İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Yılın en çok kazandıranları spekülatif hisseler

09 Mayıs 2017, 11:46 - -

Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerin yarıdan fazlası mikro olarak nitelenebilir. Çoğu zaman GARAN, AKBNK, KCHOL vs. gibi büyük hisseleri konuşuyoruz ama gerçekte bu hisselerden çok daha fazla giden küçük hisseler mevcut.

Küçük hisselerden hikayesi olan, büyüyecek olan çok çok iyi yönetilen marka yaratmış olanları ve bunun akabinde fiyatı artanları bir kenara koyacak olursak bu sene en fazla yükselen 50 hissenin neredeyse tamamı spekülatif hisselerden oluşuyor!

Bu hisselere bakalım hemen:

Bu hisselerin ortak özellikleri var mı? Neden yükseliyorlar? Bazı temel rasyolarına göz atarak inceleyelim:

Tablonun sonuna odaklanabiliriz. Bu hisselerin medyan piyasa değerleri 104 milyon TL. Ortalama piyasa değerleri ise 619 milyon TL. Ortalamanın yüksek olması şaşırtmasın, 500 milyondan yüksek değerli 7 şirketi listeden çıkarınca ortalama 106 milyon TL oluyor.

Bu hisselerin büyük çoğunluğu eksi F/K ile işlem görüyor, çok borçlu olanları da var, az borçlu olanları da.

Sitemizde son zamanlarda haberi yapılan ULAŞ hissesi mesela, resmen nakit yakıyor ama hisse senedi ciddi prim yapmaya devam ediyor.

Bu hisselerin temel / teknik herhangi açıklanabilir bir mantıkla yükseldiklerini söyleyemeyiz. Bu hisselerde genel olarak yaşanan yatırımcıların hırslarına ve duygularına yönelerek onları kazanacakları hem de garanti şekilde kazanacakları bir yatırım aracına girdiklerine ikna etmek. Başlangıçta kazandırmak, sonrasında ise tüm kazanımları geri almak.

ULAŞ hissesi uzun dönemli grafiğine bakalım:

İkinci hareket ilkine benziyor ama biraz daha yukarıdan başlamış.

AVTUR’a bakalım:

Sürekli zikzak ve yatırımcıyı hop yukarı hop aşağı ile oyalamak ve sonunda parayı almak.

ETILR mesela bu hisseyi kim alır kim satar bilemiyorum ama bir ara piyasa değeri anormal yükselmişti, F/K 100:

Yenilerden IZFAS da benzer:

Yukarıdaki örneklerde hisseler tepelerden aşağı ortalama %80 değer yitiriyorlar ve bir süre bu düzeylerde kalıyorlar. Tepelerden almış olanlar krediye girmiş olanlar vs. varsa geçmiş olsun yılların birikimi de buhar oluyor.

Çok fazla zıplayamadan piyasadan kaybolan hisseler de var, örnek ARBUL:

Tez konusu olabilecek fiyatı 50 TL’den 50 kuruşa düşen MMCAS var:

Müthiş tantanalarla satılan BMEKS’i hatırlayanınız var mı? Şimdilerde raflarında elektrikli ısıtıcılar ve boş karton kutular var:

Dikkat ederseniz tüm grafiklerde şekil / yöntem benzer. Spekülatörlerimiz bile birbirlerini taklit ediyorlar, özgün bir yöntem daha bulan yok.

Bu hisselere yatırım yapmak riskli mi? Çok riskli. Getirileri aşırı yüksek mi? Aşırı yüksek. Mutlaka yatırım yapmak istiyorsanız geçmişte aşırı yükselmiş ve diplere gelmiş (en az %80) ve oralarda gezinen hisseler bir sonraki spekülatif atak için hedef olabilir. Bu hisselerin ayrıca kar etmiyor, F/K ya eksi ya da 40-50’den fazla olması gerekiyor. Özetle bir spekülatif / manipülatif geçmişi olması gerekiyor.

Bu hisselerde oluşan rakamlar piyasaya göre, büyük şirketlere göre az görünebilir ama buradan gelir elde edenlerin birkaç kişi olduğu düşünüldüğünde kişi başı gelirler çok yüksek diyebiliriz.

BİST pazarları değiştirdi, yıldız vs. kategorilere ayrıldı piyasa. Bence piyasada a) normal şirketler b) spekülatif / küçük şirketler diye öncül ayrım ardından diğer sınıflandırmalar yapılmalı.

Yukarıda örneklediğim tipte hareketlere de bence müsaade edilmemeli. Müsaade edildikçe bunun kaybedeni sermaye piyasaları oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • arbul11 Mayıs 2017 04:07

    Şu arbulu biri haber yapsın. 1 ayda mal bosaltip tahtayi kapattılar. Böyle bir örnek daha yok.

  • Huseyin10 Mayıs 2017 22:54

    Çimento hisseleri sürünüyor karlarda düştü çimento hisselerinde şayet bir kipirdanma olursa çimento firlar

  • Fırat10 Mayıs 2017 21:39

    Bence yesıl yatırım holdıng dekı hareket spekülatif degıl sırketın iştarek oldugu sırketlerın karı baya ıyı o yuzden defter degerının cok altında işlem gorüyor hala yükselme potansiyeli var YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR

  • özgür10 Mayıs 2017 19:11

    fonet geliyor

  • pruzmani10 Mayıs 2017 11:59

    pekala akpaz ile bantaş a ne demeli?merdiven formasyon. her gün 1 kuruş yüksel sonra birkaç seansta sal gitsin.

  • ONUR09 Mayıs 2017 12:47

    KUTMAN SHOW DEVAM EDİYOR. GLOBAL HOLDİNG 10 LİRA HEDEF. PEGYO TAMAMEN TOPLANMIŞ NE OLUR NEREYE GİDER HEDEF KUTMAN BİLİR.