Ana Sayfa***SEKUR*** SEKURO PLASTİK AMBALAJ SANAYİ A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu ----

***SEKUR*** SEKURO PLASTİK AMBALAJ SANAYİ A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

31 Temmuz 2023 - 18:35 borsagundem.com

***SEKUR*** SEKURO PLASTİK AMBALAJ SANAYİ A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu )

İlgili Şirketler []
İlgili Fonlar []
Uyum Durumu Açıklama Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor Bilgisi (Sayfa numarası, internet sitesinde yer aldığı menü adı)
Evet Kısmen Hayır İlgisiz
Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

A. GENEL İLKELER

A1. Strateji, Politika ve Hedefler

A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇSY) konuları, riskleri ve fırsatları belirlenmiştir.
X Sürdürülebilirlik, tüm endüstriler için Döngüsel Ekonomi modeli normları oluşmuştur. Kurumumuz tüm faaliyetlerini, yatırımlarını ve projelerini bu normlara bağlı olarak sürdürmektedir. Bununla birlikte Yönetim kurulu yönetmeliklere göre oluşturduğu ÇSY politikalarını ISO 14001 belgesi de alarak standart yönetim altına almış olacaktır.
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından ÇSY politikaları (Örn: Çevre Politikası, Enerji Politikası, İnsan Hakları ve Çalışan Politikası vb.) oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
A1.2. ÇSY politikaları kapsamında belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler kamuya açıklanmıştır.
X Çevre yönetmeliklerine uygun Oluşturulmuş ÇSY politikaları standart olarak kabul edilmiş ve denetimlere bağlı olarak rutin periyotlarla yönetilmektedir
A2. Uygulama/İzleme

A2.1. ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve/veya birimler ile ÇSY konularıyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumlular ve görevleri belirlenerek kamuya açıklanmıştır.
X
A2.1. Sorumlu komite ve/veya birim tarafından, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yıl içinde en az bir kez yönetim kuruluna raporlanmıştır.
X Şirket tarafından konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir.
A2.2. ÇSY hedefleri doğrultusunda uygulama ve eylem planları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
A2.3. ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ile söz konusu göstergelere yıllar bazında ulaşma düzeyi kamuya açıklanmıştır.
X Şirketin halihazırda ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (?KPG? lerinde atıkların kaynağında ayrıştırılması ve kendi sınıfı içinde tasnif edilmesi tesis edilmiştir. 0 atık hedefi ile çalışılmaktadır.
A2.4. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X ÇSY politikaları henüz tamamlanıp ilan edilmediğinden , bu kapsamda sürdürebilirlik performansını iyileştirici inovasyon faaliyetleri de sistematik olarak açıklanmamıştır. Kurumumuz Ambalajda Sürdürülebilirlik normlarına uygun ürün ve tasarımları için yatırımını devreye almış dünyadaki az sayıda üreticiden birisidir. Co2 gaz salımını azaltacak, geliştirilmiş regulasyonlara ve mevzuatları karşılayabilecek ambalaj ürünleri pazarlaması Yurt içi ve Yurt dışı olarak devam etmektedir. Kimyasal Geri Dönüşüm ile üretim yapabilme lisansı olan ISCC Plus belgesine sahip dünyadaki az sayıda firmadan birisi haline gelinmiştir.
A3. Raporlama

A3.1. Faaliyet raporlarında ortaklığın sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine ilişkin bilgi anlaşılabilir, doğru ve yeterli bir şekilde verilmiştir.
X Şirketimiz sürdürülebilirlik İlkelerine uyum durumuna ilişkin açıklamalarını yıllık faaliyet raporunda açıklar. Ayrıca iç denetim sonuçları aylık faaliyet raporunda yer alır, düzeltici ve iyileştirici faaliyetler düzenlenir ve aksiyonlar sağlanır. Ayrıca yıl dönümlerinde 1 kez iç tetkik raporu düzenlenir. Bu çalışmalarında Şirketin kurumsal internet sitesinde düzenli olarak yayınlanması için çalışmalar başlatılacaktır.
A3.2. Ortaklık tarafından, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğuna ilişkin bilgi kamuya açıklanmıştır.
X Endüstrimiz için yıllarca devam eden ve tüm paydaşların katılımı ile hazırlanmış endüstriyel normlara uygun ürünler, üretim süreçleri, geri dönüşüm süreçleri tanımlanmıştır. Bu tanımlara uygun ürünler için yatırımlar yapılmış,, döngüsel ekonomi için hali hazırda var olan, geliştirilmiş en saygın standart olan ISCC PLUS belgesi dünyadaki az sayıda firma ile kurumumuz bünyesinde sertifikalandırılmıştır.
A3.3. ÇSY konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan, ÇSY politikaları açısından önemli nitelikteki ve/veya faaliyetleri önemli ölçüde etkileyecek davalar kamuya açıklanmıştır.
X Şirketimiz bu yönde herhangi bir davaya taraf olmamıştır.
A4. Doğrulama

