Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yılın son haftasında piyasalar ve doların seyri

27 Aralık 2021, 11:18 - -

Yılın son haftasında piyasalarda fiyatlarda dengelenme çabası gözleniyor. Döviz kurlarında yaşanan aşırı volatilite sonrası 2021 yılının son haftasında yatay bir seyirde hareket başladı.

Geçtiğimiz hafta pazartesi günü görülen 18,40 zirvesinden sonra 5 günde yüzde 40 gerileyen dolar/TL, 11 liranın hemen altında işlem görüyor. Euro/TL ise 12,40-12,45 aralığında değerleniyor.

Noel sebebiyle yabancıların tatilde olması yerlilerin ağırlıklı olduğu bir hafta yaşanmasına neden olacak.

Dolar kurunun seyri

2021 yılında dolar kurunun hareketleri damga vurdu.

Yıl genelinde 7-9 aralığında dalgalanan dolar/TL kuru, kasımda 13 TL’ye çıktı. Aralık ayında 18,40’lara çıktıktan sonra 11’lere geriledi.

2022 yılında kurdaki artış enflasyon oranına paralel olacaktır. Yılın kapanış kuru ve ocak ayında açıklanacak olan yılllık TÜFE verisi dolar kuru için yıl sonu hedefi noktasında referans oluşturacak.

Yıl kapanışı enflasyon oranında artırılarak yıllık bir hedef fiyat belirlenebilir.

GELİŞMELER

YENİ ENSTRÜMANLAR AĞIRLIK KAZANACAK
Yıl genelinde döviz kurlarına alternatif yeni seçenekler gündeme gelebilir. Kur korumalı mevduatın yanında farklı alternatiflerle TL’ye geçiş sağlanmaya çalışılabilir. Ancak halkın geleneksel eğilimleri unutulmamalı. Halk enflasyona karşı korunmak için güvenli liman arayacaktır.

KUR KORUMALI VADELİ MEVDUAT
Kur korumalı vadeli mevduat hesapları ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirası'na çevrilen mevduat hesaplarında sıfır stopaj uygulanması yürürlüğe girdi. Bu uygulamaya gelecek yerli talebi kurun yeni denge fiyatları üzerinde etkili olacaktır.

AÇIKLANACAK VERİLER
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Reel Kesim Güven Endeksi ve kapasite kullanım oranı rakamları açıklanacak. Kapasite kullanım oranı Kasım ayında yüzde 78,1, Reel Kesim Güven Endeksi ise 108,4 seviyesinde açıklanmıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayına ilişkin Sektörel Güven Endekslerini yayımlayacak. Hizmet Sektörü Güven Endeksi bir önceki ay yüzde 0,7 düşüşle 119,4 seviyesinde gelmişti.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME
Cebr tarafından hazırlanan Dünya Ekonomi Ligi Tablosu 2022 raporuna göre, küresel ekonomik büyüklüğün gelecek yıl 100 trilyon doları aşması ve Türkiye ekonomisinin gelecek 5 yılda ortalama yüzde 3,4 büyümesi bekleniyor.

FİYAT GÜNCELLEMELERİ
Dolar kurunun 11 liranın altına gerilemesiyle, zincir marketler fiyat güncellemelerine başladı. Ancak sektör temsilcileri, kısa sürede yüksek indirim beklenmemesi gerektiğini, yüksek kurdan hammadde tedariki yapan firmaların, en erken mart ayında indirim yapabileceğini belirtiyorlar.

KURUM HİSSE ÖNERİLERİNDE ÖNE ÇIKANLAR

Bu hafta İş Yatırım’ın al-tut hisse önerilerini inceledik. Listede al önerisinde öne çıkan getiri potansiyeli en yüksek hisseler şöyle: TKFEN, YATAS, KRDMD, TAVHL, ULKER, PGSUS, THYAO, VESBE.

Listenin tamamı şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ27 Aralık 2021 21:07

    bence bu hisse senetlerinin hepsi şişti alanın elinde patlar.aracı kurumlar böyle hedef verip sonra hisseleri boşaltıyorlar.