Ana Sayfa***SKTAS*** SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu ----

***SKTAS*** SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

31 Temmuz 2023 - 18:21 borsagundem.com

***SKTAS*** SÖKTAŞ TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu )

İlgili Şirketler []
İlgili Fonlar []
Uyum Durumu Açıklama Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor Bilgisi (Sayfa numarası, internet sitesinde yer aldığı menü adı)
Evet Kısmen Hayır İlgisiz
Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

A. GENEL İLKELER

A1. Strateji, Politika ve Hedefler

A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇSY) konuları, riskleri ve fırsatları belirlenmiştir.
X Çevresel ,Sosyal ve Kurumsal Yönetim ile ilgili tüm konular Stratejik iş Planı kapsamında değerlendirilmiştir. Strajetik iş planı içerisinde Kurumsal Yönetim Çevre ve Sosyal uygunluk ile ilgili Ana Stratejik Hedefler belirlenmiştir. Çevresel Yönetim Sistemleri uygulamalarımız kapsamında 1998 yılında Çevre Politikamızı belirlemiş ve yayınlamıstır. 2000 yılından itibaren Çevre ile ilgili tüm çalışmalarımız ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kapsamında yürütülmektedir. Çevre Yönetim sistemimiz kapsamında oluşturduğumuz Çevre Yönetim Sistemi Prosedürleri, Yetki ve Sorumluluklar ve İşlem talimatları oluşturulmuştur. Ayrıca Sosyal uygunluk konusunda "Sosyal Sorumluluk " Politikamız yayınlanmıstır. Çevresel ,Sosyal ve Kurumsal Yönetim konularında şirket içindeki uygulamalar prosedürler,Yetki ve sorumluluk talimatları ve işlem talimatları kapsamında yürütülmektedir. Tüm politikalarımız web sayfamızda tüm paydaşlarımızın ulaşabileceği sekilde yayınlanmaktadır. http://www.soktas.com.tr/#corporate http://www.soktas.com.tr/#corporate
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından ÇSY politikaları (Örn: Çevre Politikası, Enerji Politikası, İnsan Hakları ve Çalışan Politikası vb.) oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Tüm Politikalarımız web sayfamızda yayınlanmıştır. http://www.soktas.com.tr/#corporate http://www.soktas.com.tr/#corporate
A1.2. ÇSY politikaları kapsamında belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler kamuya açıklanmıştır.
X Çevresel,Sosyal ve Kurumsal Yönetim Sistemleri kapsamında hazırlanan " Stratejik iş Planı" ve" Çevresel Yönetim Stratejik iş Planı kapsamında kısa,orta ve uzun vadeli hedeflerimiz yayınlanmıstır ve her sene gözden geçirilmektedir.Bu hedeflerimiz çeşitli portallarda ve denetimlerde paydaşlarımız ile paylaşılmaktadır.
A2. Uygulama/İzleme

