    Sanırım bu yazıyı yazan borsada hep zarar etmiş:)

  • 01 Mayıs 2012 12:43

    AKENERJİ DE AYNI ŞEKİLDE.BEKLE Kİ 4 KÜSURLARA GERİ GELSİN...

  • bak sen01 Mayıs 2012 12:24

    koçum bu yazıyı bedelsiz hissesi toplayamayan speklere kıyak olarkamı yazdın bilmem ama borsanın kuralı bu bedelsiz uçar bedelli bakar.ister sev ister sevme bundan sonrada böyle olacak çünkü herkesin algısı bu kimse senin yazına bakıp bunu değiştirmeyecek

  • 01 Mayıs 2012 12:11

    tektuda bedelli ye grenler ne oldu hLEN DAHA ZARARDA