Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yüksek volatil dönem ve piyasalar

23 Aralık 2021, 10:44 - -

Piyasalar için aralık ayı baş döndürücü bir dönem oldu. Dolar kurunda 18,36 seviyesi görülürken borsada bir günde 91 milyar TL’lik hacim gerçekleşti. Endeks 16 Aralık tarihinde 2.278 seviyesine kadar yükseldi. Sonrasında Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ile dolar kuru 12,04 seviyesine gerilerken borsa da 1.804 seviyesine geriledi.

Yaşanan bu büyük dalgalanmanın ana nedeni ise faizlerin düşmesi ve düşük seyrini devam ettirecek olması nedeni ile kurlara yönelim olduğu bir dönemde alternatif bir ürünün açıklanması oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mevduat sahiplerine dolardaki getiri kadar faiz verileceği açıklaması hisselerde satışları artırdı.

TÜRK LİRASI'NI ÖZENDİRME PAKETİ

20 Aralık Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı ardından açıkladığı TL'yi özendirme paketi ile yükseldiği zirve noktalardan keskin biçimde düşen kurlarla, emeklilik ve yatırım fonlarındaki genel görünüm de ani bir değişim yaşadı. Özellikle 1 hafta ile 15 günlük periyotta bu enstrümanlar eksenindeki pozitiflik yerini sert değer kaybına bıraktı. Emeklilik ve yatırım fonlarında bir günde yüzde 10 ile 30 arasında değer kayıpları görüldü.

BORSADA İŞLEM HACMİ 48 MİLYARA DÜŞTÜ

Borsa İstanbul’da 17 Aralık tarihinde 91 milyar TL’ye yükselen işlem hacmi 22 Aralık tarihinde 48 milyar TL’ye geriledi.

DOLAR VE BORSANIN SEYRİ

Gelişmelere baktığımız zaman yılbaşında 1.476 seviyesinde olan BIST 100, 1804 seviyesinde bulunuyor. Dolar kuru 7,43 seviyesinden yıla başladı ve 12,05 seviyesinde bulunuyor. Borsadaki artış yüzde 22 oysaki dolar kurundaki artış yüzde 62,11 oranında. Açıklanan son enflasyon ise 21,31 seviyesinde.

MALİYETLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Çıkarılan enstrüman geçici rahatlama yaratabilir. Ancak faizlerde bir değişiklik meydana gelmedikçe yatırımcıların alternatif arayışları devam edecektir. Enflasyondaki seyrin de yüksek devam etmesi kurlarda yaşanan bu sert dalga sonrasında alternatif arayışlarını gündemde tutacaktır.

ENFLASYONLA MÜCADELE BAŞLAMADIKÇA ÖNLEMLER ZAYIF KALIR

Kura yönelimdeki asıl neden enflasyon. Parasının değerinin erimesini istemeyen yatırımcı döviz kurlarına yöneliyor. Ancak enflasyon yükselişini sürdürüyor ve atılan her adım enflasyonu yükseltici yönde. Bu nedenle yaşanan geçici rahatlamalar sonrasında rekabetçi kur ve yeni ekonomik model açılımının devamına bağlı olarak fiyatlamalar dengelenecektir. Atılan bu adım aslında Türkiye'yi kurun hareketlerine daha çok bağımlı hale getirdi. Dolarizasyon daha fazla yükselebilir.

KUR GERİ ÇEKİLDİ CDS ÇEKİLMEDİ

Dolar kuru 18,36’dan 12,04’lere geri çekildi ancak Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi 592 sınırında kalmaya devam ediyor. Bu da unutulmaması gereken önemli bir ayrıntı.

KURUMLARIN BORSA TAHMİNLERİ



YILIN 11 AYLIK DÖNEMİNDE YABANCILARIN EN FAZLA ALDIĞI HİSSELER

Yabancı yatırımcılar yılın 11 aylık döneminde 10 hissede alım gerçekleştirdi. Yapılan işlemlere baktığımızda en fazla alınan hisseler: Turkcell, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Şişe Cam, Petkim, Pegasus, Tekfen Holding, Gübre Fabrik., TAV Havalimanları ve Türk Telekom.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TTKOM23 Aralık 2021 19:52

    TTKOM ÇOK HAREKETLİ NEDEN ACABA?

  • Faik R. G.23 Aralık 2021 19:22

    Bu sıraladıklarınız yine AYNI EZBER sayın meslektaşım. Papağan gibi aynı şeyleri tekrarlamak, hala sizi sıkmıyor mu? "Faiz böyle kaldıkça..." buyurmuşsunuz; vallahi ne diyeyim size ve avanenize.?

  • fafa23 Aralık 2021 19:16

    Pansuman tedbirler alıyoruz,yabancı güvenmiyor,CDS'ler düşmez.Yarın akşam hangi karar açıklanacak emin değiiller.

  • Ali23 Aralık 2021 16:29

    Bazı patronlar soyguncu olmuş...ya hisseyi yukardan veririyor...yada bedelli yapıp yatırımcıyı soyuyor...Ülker grubu...ihlas grubu...bir KAÇ tanede küçük hisse sahipleri

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU23 Aralık 2021 11:36

    daha önceleri böyle bir tabloya güvenip bir sene önce temmuz ayında ülker gıda yı 26,75 TL den almış idim zararına sattım.ben inanmıyorum ellerinde şişmiş senetleri pazarlama hareketleri bunlar.