A2.1. ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve/veya birimler ile ÇSY konularıyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumlular ve görevleri belirlenerek kamuya açıklanmıştır.
X ÇSY kapsamında şirket içerisindeki işleyişin ve prosedürlerin takip edilerek yerine getirilmesini sağlamak adına Çevre Yönetim Sistem Temsilcisi ve Sosyal uygunluk Sorumlusu atanmıstır. Ayrıca tüm sürecin birlikte yürütülmesi adına atanan Sürdürülebilirlik müdürü, ÇYS kapsamındaki süreçlerin koordineli olarak yürütülmesini sağlamaktadır. Kendisine bağlı bir ekip ile birlikte, Çevre,Sosyal,Kimyasal, Kalite ve Enerji yönetim sistemlerinin şirket içinde yönetimi için şirket içerisindeki tüm ekip ile birlikte çalışmaktadır. Bu organizasyonda çalışan tüm ekibin Yetki ve Sorumluluk talimatları tanımlıdır ve çeşitli portallarda ve denetimlerde paydaşlarımız ile paylaşılmaktadır.Sürdürülebilirlik Raporumuz Kamuya acık sekilde yayınlanmaktadır.
A2.1. Sorumlu komite ve/veya birim tarafından, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yıl içinde en az bir kez yönetim kuruluna raporlanmıştır.
X ÇSY ile ilgili uygulamalar ve ÇYS, EYS, KYS ve ISG yönetim sistemleri yılda 2 kez Yönetimin Gözden Geçirme toplantılarında değerlendirilerek üst yönetime ve yönetim kuruluna raporlanmaktadır. Ayrıca her yıl sonunda ÇYS performansımızın değerlendirildiği Sürdürülebilirlik Raporumuz Kamuya acık sekilde yayınlanmaktadır.
A2.2. ÇSY hedefleri doğrultusunda uygulama ve eylem planları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Çevresel, Sosyal ve Kurumsal yönetim konuları kapsamında, uzun vadeli hedeflerimizi Stratejik Hedeflerimiz içerisinde tanımlamıştır. Buna bağlı olarak Çevresel Yönetim Stratejik iş planımız kapsamında kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerimiz belirlenmiştir. Yıllık hedefler ile kısa vadeli hedefler takip edilmekte, her hedef başlığı için eylem planları oluşturulmaktadır. Stratejik iş planlarımız ve Yıllık Hedeflerimiz çeşitli portallarda ve denetimlerde paydaşlarımız ile paylaşılmaktadır.Sürdürülebilirlik Raporumuz Kamuya acık sekilde yayınlanmaktadır.
A2.3. ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ile söz konusu göstergelere yıllar bazında ulaşma düzeyi kamuya açıklanmıştır.
X ÇSY yönetim konuları kapsamında performans göstergelerimiz belirlenmiştir. Bu veriler Tekstil sektorunun kabul ettiği ortak platformlarda yayınlanmaktadır. HIGG INDEX PORTAL -SÖKTAS TEKSTİL A.Ş. HIGG ID: 45788.Ayrıca her yıl yayınlamıs olduğumuz Sürdürülebilirlik raporumuz içerisinde yıllık olarak performansımız belirlediğimiz KPI göstergeleri kapsamında kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ayrıca müşterilerimizin gerçekleştirdiği , Çevresel ve sosyal denetimler kapsamında şirketimiz tarafından yürütülen tüm süreçlerimiz yıllık olarak denetlenmektedir.https://portal.higg.org/ https://portal.higg.org/
A2.4. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X Yönetim Süreçleri kapsamında üretim süreçlerinde yapılan sürdürülebilirlik performansımızı arttıran iyileştirme çalışmaları sürdürülebilirlik raporları içerisinde paylaşılmaktadır.Üretim süreçleri ,ürün ve hizmetlere yönelik olarak sürdürülebilirlik performansını iyileştirici çalışmalarımız Kalite ,Çevre, Enerji ve iş sağlığı güvenliği yönetim sistemleri kapsamında 6sigma ve 5S gibi iyileştirme araçları kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
A3. Raporlama

A3.1. Faaliyet raporlarında ortaklığın sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine ilişkin bilgi anlaşılabilir, doğru ve yeterli bir şekilde verilmiştir.
X Yıllık olarak yayınlanan Sürdürülebilirlik Raporumuz içerisinde şirketimizin Sürdürülebilirlik ile ilgili yaptığı tüm çalışmalar ve bu çalışmalarımızın performansını takip ettiğimiz KPI- Performans kriterleri geçmiş seneleri de baz alarak raporlanmaktadır. Bu rapor içerisinde yer alan bilgiler gerek ilgili resmi kuruluşlar, müşteriler veya bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenerek gözden geçirilmiş verilerdir.
A3.2. Ortaklık tarafından, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğuna ilişkin bilgi kamuya açıklanmıştır.
X Sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarımızın anlatıldığı tüm raporlarda Birleşmiş Millletlerin yayınlamış olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına bağlı bilgiler verilmektedir
A3.3. ÇSY konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan, ÇSY politikaları açısından önemli nitelikteki ve/veya faaliyetleri önemli ölçüde etkileyecek davalar kamuya açıklanmıştır.
X 2022 yılında, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularında aleyhimize açılan ve/veya sonuçlanan herhangi bir dava söz konusu değildir.Sürdürülebilirlik raporlarımız içerisinde bu bilgiler kamu ile paylaşılmaktadır.
A4. Doğrulama

