Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yeni OVP normalleşme sinyali olacak mı?

18 Eylül 2018, 14:34 - -

Merkez Bankasının 625 baz puanlık faiz artışı sonrası 20 Eylül’de açıklanacak olan 3 yıllık Orta Vadeli Program (OVP) bekleniyor. OVP’nin piyasalara güven vermesi normalleşme sinyali olabilir.

Piyasalar Merkez Bankası kararından sonra şimdi de 20 Eylül’deki üç yıllık OVP’yi beklemeye başladı. OVP’den gelebilecek net sinyaller piyasalarda normalleşme sürecini de başlatabilir.

KREDİ RİSK PRİMİ 150’YE DÜŞMELİ

Piyasalardaki normalleşmenin sinyali kredi risk priminin gerilemesi ile görülecek. Risk priminin 150 seviyesine gerilemesi piyasalardaki normalleşmenin ve para girişinin başlangıcı olacak.

MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ KUR HAMLESİ


Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde 7'den yüzde 13'e çıkarttı. Kararla zorunlu karşılıkların TL olarak tutulmasının teşvik edilmesini amaçlıyor. Yeni faiz oranı 21 Eylül’den itibaren uygulanacak. Bankalar mevduatın yüzde10.5’ini TCMB ye yatırıyor ve yüzde 7 oranında faiz alıyordu. Toplam TL mevduat yüzde 10.5’i için faizin yüzde 7 den yüzde 13'e artması banka karlılıklarına olumlu yönde yansıyabilir.

Banka sektör endeksine baktığımızda ise alçalan bir kanal içerisinde hareket ettiğini görüyoruz. 7 ve 20 günlük ortalamaların üzerinde. Kısa vadede kanal direncinin de bulunduğu 109.562 seviyesindeki direnci kırabilirse yükseliş yönünde atağa geçebilir.

DOLAR NASIL BİR SEYİR İZLEYECEK?

Dolar kurunu frenleyecek ilk hamle Merkez Bankası’ndan geldi. TCMB geçtiğimiz hafta faizi 625 baz puan artırdı. Dolar/TL kuru 6,07 seviyesine kadar geriledi. Fakat bulunduğumuz coğrafyada yaşanan sıcak gelişmeler, batık şirketlere ilişkin düzenlemeler, bankaların takipteki kredilerine ilişkin gelişmeler, İş Bankası ve Vakıfbank’a ilişkin açıklamalarla kur yeniden 6,30’un üzerine çıktı. Elinde 100 TL’si olanlar bile “Dolar fiyatı nasıl olsa artacak, dolar satın alalım, daha yüksek fiyatla bozdururuz “diye düşünüyorlar. Dolar borcu olanlar ise dolardaki her geri çekilmeyi alım fırsatı olarak değerlendiriyor. Verilere bakıldığında kurdaki hareketlerin ana kaynağı yerli yatırımcılar. Yerli yatırımcıların kur beklentileri kırılmaya başladığında dövize olan talep azaldığında kurda normalleşme sinyalleri görülecektir.

DEMİR-ÇELİK ŞİRKETLERİNDE ENDEKS ÜZERİ GETİRİ

Güçlü global talep 2018 yılında çelik fiyat ortamını destekleyen en önemli faktör oldu. Yurtiçinde makroekonomik belirsizlik ortamı ve inşaat sektörüne ilişkin olumsuz görünüme rağmen, çelik fiyatları ve hammadde maliyetleri arasındaki cazip makas, yerli çelik üreticilerinin karlılıklarını koruyor. Oyak Yatırım tarafından hazırlanan Demir-Çelik raporunda güçlü global fiyat ortamının riskleri sınırladığı belirtildi. Kurum değerlendirmesinde “2018 yılının ikinci yarısında, global çelik fiyatlarındaki güçlü trendin yerli çelik üreticilerin karlılıklarındaki baskıyı sınırlayacağını düşünüyoruz. Döviz bazlı satış gelirleri ve güçlü bilanço yapısıyla TL'de volatilitenin yüksek olduğunu dönemlerde ön plana çıkan Erdemir için tavsiyemiz "Endeks Üzeri Getiri"dir. Cazip değerlemesi, güçlü

FAVÖK katkısı ve Grubun uzun vade büyüme planlarındaki önemli rolü ile Isdemir'i "Endeks Üzeri Getiri" ile takibimizdeki hisselere dahil ediyoruz”dedi

SEKTÖRDE 2019 İÇİN RİSKLER AŞAĞI YÖNLÜ

Çelik üreticileri için TL'deki değer kaybı, yurtiçinde potansiyel hacim kayıplarını yeni ihracat pazarlarında telafi etmek için bir fırsat olabilir. Ancak, Çin ekomomik büyümesinde yavaşlama, gelişmekte olan piyasalardaki belirsizlikler ve artan korumacılık önlemleri 2019 yılında çelik üreticilerinin karlılıkları için aşağı yönlü riskler oluşturuyor.

Oyak Yatrım sektörde yer alan Erdemir için endeks üzeri getiri öngörürken hisselerin yüzde 23 iskontolu işlem gördüğünü belirtiyor. Kurumun İsdemir için belirlediği iskonto oranı ise yüzde 28.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)