Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Yatırım fonlarından nasıl para kazanılır?

17 Temmuz 2020, 09:35 - -

Yatırım fonu, nakit parayı toplayarak; hisse senetleri, tahvil veya diğer varlıkları satın alıp yatırımcıları kayıplara karşı korurken, piyasa kazançlarını çeşitlendirmek ve bir araya getirmek için ucuz bir yol sunuyor.

Yatırım fonları, gelişmiş ülkelerde bireylerin servetlerini artırmak ve emeklilik için tasarruf etmek amacı ile kullandıkları en iyi araçlardan biridir. Birçok yatırımcı Yatırım Fonlarını iyi bir yatırım olarak görüyor.

Yatırım fonlarına yatırım yapmanın beş ana faydası var:

1. Basitlik: İyi bir performansı olan bir yatırım fonu bulduğunuzda, bu fonu satın alarak nispeten küçük bir rolünüz olur: Ancak bu küçük birikimleri toplayarak yatırım yapan büyük fonların seçim tercihlerinden kazanırsınız.

2. Profesyonel yönetim: Fon yöneticileri, fonda tutulan menkul kıymetlerin alım satımı ile fonun hedeflerine dayalı kararlar alırlar. Örneğin, hedefi yüksek büyüme gösteren bir fonda, yönetici S&P 500 gibi büyük bir borsadan daha iyi getiri elde etmeye çalışabilir. Tersine, tahvil fonu yöneticisi en düşük riskle en yüksek getiriyi elde etmeye çalışır.

3. Uygun fiyat:  Yatırım fonlarında aylık küçük birikimlerinizle bile yatırım yapabilirsiniz. Bu da uygun fiyatlarla büyük fonların pastasına girmenizi sağlar.

4. Likidite: Sahip olduğunuz diğer varlıklarla; arabanız veya eviniz gibi karşılaştırıldığında, yatırım fonlarının satın alınması ve satılması daha kolaydır. 

5. Çeşitlendirme: Bu, yatırımın en önemli ilkelerinden biridir. Tek bir şirket başarısız olursa ve tüm paranız o şirkete yatırılmışsa, paranızı kaybettiniz. Bununla birlikte, tek bir şirket birçok şirket portföyünüzde başarısız olursa, kaybınız kısıtlanır. Yatırım fonları, onlarca varlığı kendiniz satın almak ve izlemek zorunda kalmadan çeşitli portföylere erişim sağlar.

Yatırım fonu dezavantajları 

Yatırım fonlarının ana dezavantajı, fonun yönetilmesinden dolayı fonun performansı ne olursa olsun ücrete tabi olacağınızdır.

1. Fon yönetim ücreti: Fon yatırımcıları genellikle, fonların işletilmesi için, gider oranı olarak bilinen ve hisselerinizin toplam değerinin küçük bir yüzdesine dayanan (genellikle% 1 ile% 3 arasında) yıllık bir ücret öderler. Hesap minimumları ve ücretlerine dikkat etmek, yatırım fonları arasında seçim yapmanın önemli bir yolu olabilir. 

2. Fon performansları: Seçtiğiniz fonun performansını takip etmeden hesabınızın bulunduğu kurumdan alıyorsanız, performans düşüklüğünden etkilenebilirsiniz. Mutlaka fon performanslarına bakmalısınız.

EN YÜKSEK KAZANÇ SAĞLAYAN FONLAR

Yatırım fonlarının performanslarını bütün emeklilik ve yatırım fonlarının güncel verilerini sunan fon bazında analizler yapılabilen web programı fonbul.com ile listeledik.

Yatırım yapmak istediğiniz emeklilik ve yatırım fonlarını, İstediğiniz kategoriyi, hangi varlığa ne kadar yatırım yapmasını istediğinizi, yatırımcı sayısı, portföy büyüklüğü, doluluk oranlarının hangi değerler arasında olmasını istediğiniz kriterleri seçtikten sonra, size ilgili emeklilik ve yatırım fonları listeleniyor.



YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE KAZANDIRAN YATIRIM FONLARI

Yıllık bazda yüzde 50’nin üzerinde kazandıran fonlara baktığımız zaman hisse senedi ve altın fonlarının öne çıktığını görüyoruz.

Hisse senedi fonlarının hem yıllık getirileri hem de yılbaşından bu yana getirileri yüksek.           

Yıllık bazda yüzde 50’nin üzerinde kazandıran 24 fonun listesi şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)