A4.1. Ortaklığın ÇSY Kilit Performans ölçümleri bağımsız üçüncü tarafça doğrulanmış ve kamuya açıklanmıştır.
X Çevre yönetim Sistem uygulamalarımız, Soysal yönetim sistemi ve ISG uygulamalarımız, Enerji Yönetim sistemi uygulamalarımız ve Kalite yönetim sistemi uygulamalarımız ve tüm bu yönetim sistemleri uygulamaları sonucunda gösterdiğimiz Çevre,Sosyal,Enerji ve Kurumsal Yönetim sistemleri Performanslarımıza ait değerlerimiz , gerek yönetim sistemleri belgelendirme denetimleri, gerekse Müşteri denetimleri , gerekse de tekstil sektörünün takip ettiği çevresel performans göstergelerimizi , tüm tekstil sektörünün kullandığı ortak portallarda müşterilerimiz ile paylaşılmakta ve bu bilgilerin doğrulaması bağımsız denetim firmalarının yaptığı denetimlerle yapılmaktadır. Ayrıca Emisyon ölçümlerimizi, Atık su analiz sonuclarımız. Atık Yönetimizi, Kimyasal Yönetimimiz, Sosyak uygunluk ile ilgili uygulamalarımız ,ISG uygulamalarımız, tüm ilgili bakanlıklar tarafından resmi olarak yapılan denetimlerde takip edilmekle birlikte , yasal olarak akredite laboratuarlara ve müşterilerimizin talebi üzerine bağımsız denetim firmalarına test ettirilmektedir. Tüm bu sonuclar gerek ilgili bakanlıkların ilgili portallarında, müşterilerimiz tarafından takip edilen tüm tekstil sektörünün takip ettiği ilgili portallarda yayınlanmaktadır.
B. ÇEVRESEL İLKELER

