İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Zarar eden portföy

29 Ağustos 2016, 10:05 - -

BORSADA GEÇTİĞİMİZ HAFTA

Gündemi eksik olmayan ülkemizde son olarak ordumuz Suriye topraklarına girdi, ilk anda negatif algılanan bu önemli gelişme daha sonra kısa süreceği beklentisinin artması ile yerini sakinliğe bıraktı. Haftanın toplamında BİST100 %1,31 değer yitirirken günlük getirilere baktığımızda aşırı olmayan bir satış eğilimi vardı:

BİST100, Ağustos ayı boyunca dar bir aralıkta hareket ediyor, ortalama fiyat 77000, en yüksek 79300, en düşük 74100  arasında hareket eden endeks Suriye operasyonu başladığı gün 75100 gördü. Endeksin dipten toparlanmasının en önemli sebebi ABD Başkan Yardımcısı’nın operasyonu destekler şekilde konuşmasıydı.

Geçtiğimiz hafta XU050 hisselerinin 20 tanesi yükseldi, 30’u geriledi. KOZAL, MIGRS, DOHOL pozitif ayrışırken AEFES, SAHOL, EGEEN negatif ayrıştı:

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta gerilemeye devam etti:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Mayıs ayında 2016 getirisi %6,45e kadar geriledikten sonra düzeltme sayılabilecek şekilde %9,30’a yükseldi, 17 Haziran’da yeni dip seviyesini %5,59 ile gördükten sonra XU050 2016 getirisi  %16,5’a kadar tırmandı. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %9,94’den %8,30’a geriledi.

Geçtiğimiz hafta en fazla MADEN sektörü kazandırdı. MADEN sektörünü KAĞIT, TURİM, YATIRIM ORTAKLIKLARI VE TAAHHÜT sektörleri takip etti. MADEN sektörünün en iyi hissseleri bu hafta da değişmeyerek KOZAL, KOZAA ve IPEKE oldu:

Takip ettiğimiz 419 hissenin 130 adedi pozitif getiri elde ederken spekülatif olarak nitelenen hisselerdeki getiriler her zamanki gibi dikkat çekiciydi:

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %4,03. Bu hafta bu grup kazandırmaya devam etti: Ortalama getiri %5,81. ODAS ve SAHOL listenin en üstünden en altına doğru indiler. En çok irtifa kaybedenlerden biri de MNDRS oldu, TAVHL de geriledi

Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %4,62 kaybettiren zayıf hisseler grubu bu hafta %0,55 geriledi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etti.

Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.

 

Yılın kazananlar lideri OYLUM olarak devam ediyor, TSPOR ikinci, POLHO üçüncü sırada. ETILR, MENBA, AVHOL, TRNSK değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda. ARBUL sizlere ömür.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, CRFSA, GOODY, CLEBI bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

TUPRS, PRKME dibe oturmuş durumda diğer hisseler göreceli olarak diplerinden uzak.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

BRSAN, ECILC, VESBE zirvelerine çok yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Bankalar HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. THYAO ise pahalılıkta zirveye yaklaşıyor.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

OTKAR lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri negatif defter değerleri ile devam ediyorlar. Spor kulüplerinde birşeyin değişmediği transfer haberlerinden de belli: Hesapsız harcama, pahalıya alıp ucuza satma devam ediyor. Futbol aleminde son gündem FETÖ ilişkileri.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, TAVHL, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında GSDHO, GOZDE, KARSN,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa düzeldiğinde olumlu performans sergilemişti. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı oldukça fazla.

BİST100 en değerli şirket 33,3 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket  186 milyon TL ile METRO.

BİST100 GÜNLÜK:

 

BİST100 son 1,5 yıldır 2015 Şubat ayı tepelerinden gelen alçalan trend ile mücadele ediyor ve bir türlü kalıcı olarak kıramıyor. Bu haftada 79300 ile alçalan trende çok yaklaştık ama yine 3-4bin puan savrulduk.

Haftalık kapanışlarla RSI(14) 50 civarında ve yatay, MACD ise sıfırın hemen altında yatay.

Endeks darbe girişimi ve SP sonrası DAX ve SP500e karşı ciddi gerilemişti, aradaki farkın kapanma hızı geriledi, fark BİST100 yükselmesi ile değil diğer borsaların gerilemesi ile kapanacak gibi duruyor:

XU100 9,10-11,10 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,10.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 9,33 , BİST30 F/K ise 9,37 oldu. BİST100 ortalamaya göre %8,33 ucuz. Ağustos ayında 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki verdi. Bu hafta da alt sınırın üzerindeyiz. Eğer geçmişte yaşananlara benzer bir hareket olabilirse bu %25 civarında yukarı potansiyel demektir.

İyi ve karlı bir hafta olması dileğiyle.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)