A4.1. Ortaklığın ÇSY Kilit Performans ölçümleri bağımsız üçüncü tarafça doğrulanmış ve kamuya açıklanmıştır.
X
B. ÇEVRESEL İLKELER

B1. Ortaklık, çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını kamuya açıklamıştır.
X 2023 yılı içinde ISO 14001 belgesi temin edilecek şekilde hazırlıklar tamamlanmıştır.
B2. Çevre yönetimine ilişkin bilgilerin verilmesinde hazırlanan çevresel raporlara ilişkin olarak raporun kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, raporlama koşulları ile ilgili kısıtlar kamuya açıklanmıştır.
X
B4. Menfaat sahipleri (Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çalışanlar gibi) bazında performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilen çevresel hedefler kamuya açıklanmıştır.
X
B5. Öncelikli olarak belirlenen çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X
B7. Operasyon süreci dahil ortaklık değer zinciri boyunca tedarikçi ve müşterileri de kapsayacak şekilde çevresel konuların nasıl yönetildiği, iş hedeflerine ve stratejilere nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X
B8. Çevre konusunda ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının politika oluşturma süreçlerine dahil olunup olunmadığı ve bu kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birlikleri kamuya açıklanmıştır.
X Raporlama olmadığı için henüz bu tür bilgi sunulu mevcut değildir
B9. Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri)) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde kamuya açıklanmıştır.
X Şirket sera gazı emisyonları yönetmeliği kapsamında değildir. Su ve atıksu yönetimi, atık yönetimi aylık faaliyet raporu ile açıklanmaktadır. Sözkonusu aylık faaliyet raporunun kurumsal internet sitemizde yayınlanması için çalışmalara başlanacaktır.
B11. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı kamuya açıklanmıştır.
X
B12. Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler ve geçmiş yıllarda belirlenen hedeflere göre ilerleme durumu kamuya açıklanmıştır.
X 2021 yılında yapılan yatırımla % 100 geri dönüştürülebilir ürünleri pazara sunmuştur. Bu ürünler yurt içi ve yurt dışı pazarlarda kabul görmüştür. ISCC Plus belgesi ile lisanslı olarak dünyada yetkili hale gelebilen nadir firmalardan birisi haline gelmiştir. Bununla birlikte sürdürebilirlik raporu henüz yoktur.
B13. İklim krizi ile mücadele stratejisi oluşturulmuş ve planlanan eylemler kamuya açıklanmıştır.
X % 100 geri dönüştürülebilir ürünler Co2 gaz salınımını azaltacaktır. Üretimde ayrıştırma ve doğru tasnif ile %100 tekrar kullanım güvenle yönetilmektedir. Atıklardan elde edilmiş resin ile üretim yapabilme lisansı alınmıştır. Enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kullanılması hedeflenmektedir. Bununla birlikte sürdürebilirlik raporu henüz yoktur.
B14. Ürünler ve/veya hizmetlerin çevreye potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya bu etkileri minimuma indirmek amacıyla program ya da prosedürler oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Ar-ge çalışmalarımız kapsamında üretilen bir kısım ürünlerimizin çevresel açıdan daha verimli olmasına yönelik çalışmalar sürekli yapılmakta, bu konudaki pazar ve müşteri talepleri dikkate alınmaktadır.% 100 geri dönüştürülebilir ürünler sektöre, hızlı tüketim mallarına ve son kullanıcılara çok hızlı temas edecek, bilinç uyandıracak, Pazar ve tüketim trendleri olumlu etkilenecektir. Politika olarak henüz açıklanmamıştır.
B14. Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar alınmış ve bu aksiyonlar kamuya açıklanmıştır.
X
B15. Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları kamuya açıklanmıştır.
X Şirket yatırımlarını gerçekleştirdiği bölgelerin çevresel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamakta ve bu doğrultuda geri dönüşüme gidebilecek her türlü atık maddesini gerek kendi bünyesinde gerekse geri dönüşümcü firmalarla anlaşarak geri kazanımlar yapmaktadır. Bununla beraber firmamız için önem arz eden, çevreye olan negatif etkileri azaltmak adına düzenli olarak firma içi kâğıt/plastik atık ayrıştırması ve tasnifi yapar ve gerekli noktalara sevk etmektedir. Girişimlerin toplam sayısını ve bunların sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarruflarını açıklama yönünde henüz politik oluşturulmamıştır. https://www.sekuro.com.tr/tr/etik-kurallar-ve-sosyal-sorumluluk
B16. Enerji tüketimi (doğal gaz, motorin, benzin, LPG, kömür, elektrik, ısıtma, soğutma vb.) verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak kamuya açıklanmıştır.
X Enerji tüketimleri bir rapor olarak oluşturulmakla beraber istenen sınıflamalara göre henüz açıklanmamaktadır.
B17. Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında kamuya açıklama yapılmıştır.
X
B18. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapılmış ve kamuya açıklanmıştır.
X Henüz bir çalışmamız bulunmamaktadır.
B19. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri kamuya açıklanmıştır.
X
B20. Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı kamuya açıklanmıştır.
X Enerji verimliliği için güncel olarak yeni bir çalışma planı tasarlanmaktadır. Enerji tüketimlerinin kontrolünü güvene alan yatırımlar yapılmış, tüketimlerin verimliliği için yatırımlar projelendirilmektedir.
B21. Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri kamuya açıklanmıştır.
X Yoktur.
B22. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığı kamuya açıklanmıştır.
X ISCC PLUS sertifikası ile Ürün üretimi bu yıl ilk defa gerçekleşecektir. Bu belge ile üretim yetkinliğine sahip dünyadaki az sayıdaki firmadan bir tanesi haline geleceğiz.
B23. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisi kamuya açıklanmıştır.
X
B24. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X
B25. Ortaklığın çevresel bilgilerini açıkladığı platformlar kamuya açıklanmıştır.
X
C. SOSYAL İLKELER