B1. Ortaklık, çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını kamuya açıklamıştır.
X ISO 14001 Çevre Yönetim sistemi kapsamında Çevre Yönetim Sistem Politikamız , web sayfamızda tüm paydaşlarımızın ulaşabileceği sekilde paylaşılmaktadır. Çevre ile ilgili stratejik hedeflerimiz,yıllık hedeflerimiz ve buna bağlı eylem planlarımız yayınlamıstır.http://www.soktas.com.tr/uploads/files/20220628_CevrePolitikasi.pdf .http://www.soktas.com.tr/uploads/files/20220628_CevrePolitikasi.pdf
B2. Çevre yönetimine ilişkin bilgilerin verilmesinde hazırlanan çevresel raporlara ilişkin olarak raporun kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, raporlama koşulları ile ilgili kısıtlar kamuya açıklanmıştır.
X Çevresel Performans verilerinin anlatıldığı raporlarda verilen veriler ile ilgili tüm detaylar belirtilmektedir.
B4. Menfaat sahipleri (Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çalışanlar gibi) bazında performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilen çevresel hedefler kamuya açıklanmıştır.
X Yönetim Sistemleri kapsamında sürece dahil olan tüm çalışanlar çeşitli iyileştirme grup çalışmaları kapsamında iyileştirme süreçlerine dahil olmaktadır. Bu sistemler ile yaptıkları iyileştirme çalışmaları süreçlerine göre ödüllendirilebilmektedir.6 Sigma projeleri (Kara Kusak ve Yeşil Kuşak çalışmaları),Öneri sistemleri ve Kalite çemberleri çalışmaları. Bu çalışmalarımız ile ilgili bilgiler Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer almaktadır.
B5. Öncelikli olarak belirlenen çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X Sürdürülebilirlik çalışmalarında öncelikli konuları belirlemek adına yapılan önceliklendirme analizi çalışması kapsamında çalışılacak ve projelendirilecek öncelikli konular belirlenmiştir.Bu konular Çevresel Yönetim Stratejik iş planı kapsamında Kısa ,orta ve uzun vadeli hedefler içerisinde yer alarak stratejik işler içerisinde yer almaktadır. Bu konular Yıllık hedefler içerisine tanımlanarak,hedeflerin durumu aylık ,6 aylık ve yıllık yönetim gözden geçirme toplantılarında gözden geçirilmektedir. Ayrıca , çevresel,sosyal ve kurumsal yönetim sistemi performansımızın arttırılması adına gerekli olan yatırımların yapılması yıllık yatırım planları içerisine alınmaktadır.Bu çalışmalarımız ile ilgili bilgiler Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer almaktadır.
B7. Operasyon süreci dahil ortaklık değer zinciri boyunca tedarikçi ve müşterileri de kapsayacak şekilde çevresel konuların nasıl yönetildiği, iş hedeflerine ve stratejilere nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X Şirketimizin uyguladığı yönetim sistemleri kapsamında , tedarikçilerimizin ilgili yönetim sistemlere uygunluğu, sahip oldukları yönetim sistem belgeleri, tedarikçi denetimleri,çevresel ve sosyal konulardaki performanslarını takip ettiğimiz uluslararası değerlendirme denetimleri (HIGG FEM/ HIGG FLSM/SCLP /Müşteri denetimleri) ile takip edilmektedir. Ayrıca tüm tedarikçilerimize her yıl , Çevresel,Sosyal ve Kurumsal Yönetim kriterlerimizin yer aldığı ve tedarikçilerimizden bu konulara uygun olarak çalıştıklarına dair onay vermelerini istediğimiz "Tedarikçi Davranış Kuralları"nı gönderiyor ve imzalamalarını istiyoruz. Tüm bu işleyişler Yönetim prosedürleri sistemimiz içerisinde anlatılmaktadır
B8. Çevre konusunda ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının politika oluşturma süreçlerine dahil olunup olunmadığı ve bu kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birlikleri kamuya açıklanmıştır.
