E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiEKONOMİDE YOL AYRIMINDAYIZ---

EKONOMİDE YOL AYRIMINDAYIZ

EKONOMİDE YOL AYRIMINDAYIZ
19 Haziran 2008 - 16:13 borsagundem.com

Derviş, “Ekonomide önemli bazı yol ayrımları önündeyiz. Önemli konular dünyada ve Türkiye'de önümüzde. Sorunlar çözüm bekliyor” dedi.

Birleşme Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, “Ekonomide önemli bazı yol ayrımları önündeyiz. Önemli konular dünyada ve Türkiye'de önümüzde. Sorunlar çözüm bekliyor” dedi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında onur konuğu olan Derviş, kendi konusunun ekonomi olduğunu, ekonomi ile sosyal, siyasi konuları ayırmanın mümkün bulunmadığını ifade etti. Derviş, “Sanıyorum, hakikaten Arzuhan Hanım'ın da dediği gibi, Mustafa Bey'in de dediği gibi ekonomide önemli bazı yol ayırımları önündeyiz. Önemli konular, dünyada ve Türkiye'de önümüzde. Sorunlar çözüm bekliyor” dedi. Derviş, dünyadaki merkez bankalarının enflasyonun geçici olarak yükselmesine, makul ölçüler içinde, müsaade etmek durumunda olduğunu bildirdi. 90'lı yıllardan itibaren bakıldığında uzun vadedeki hızlı büyüme trendinin finans sektöründen kaynaklanan zorluklarla sık sık yavaşladığını söyleyen Derviş, şu andaki krize ilişkin olarak şöyle konuştu: 'Geçmiş finans krizlerini düşündüğümüzde her seferinde müthiş bir sorun yaşayacağız. Müthiş bir resesyona gireceğiz. Piyasalar düşüyor, değerler düşüyor, büyüme büyük sekteye uğrayacak gibi bir görüntü vardı. Bugün de biraz böyle. Ben bu konuda biraz daha iyimserim. Geçmişe baktığımızda aslında bu finans krizlerinin sanıldığından daha kısa bir süre içinde atlatıldığını gördük." Kemal Derviş, Nisan ayından bu yana reel ekonomide beklenen ciddi çöküşlerin gerçekleşmediğini, yavaşlamanın olacağını ancak bu yavaşlamanın atlatılacağını ve küresel ekonomide hızlanan büyüme trendine yeniden girileceği görüşünde olduğunu dile getirdi. Emtia fiyatlarındaki artışa da değinen Derviş, 'Burada durum daha ciddi ve geçmişe göre daha derin, daha kalıcı bir değişim var' dedi. Emtia fiyatları üzerinde ABD'deki düşük faiz politikası bazı yatırım araçlarının çökmüş olması gibi nedenlerle bir köpük, spekülasyon payı bulunduğunu ifade eden Derviş, ancak bundan sonra fiyatların eskisi gibi düşük olmayacağını vurguladı. Derviş, 'Enerji fiyatları üzerinde bir köpük var. Kısa vadede muhtemelen bir gerileme olacaktır. Belki 20-30 dolar düşecektir fakat önümüzdeki öngörülebilir süre içinde eski seviyesine inmeyecektir' dedi. Bu çerçevede merkez bankalarının bu süreci çok iyi yönetmesi gerektiğini belirten Derviş, şunları kaydetti: 'Bir ölçüde bu emtia ve enerji fiyatlarını yükselmesine müsaade eden bir para politikasına ihtiyaç var. Yoksa aşırı tutucu bir para politikası takip edilmiş olur. Dolayısıyla enflasyonun geçici olarak yükselmesine makul ölçüler içinde dünyada merkez bankaları müsaade etmek durumunda. Ancak burada ölçüyü kaçırırlarsa para politikasını fazla gevşetirlerse o zaman emtia fiyatlarından gelen enflasyonist baskı kalıcı enflasyonist beklentilere yol açar ve yeniden enflasyonist bir sürecin başlamasına neden olur. Merkez bankaları bu iki tehlikeli arasında en doğru orta yolu bulmak durumunda..."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)