C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları

C1.1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye?nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve diğer ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuş, politikanın uygulanmasıyla ilgili sorumlular belirlenmiş ve politika ile sorumlular kamuya açıklanmıştır.
X İnsan Kaynakları politikamızda insan hakları ve hukuksal çerçeveler, mevzuata uyum çalışan hakları esas alınarak sürdürülen bir çalışma anlayışı esastır.
C1.2. Tedarik ve değer zinciri etkileri de gözetilerek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (cinsiyet, ırk, din, dil, medeni durum, etnik kimlik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, sendikal faaliyetler, siyasi görüş, engellilik, sosyal ve kültürel farklılıklar vb. konularda ayrım yapılmaması gibi) çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X
C1.3. Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemler kamuya açıklanmıştır.
X
C1.4. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeler kamuya açıklanmıştır.
X
C1.5. Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetim konularına çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X
C1.5. Çalışan şikâyetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmalar oluşturularak uyuşmazlık çözüm süreçleri belirlenmiştir.
X Çalışan haklarının korunması hukuki mevzuatlara bağlı olarak yürütülmektedir. Her konu, hukuka uygun çerçevede ele alınmakta ve yürürlüğe alınmaktadır. Tüm çalışanlar için kanunun belirlediği, işe alım, oryantasyon, iş güvenliği, çevre güvenliği yanında, iş süreçleri ile ilgili, kişisel gelişim sağlayan, hayatın seyri ile ortaya çıkan her konu başlığı ile eğitimler düzenlenir ve eksiksiz tamamlanır.
C1.5. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X
C1.6. İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X İş sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuatın öngördüğü bütün gereklilikler yerine getirilmektedir.Web sitemizde , İş Sağlığı ve Güvenli , alt başlığında yer almaktadır. https://www.sekuro.com.tr/tr/hakkinda
C1.6. İş kazalarını önleme ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemler ve kaza istatistikleri kamuya açıklanmıştır.
X
C1.7. Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X
C1.8. Etik politikası oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X https://www.sekuro.com.tr/tr/etik-kurallar-ve-sosyal-sorumluluk
C1.9. Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalar açıklanmıştır.
X Şirketimizin faaliyet raporlarında ilgili konulara yer verilmiştir.
C1.10. Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlenmiştir.
X Sürekli eğitimler düzenlenmektedir.
C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler

C2.1. Müşteri şikâyetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenlenmiş ve kamuya açıklanmıştır.
X Müşteri memnuniyeti politikası uygulanmaktadır.Kamuya açıklama yapılmamıştır.
C2.2. Paydaşlarla yürütülen iletişim (hangi paydaş, konu ve sıklık) hakkında bilgiler kamuya açıklanmıştır.
X Kurumsal Yönetim İlkeleri ve SPMevzuatı çerçevesinde pay sahipleri ile olan iletişimi sürekli ve şeffaf bir şekilde yürütür. Diğer paydaşlarla da aynı ilkeler çerçevesinde iletişim politikaları oluşturulacaktır.
C2.3. Raporlamalarda benimsenen uluslararası raporlama standartları açıklanmıştır.
X
C2.4. Sürdürülebilirlik ile ilgili benimsenen prensipler, imzacı veya üye olunan uluslararası kuruluş, komite ve ilkeler kamuya açıklanmıştır.
X
C2.5. Borsa İstanbul?un ve/veya uluslararası endeks sağlayıcıların sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için geliştirmelerde bulunulmuş, çalışmalar yürütülmüştür.
X
D. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ

D1. Sürdürülebilirlik alanındaki tedbirler ve stratejilerin belirlenmesinde menfaat sahiplerinin görüşlerine başvurulmuştur.
X Menfaat sahipleri ile iletişimi güçlendirmek yönünde bir yaklaşım ile görüşleri değerlendirilir.
D2. Sosyal sorumluluk projeleri, farkındalık etkinlikleri ve eğitimler ile sürdürülebilirlik konusu ve bunun önemi hakkında farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılmıştır.
X Şirketimiz her türlü faaliyetinde sosyal sorumluluk bilinciyle yasalara ve çevresel değerlere uyum konusunda özen göstererek hareket etmektedir.



http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1177695


BIST
-Foreks Haber Merkezi-