X Çevre konusunda yaptığımız tüm çalışmalarda gerek ilgili kuruluşlar gereksede sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalarımız bulunmaktadır. Bu kapsamda 2022 yılında öncelikle müşterilerimiz, ilgili bakanlıkların il müdürlükleri, IPUD, WWF, Birleşmiş milletler , Textile Exchange, Ege İhracatcılar Birliği, İHKIB ve tüm yerel kuruluşlarla çalışmalarımız bulunmaktadır.
B9. Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri)) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde kamuya açıklanmıştır.
X Söktaş Tekstil ,Çevre Yönetim Sistem performans göstergeleri, Emisyon değerleri (Scope-1 ve Scope 2), Su tüketim değerleri, Atık su deşarj miktarları, Atık yönetimi ve Atık kayıtları,Enerji tüketim bilgileri vb, yıllık olarak Sürdürülebilirlik raporunda kamu ile paylaşılmaktadır. Ayrıca tüm bu performans göstergelerimizin sonuçları müşterilerimiz tarafından yapılan denetimlerle doğrulanmakta ve her yıl denetlenmekte ve iyileştirmeye açık noktalarımız belirlenmektedir. Emisyon raporumuz,atık su raporlarımız, Atık kayıtlarımız ve Çevresel yönetim sistemi ile ilgili tüm diğer performans göstergelerimiz ilgili portallarda tüm paydaşların görebileceği şekilde kamu ile paylaşılmaktadır.Kurumsal Karbon ayak izimizin ölçülmesi ile ilgili çalışmalarımız 2023 yılı içerisinde devam etmektedir.
B10. Verileri toplamak ve hesaplamak için kullanılan standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X Çevresel Performans verilerinin nasıl toplanması gerektiği ilgili yönetim sistemleri standartlarında belirtilmiştir. Tüm performans kriterlerinin (ölçümlenen) verilerinin alındığı tüm sayaçlar (Su sayaçları,enerji sayaçları) kalibreli ve tüm tüketim kayıtları faturalar ile doğrulanacak sekilde toplanmakta ve raporlanmaktadır.
B11. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı kamuya açıklanmıştır.
X Yıllık olarak yayınlanan sürdürülebilirlik raporlarında tüm performans göstergelerinin geçmiş senelere göre durumu gösterilerek raporlanmaktadır.
B12. Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler ve geçmiş yıllarda belirlenen hedeflere göre ilerleme durumu kamuya açıklanmıştır.
X Çevresel Yönetim Stratejik planınan göre hazırlanan yıllık hedeflerin gerçekleşme durumları önceki yıllar dikkate alınarak ve gösterilerek raporlanmaktadır. Sürdürülebilirlik raporlarında tüm veriler geçmiş yıllar dikkate alınarak raporlanmaktadır.
B13. İklim krizi ile mücadele stratejisi oluşturulmuş ve planlanan eylemler kamuya açıklanmıştır.
X Söktaş Tekstil Yönetim Sistemleri kapsamında takip ettiği hedefler ile Çevresel ve Sosyal uygunluk performanslarının sürekli iyileştirilmesi adına çalışmaktadır .Bu çalışmalar ile kapsamında faaliyetlerimizin sürdürülebilirliği açısından İklim krizini temel bir risk olarak değerlendirilerek sürdürülebilirlik çalışmalarımızda bu konularda öncelik verilmektedir.İklim krizine olan etkilerimiz dikkate alınarak hazırladığımız stratejik iş planımızda , öncelikli olarak emisyon değerlerimizin azaltılmasına ve su tüketimimizin azaltılmasına ve su geri kazanım sistemlerinin kurulmasına dair öncelikli etkilerimiz azaltmak adına eylemlerimiz belirlenmiş ve sürdürülebilirlik raporumuzda bu hedeflerimiz anlatılmıstır.
B14. Ürünler ve/veya hizmetlerin çevreye potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya bu etkileri minimuma indirmek amacıyla program ya da prosedürler oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Üretim süreçlerimizin gerçekleşmesi sırasındaki çevresel etkilerimizin en aza indirilmesi adına Çevresel Stratejik hedeflerimiz belirlenmiş ve sürdürülebilirlik raporumuz ile kamu ile paylaşılmıştır.
B14. Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar alınmış ve bu aksiyonlar kamuya açıklanmıştır.
