Ana SayfaPiyasaPiyasalar bu hafta nereye odaklanacak---

Piyasalar bu hafta nereye odaklanacak

1 / 3
Piyasalar bu hafta nereye odaklanacak
10 Ekim 2016 - 07:16 www.borsagundem.com

Piyasalar Fed’in faiz kararının Aralık’a kadar masada kalacağını fiyatlarken, gözler bu kez Musul harekatına çevrildi. Dolar/TL’de 3.07 aşılmadığı sürece 3.03 ve 3.00 test edilebilir.

Geçen hafta Cuma günü açıklanan ABD’deki Eylül Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisini beklemekle geçti. TDİ beklentilerin altında kaldı. Beklenti 170 bin kişilik artış iken, gerçekleşme 156 binde kaldı. Kritik olan ücret artışlarında yüzde 0.3 artış beklenirken artışın yüzde 0.2’de kalması oldu. Piyasalar açısından yeni bir pozisyon alınmasını gerektirecek bir veri olmadı, Kasım değilse de Aralık’ta 25 baz puanlık bir faiz artışı halen daha masada. Ancak büyük oranda fiyatlara girmeye başladığından dolayı; Aralık’a hayli yaklaşılmışken; önemli bir kırılma olma ihtimali azalıyor.

TCMB ara verebilir

Suriye denklemine bir de Musul harekatı ve devamında Başika kampı konusunda ısınan gündem eklendi. Irak’ın; Türkiye’nin Başika’dan çıkması konusunda konuyu BM’ye taşıması, tartışmaların dozunu daha da artırdı. Güneyimizde yaşananlar henüz bizim piyasalarımızca fiyatlanmadı. Yabancı yatırımcıların artan Türkiye riski içinde yapmış oldukları fiyatlamalar, Fed’in ertelenen faiz artışı ile süre giden “bedava para” politikası içinde şimdilik kaybolup gidiyor. Musul harekâtı başladıktan sonra yaşanacak gelişmeler daha fazla belirleyici olacak. Eylül ayı TÜFE’si yüzde 0.7’lik artış beklentisine karşın yüzde 0.18 çıktı. Merkez Bankası’nın düşüş beklentisini destekleyen bir düşüş oldu. 20 Ekim’de yapılacak toplantıda yeni bir faiz indirimi ihtimalini artırdığı düşünülen bir rakam geldi.

1-2 Kasım’da yapılacak Fed toplantısı öncesinde yeni bir indirim gelir mi? Bu kez şüphelerim var. “Önceden yüklemeli” yapılan indirimlere, o günkü piyasa koşullarına bakılarak da; ara verilebilir. “Önceden satın alınabilecek bir indirim beklentisine” şüpheyle bakmakta fayda var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)