İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Yellen konuşacak aman dikkat

03 Mart 2017, 09:28 - -

Dünkü yazıda Amerikan borsalarını ve Trump’ın konuşması sonrası yaşananları ele almıştık. Piyasalar Trump vergi kelimesinin “v” sini söylediğinde alıma geçiyor, borsalar yeni rekorlar kırıyor. Bugün Janet Yellen konuşacak. Konuşması piyasalar açısından ipuçları içerecektir, dikkat etmek gerekir.
Trump göreve geldiğinden bu yana sürekli büyüme, alt yapı yatırımları gibi konulardan bahsetti. Trump Amerika’da borcun kıralı olarak bilinir. Yaptığı tüm işlerde sürekli borçlanmıştır. Amerikan Başkanlığı döneminde de borçlanmayı artıracağına kesin gözle bakabiliriz. Bu da faizlerin artması demektir. Unutmayalım Amerikan borç stoku 20 trilyon dolar ve bu üst sınırın aşılmasına çok az kaldı. Büyük ihtimal önümüzdeki 1-2 ay içerisinde bu limit de senato tarafından artırılacak. Borçla batan ekonomi yeni borçla ayağa kaldırılmaya çalışılacak.
Son bir haftada FED mart ayından faiz artıracak söylemleri anormal hız kazandı. Dünkü yazıda da ele almıştık mart ayı faiz artışı olasılığı giderek artıyor neredeyse %90’lara geldi.

Çok değil şubat ortalarında temmuz veya ekim aylarından bahsediliyordu. Birdenbire FED üyelerinin anormal açıklamaları faizin artacağı sinyallerinin art arda verilmesi pozisyonların çok hızlı değişmesine sebep oldu.
Genel beklenti bu yönde. Son 4-5 yıla baktığımızda FED başkanı konuşmalarındaki sürpriz elementinin hiç de azımsanamayacak boyutta olduğunu görebiliriz. En kısa sürede en karlı işlemler ve pozisyonlar FED ’in sürpriz söylemleri ile gerçekleşti.
Bugünkü konuşma ne yöne olur kestirmek zor ama arkasından büyük hareket gelecektir. Açıklanan veriler, üretim, istihdam vs. sürekli beklentilerin çok altında kalıyor. FED gereğinden fazla gereğinden hızlı faiz artırırsa ekonomiyi beklenmedik şekilde boğup stagflasyona sokabilir.
Yellen konuşmasına başka bir açıdan bakalım: Ya Yellen mart faiz artışının fazla abartıldığını ve faiz artışı olmayabileceği sinyalini verirse ne olur? Cevabı hemen verelim büyük hareket olur. Bu hareketten nasıl faydalanırız? Bu hareket sonrasında ne olur?
Yellen mart faiz artışı olmayabilir anlamına gelecek bir şeyler söylerse ilk etki USDJPY kurunda olacaktır:

Bir hafta gibi bir sürede %3’den fazla değerlenen kur kesinlikle geri gelir.
Amerikan 10 yıllık kontratları fiyatları artar:

10 yıllık kontratta ilk etapta 124-126 hareketi olur, sonrasında kısa pozisyonların panik halde kapatılması ile fiyat daha da yukarı gidebilir.
Borsa düşer çünkü borsanın büyüme beklentisi ile gittiğini biliyoruz. Büyüme yoksa borsada da düzeltme gelmesi ihtimali artar.
TL’nin bu koşullar altında değerlenmesi gerekir. TL 3,55-3,73 hareketini yaptı ve sinirlerin tekrar gerilmesine yol açtı:

Bizdeki durum biraz negatif ayrıştığımızı da gösteriyor o yüzden TL’deki değerlenme kısa vadeli olur ve %2 civarında gerçekleşebilir:

Yukarıdaki grafikte de görüldüğü gibi şubat sonlarından itibaren negatif ayrışıyoruz.
Emtiada da büyük hareket olması ihtimali var. Özellikle altın güzel hareket yapabilir:

1120-1265 hareketini yapan altın 1230 civarında destek bulmuş görünüyor.
Yellen bugün sürpriz yapmaz ise de sonuç çok değişmez hareket yine büyük olacaktır.
Ele aldığım pozisyonların hepsi kısa vadeli düşünülmeli, yatırım tavsiyesi olarak da kabul edilmemelidir.
Bol kazançlar



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)