X Tedarikçiler,Alt yüklenicilerin çevresel etkilerinin azaltılması adına ana tedarikçilerimizin bu konuda sistemsel olarak çalışmaları istenmiş ve çevresel yönetim sistemleri ile ilgili performanslarını takip ettiğimiz kendilerine"Tedarikçi davranış kurallarımız" ile bildirilmiştir.Ayrıca kendilerinin performansları tekstil sektörünün takip ettiği özel platformlar kapsamında ve yapılan müşteri denetimleri ile takip edilmektedir.
B15. Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları kamuya açıklanmıştır.
X Çevresel performas ile ilgili yapılan tüm iyileştirme çalışmaları sonrasındaki tüm kazanımlar sürdürülebilirlik raporu ile kamuya açıklanmaktadır.
B16. Enerji tüketimi (doğal gaz, motorin, benzin, LPG, kömür, elektrik, ısıtma, soğutma vb.) verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak kamuya açıklanmıştır.
X Sürdürülebilirlik raporumuz içerisinde ve yıllık olarak takip ettiğimiz HIGG FEM platformu içerisinde tüm enerji tüketimlerimiz kamuya acık bir şekilde raporlanmaktadır.Ayrıca yıllık olarak enerji tüketimlerimiz MRV raporu ile Çevre bakanlığı ile de paylaşılmaktadır.
B17. Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında kamuya açıklama yapılmıştır.
X Tüm raporlarımız içerisinde ürettiğimiz / tükettiğimiz enerji kayıtlarımızda yer almaktadır.
B18. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapılmış ve kamuya açıklanmıştır.
X İklim krizinin azaltılması adına öncelikli olarak Yeşil enerjiye geçiş ile ilgili stratejimiz belirlenmiş ve bu konuyla ilgili hedeflerimiz ve yatırım konularımız planlanmıştır. Yeşil Enerji kullanımına geçiş ile ilgili tüm çalışmalarımız , sürdürülebilirlik raporumuzda, çevresel yönetim stratejik iş planımızla birlikte ilgili tüm mecralarda kamuya acık sekilde paylaşılmaktadır.
B19. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri kamuya açıklanmıştır.
X Yenilenebilir Enerji kaynakları ile ilgili tüm veriler sürdürlebilirlik raporumuzda kamu ile paylaşılmaktadır.
B20. Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı kamuya açıklanmıştır.
X Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemimiz kapsamında Enerji tüketimlerimiz izlenmektedir. Ayrıca her yıl tanımlanan hedefler ile emisyon değerlerimizi azaltıcı çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan tüm çalışmalar kapsamında gerçekleşen tüm sonuçlar, Enerji tüketim kayıtları ve Emisyon değerleri sürdürülebilirlik raporumuz ve yıllık olarak takip ettiğimiz HIGG FEM platformu ile kamu ile paylaşılmaktadır.
B21. Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri kamuya açıklanmıştır.
X Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında su tüketimimiz, geri kazanılan su miktarı , deşarj edilen atık su miktarları aylık olarak takip edilmektedir. Tüm bu veriler Sürdürülebilirlik raporumuzda kamu ile paylaşılmaktadır.
B22. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığı kamuya açıklanmıştır.
X Söktaş Tekstil'de herhangi bir karbon fiyatlandırması uygulaması mevcut değildir. Söktas Tekstil herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dahil değildir.
B23. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisi kamuya açıklanmıştır.
X Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi de söz konusu değildir
B24. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X Soktas Tekstil Faaliyetleri kapsamında Karbon fiyatlandırması uygulanması bulunmamaktadır
B25. Ortaklığın çevresel bilgilerini açıkladığı platformlar kamuya açıklanmıştır.
X Çevresel Yönetim Sistemimiz ile ilgili performans göstergelerimizin hangi platformlarda paylaşıldığı Sürdürülebilirlik raporumuzda kamu ile paylaşılmıştır.Çevresel performans verilerimiz HIGG INDEX , ZDHC gateway ve IPE platformlarında müşterilerimiz ile paylaşılmaktadır
C. SOSYAL İLKELER

