Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yüksek volatilitelere karşı yatırımcı ne yapmalı?

30 Mayıs 2022, 07:59 - -

Piyasaların duyarlılıkları arttı. Yatırımcıların çok daha dikkatli olması gereken bir dönemdeyiz. Bu dönem panik yapmadan seçici olma dönemi. Peki, yatırımcılar nasıl hareket edecek?

Borsada seyir

Borsada yabancıların çıkış süreci devam ediyor. Bu süreçte sürekli robot emirlerle al-sat emirleri çalışıyor. Yatırımcıların bu durumdan korunması oldukça zor. Özellikle seçim sürecinde bunun arttığını da görebiliriz. Bu nedenle temkinli hareket etmeli. Hisse seçimini iyi yapmalı.

Peki, hangi hisseleri seçmeli? Nasıl hareket etmeli?

Bu noktada değerleme oranları bir referans oluşturabilir.

BIST 50 içerisinde F/K oranı düşük sanayi ve hizmet şirketleri göz önünde bulundurulabilir. Öte yandan yüksek F/K’lı olmalarına rağmen yatırımları nedeni ile ilgi gören hisseler de listelerde yer alabilir. Yatırımcılar için önemli olan borsaya koydukları paranın tasarruf edebildikleri bir miktar olmasıdır.

Enflasyonun yüksek seyri nedeni ile borsadaki geri çekilmeler sınırlı olacaktır. Endeks TL bazında bir süre zirvede yatay hareket etse de yönü yukarı doğru olacaktır. Zaten ortalamaların üzerinde kalma çabası da bunu gösteriyor.

BIST 1OO ENDEKSİ VE BOLLİNGER BANTLARI

Endeks Bollinger bandın alt çizgisinden destek bularak orta bandın üzerine çıkmayı başardı. Yukarı hareketin devamı için orta bandın üzerinde tutunması önemli.

Yeni enstrümanlar

TCMB son toplantısında faizi sabit tuttu. Politika faizi 14 seviyesinde kaldı. Enflasyonun yüzde 69,7 olduğu bir ortamda yatırımcılar döviz ve döviz bazlı enstrümanlara yönelmekte. Bu dönemde Merkez Bankası’ndan yeni adımlar gelebilir. Zira alternatif ürün ve enstrümanlara ilgi sürüyor. Ancak bu yeni enstrümanların da etkisi sınırlı olacaktır. Yine de oluşabilecek dalgalanmalara karşı temkinli hareket edilmeli. Yatırımcıların enflasyondan koruyan güvenli limanlarda olmalarında fayda var.

BORSA 30’DA F/K’LARI EN DÜŞÜK SANAYİ VE HİZMET ŞİRKETLERİ

BORSA 30’DA F/K’LARI EN YÜKSEK SANAYİ VE HİZMET ŞİRKETLERİ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Múcahit gõkmen30 Mayıs 2022 20:42

    Ben iki buçuk yíl õnce yeşil aldım 3400.tlden borsa nerden nereye geldi şu.anki fiyatı.1500.bu iş ne iş anlayan varmı.bana anlatsın

  • Mduz08 Ekim 2022 09:56

    Anlayan varsa banada soyle

  • Bilgin Sezer30 Mayıs 2022 23:33

    Temel kural: Kar. Bunun niteliği temettüye dönüşmesi. Temettünün özelliği her yıl düzenli ve en %5-6 verimlilikte olması. Böyle hisseleri alırsan zarar etmeyi bırak paranın nasıl arttığına şaşar kalırsın. Bunun için her çeyrek karları takip edip yıl sonu ne kadar kar yapacağına göre vereceği temettü oranının şimdi hisse fiyatına göre ne verimlilikte olduğuna bakarak alacağın hisselere karar verebilirsin.

  • Hakkı30 Mayıs 2022 20:23

    Ozkgy, vertu gibi 1 fk larda sürünen hisselere ne demeli. Patronları çok .........

  • Fk si düşük ucuz30 Mayıs 2022 18:53

    Bence fk oranlarına bakarak sadece sanayi hisselerini göstermek yanlış sanayilerden daha düşük fk düşük banka holding ve GYO şirketleri var algı yaratmaya mi çalışıyorsunuz

  • Agah var30 Mayıs 2022 18:10

    İmkb 30 dan şaşma gece rahat uyu iyi geceler

  • Alpertunga 30 Mayıs 2022 14:30

    İçine ediyim böyle işin borsa yüzde 4 benim agesa ve mobil köpek ölüsü. Bir daha bulaşanın

  • Yorum 30 Mayıs 2022 13:29

    Endeks giderken Akbank %20 geri çekiliyor. Buna rağmen banka hisseleri artıyor, düşse bile hızla toparlanıyor. Akbanka ise hissedar hassolmuş durumda. Halkbankı daha rahat toplamak ve diğer bankada bunalan insanları bezdirip tüm dikkatleri halkın üstüne çektikten sonra orada da milleti bekletmek için tuzak mı kuruluyor. Daha öncede Halkbank hissedarını içeri hapsettiler. İnsanlar zararına tek kurus kazanmadan çıktı.Akbankın Bilançosu iyi, davası, riski yok.Şirket karlılığına yatırım yaparak ortak olduğunu düşünen yatırımcı neden mağdur ve ezdiriliyor. Art niyet değilse bu nasıl ticaret anlayamıyorum. Tüm parasal düzeni elinde bulunduran ve oyuna çevirenlerin önce ahlaki eğitime ihtiyacı var..

  • şahin çakmak 30 Mayıs 2022 19:26

    oyumu yanlışlıkla hayır dedim kusura bakma evet haklısın dünya kadar kar eden bankalar oldukça sığ bir kazanç kazandırmıyor hep aynı fiyat etrafında dönüyorlar yıllarca aslında uzak durmak lazım bankalardan uzak durmak lazım