C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları

C1.1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye?nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve diğer ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuş, politikanın uygulanmasıyla ilgili sorumlular belirlenmiş ve politika ile sorumlular kamuya açıklanmıştır.
X Soktas Tekstil'de tüm iş süreçleri, İnsan Haklarına saygılı,yasalara uygun ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanmıs sozleşmelere uyumlu bir şekilde yürütülmektedir.Zorla Çalıştırma,Örgütlenme ve Toplu Sözleşme Hakkı,Ayrımcılık, Çocuk işçi çalıştırma, Rüşvet ve Yolsuzlukla mücadele konuları bizim için vazgeçilmez kriterlerdir.Bu kapsamda yayınlamış olduğumuz "Sosyal Uygunluk Politika'mıza web sayfamızdan ulaşılabilmektedir. http://www.soktas.com.tr/uploads/files/20220628_SosyalSorumlulukPolitikasi.pdf http://www.soktas.com.tr/uploads/files/20220628_SosyalSorumlulukPolitikasi.pdf
C1.2. Tedarik ve değer zinciri etkileri de gözetilerek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (cinsiyet, ırk, din, dil, medeni durum, etnik kimlik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, sendikal faaliyetler, siyasi görüş, engellilik, sosyal ve kültürel farklılıklar vb. konularda ayrım yapılmaması gibi) çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X Soktas Tekstil'de tedarik zincirindeki çalışma standartlarının iyileştirilmesi ve adil iş gücü konularını da kapsayan Tedarikçi davranış kuralları olusturulmus ve tedarikçilerin Soktas ile çalışmaya başlamaları için gerekli olan minimum gereklilikler belirlenmiştir. Sosyal uygunluk politikamızda ayrımcılık konularına yer verilmektedir.
C1.3. Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemler kamuya açıklanmıştır.
X Su an için bu kapsamda bir çalışmamız bulunmamaktadır.İlerleyen dönemlerde Sosyal Uygunluk çalışmaları kapsamında bu konular ile ilgili projelere yürütülmesi hedeflenmektedir.
C1.4. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeler kamuya açıklanmıştır.
X Sosyal Uygunluk Politikası kapsamında sürdürdüğümüz tüm uygulamalarımız gerek müşterilerimiz gerekse de bağımsız denetim firmaları tarafından yıllık olarak denetlenmekte ve sosyal uygunluk performansımız ile ilgili takip ettiğimiz verilerimiz müşterilerimiz ile paylaşılmaktadır
C1.5. Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetim konularına çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X Söktaş Tekstil'de uygulanan çalışan hakları ,sendikalaşma özgürlüğü, eğitim ve gelişim politikaları ve bu konularda yapılan çalışmalar sürdürülebilirlik raporunda yer almaktadır
C1.5. Çalışan şikâyetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmalar oluşturularak uyuşmazlık çözüm süreçleri belirlenmiştir.
X Çalışanların dilek ve şikayetleri ile ilgili sürecin nasıl yönetildiği yayınlanan Etik yönetim sistemi prosedürlerinde anlatılmaktadır. Dilek ve Şikayetlerin çözüme nasıl kavuşturulduğu , nasıl takip edildiği ve bu konulardaki iletişimin çalışanlarla nasıl yapıldığı ilgili yönetim sistemi prosedürlerinde belirtilmiş ve Sürdürülebilirlik raporunda işleyişin nasıl olduğu ve performans sonuclarımız kamu ile paylaşılmıştır
C1.5. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X Çalışan memnuniyetinin ölçümlenmesi ve arttırılması ile ilgili yapılan çalışmalar sürdürülebilirlik raporları içerisinde kamu ile paylaşılamaktadır.
C1.6. İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X İş sağlığı ve Güvenliği politikalarımız web sayfamızda yayınlanmaktadır.Ayrıca iş kazaları ile ilgili kaza istatistikleri ve iş kazalarının önlenmesi ve sağlığın korunması amacıyla IS0 45001 Yönetim sistemi kapsamında detaylı çalışmalar yapılmaktadır.http://www.soktas.com.tr/uploads/files/20220628_ISGPolitikasi.pdf http://www.soktas.com.tr/uploads/files/20220628_ISGPolitikasi.pdf
C1.6. İş kazalarını önleme ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemler ve kaza istatistikleri kamuya açıklanmıştır.
X İSG uygulamalarımız ve ISO 45001 İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim sistemi kapsamında yaptığımız çalışmalar ve alınan önlemler, hedeflerimiz ve kaza istatistiklerimiz geçmiş yıllarla karsılaştırmalı olarak sürdürülebilirlik raporumuz içerisinde kamu ile paylaşılmaktadır.
C1.7. Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Kisisel Verilerin korunması ve veri güvenliği ile ilgili web sayfamızda aydınlatma metni yayınlanmıstır.http://www.soktasgroup.com/kvkkaydinlatmametni.html http://www.soktasgroup.com/kvkkaydinlatmametni.html
C1.8. Etik politikası oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Soktas Tekstil şirket iç işleyişinde geçerli olan iş etiği ile ilgili Etik Kuralları yayınlanmıstır. Bu kurallar içerisinde tüm süreçler içerisinde gerçekleşebilecek konular ele alınmıştır.
C1.9. Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalar açıklanmıştır.
X Fikirleri hayata geçirme ve uygulama noktasında ortak,farklı kadrolardaki çalışanlardan ve sendika üyelerinden oluşan sosyal sorumluluk kulübümüz mevcuttur.
C1.10. Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlenmiştir.
X Çalışanlara Tüm yönetim sistemleri ve ÇYS uygulamalarımız ile ilgili olarak bilgilendirme toplantıları ve eğitimler yıllık olarak düzenlenmektedir
C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler

C2.1. Müşteri şikâyetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenlenmiş ve kamuya açıklanmıştır.
X Yönetim Sistemlerimiz gereği müşteri şikayetlerinin işleyişi ile ilgili prosedürler ve işlem akışı tanımlanmıştır.Bu süreç içerisinde müşteri sikayetleri anlık olarak takip edilmekte ve en kısa süre içerisinde müşteriye bilgi dönüşünün yapılması sağlanmaktadır. Müşteri sikayetleri ile ilgili olarak performans göstergeleri (Alınan müşteri şikayeti sayısı, kabul/red edilen müşteri şikayet sayısı, kabul oranı, iade alınan ürün miktarı vb) aylık ve yıllık olarak takip edilmektedir.
C2.2. Paydaşlarla yürütülen iletişim (hangi paydaş, konu ve sıklık) hakkında bilgiler kamuya açıklanmıştır.
X Paydaşlarla yürütülen iletişim paydaş, konu ve sıklık bazında kamuya açıklanmamış olmakla beraber, Şirketin Yatırımcı İlişkileri tarafından hazırlanan ve Yönetim Kurulu'na sunulan yıllık yatırımcı ilişkileri faaliyetleri raporunda söz konusu iletişimin genel hatlarına yer verilmektedir
C2.3. Raporlamalarda benimsenen uluslararası raporlama standartları açıklanmıştır.
X Sürdürülebililirlik raporlarımız henüz uluslararası bir raporlama std.göre hazırlanmamaktadır.2023 yılı Sürdürülebilirik raporumuzun uluslararası raporlama std.göre hazırlanacaktır.
C2.4. Sürdürülebilirlik ile ilgili benimsenen prensipler, imzacı veya üye olunan uluslararası kuruluş, komite ve ilkeler kamuya açıklanmıştır.
X Sürdürülebilirlik raporlarması kapsamında yapılan tüm çalışmalar ile ilgili benimsenen tüm ilkeler ,üye olunan kuruluşlar ile ilgili bilgiler kamu ile paylaşılmıştır.
C2.5. Borsa İstanbul?un ve/veya uluslararası endeks sağlayıcıların sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için geliştirmelerde bulunulmuş, çalışmalar yürütülmüştür.
X Sürdürülebilirlik çalışmalarmız iklim krizinin etkilerinin azaltılması dikkate alınarak uzun yıllardır devam etmektedir.Borsa sürdürülebilirik endekslerinde yer almak adına özel bir çalışma yapılmamıştır.
D. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ

D1. Sürdürülebilirlik alanındaki tedbirler ve stratejilerin belirlenmesinde menfaat sahiplerinin görüşlerine başvurulmuştur.
X Sürdürülebilirlik konularında yapılan önceliklendirme çalışmalarında paydaşların görüşlerine başvurulmuştur.
D2. Sosyal sorumluluk projeleri, farkındalık etkinlikleri ve eğitimler ile sürdürülebilirlik konusu ve bunun önemi hakkında farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılmıştır.
X Sosyal sorumluluk projeleri, Çevresel farkındalık ve bulunduğumuz yörede çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik konularındaki gelişimin arttırılması adına gerek yerel kuruluşlar ( belediyeler, il müdürlükleri,sivil toplum kuruluşları,üniversiteler,birlikler) ile birlikte çalışılmaktadır.



http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1177643


BIST
-Foreks Haber Merkezi-