Belgin Maviş [email protected] Belgin Maviş

Yalnız benim için bak petrol petrol!

01 Aralık 2014, 11:30 - -

Ne haftaydı ama..! Karlar cebe yapıldı mı? Ya kısa süreli Al Sat??! Sanmıyorum. Kabul edelim çok fazla yapamadık dimi? Yapanlar varsa da tebrik edelim, güle güle harcasınlar kazançlarını.

Her zaman söylediğim 3 sözüm vardır…

1-Borsaya her zaman girilir.

2-Kar cebe yakışır.

3-Aslolan hissedir… 24 senedir hiç şaşmadı bu öngörüler.

Ancak yatırımcı olarak anlatılanları, yaşananları, yazılanları nereden ne şekilde anladığınız önemli. Örneğin TV’de yorumcuları dinlerken ‘borsacı mı , ekonomist mi,  Foreksci mi?’ bu ayrımları yapmak yapabilmek çok önemli. Borsa beklentiyi satın alır, olasılıkları, tahminleri de... Olan gerçekleşenleri satar ..!

Ekonomistler genelde daha kuşkucudur. Daha karamsar. Kızmasınlar bana ben de ekonomistim. Daha makro bakarlar olaylara.

Yatırımcının kafasının karışması doğaldır. Hele böyle zamanlarda yani kriz süreçlerinde tahminler ve olasılıklar her veri ve her haberle şekil değiştirebilir.

Bir de önemli bir konu, borsada %62-63 seviyesinde yabancı payı varsa onların stratejisini tahmin etmek te önemlidir.

‘Endeksteki alımlar genele yayılmıyor ki para kazanalım’ dediğinizi duyar gibiyim. Eğer siz endeksi taşıyan banka ve holding şirketlerinde değilseniz beklenti ve hikayesi yoksa endeks 100000 de olsa da para kazanamazsınız. Bu elinizdeki hissenin kötü olması demek değildir. Endeks hesaplamasında payı yoksa para girişi de desteklemiyorsa böyle yükselişlerde o hisseler gitmez gitse de bu sizi memnun etmez.

Geçtiğimiz haftada bu oldu .Endeks 2013 Mayısı'ndan bu yana en yüksek seviyesini gördü Cuma günü 86000 ile… Ne oldu da bu denli sert yükselişler oldu derseniz söyleyeyim. OPEC ve AMB'den gelen açıklamalar ve de faizlerde düşüş...

OPEC’den 30 milyon ton olan üretimini kısması tam beklenmese de gelecek açıklamalara kitlenmişti piyasalar ve gelen açıklamalarda petrol fiyatlarının düşmesinde üretim kaynaklı bir süreç olmadığı ve günlük üretim miktarını kısmadan yola devam edileceği belirtildi.

 İşte tam bu nokta endeksin kırılma noktası oldu. Türkiye gibi cari açığı yüksek olan, doğalgaz , elektrik ve petrolü ağırlıkla yurt dışından ithal eden ülkeler için petrol fiyatlarındaki bu düşüş sevindirici oldu. 80 doların altına inmesiyle birlikte 75-70 dolar arasına kadar gerileyen fiyatlar endekste 86 bin direncini test ettiren başlıca hareket oldu.

 Doların da 2,21 altına sarkarak 2,20 seviyesinde yatay hareketi d e bu yükselişi destekledi. Petrol ve petrol tüketimi ve maliyetleri yüksek havayolu şirketleri tarihi hareketlere sahne oldu.(THAYO-PGSUS gibi)

OPEC kararı ile ilgili bir açılım yapmak gerekirse daha doğrusu kafamı meşgul eden bir durum var.

OPEC’in günlük 30 milyon varil üretim yaptığı yazıldı çizildi açıklandı. Ancak bir önceki ay üretimlerine bakıldığında 30.5 M ve 31 M varile yakın olduğu görülecektir. Üretimin kısılmayacağı ve fiyatın düşeceğini fiyatlayan piyasalar aslında üretimin belli bir oranda da olsa kısıldığı gerçeğiyle karşılaşınca 31 yerine 30 M varil ne olacak??

Demem o ki orada anlayamadım ince bir durum var ve bu durum benim kafamdaki anlaşılmazlık mı yoksa bir süre sonra petrol fiyatlarında yukarı bir hareket için mazeret  olur mu ?!!

İşte bunu çözemedim. Haftaya çözebilirsem de arz ederim…

Gelelim bu haftanın gündemine… Oldukça önemli 4 veri var. ABD kanadından Tarım dışı istihdam rakamı ve içerde Moody ‘s Türkiye Raporu ve Enflasyon ve de AB tarafında Büyüme verileri.

Endeks 86168 puanla haftayı tamamlamıştı. Mayıs 2013’den bu yana en yüksek seviye olan 87 binide test ederek üstelik. ABD’de faizlerde %2’ye varan düşüş ve doların 2,20 seviyesine kadar gerilemesinin tepkisi gelir mi derseniz bunu hep birlikte yaşayacağız bu kesin. Ve petrolde 70 dolar altında sert dalgalı hareketler olabilir bu BİST’e olumlu yansıyacaktır.

Bir diğer görüşüm ise endeksin gördüğü en dip seviyeyi de en tavanı da bir kez daha görme olasılığıdır. Bu gerçekleşirse endekste petrolün düşüş eğilimine istinaden 90 bin görülür mü? Olabilir. Ama hisse taşımak işte orada durum zor.. Riskli Yürek çarpıntısı… Yaşlıyım, kalbim dayanmaz ..Yeni rehberimiz dolar ile birlikte petrol fiyatları ve gelişmeler olacak bu hafta.

Unutmadan ekleyeyim; TCMB Dolar Satım İhalesi’ndeki tutarı 40 milyon dolardan 20 milyon dolara indirdi. Dolar da bir toparlanma olabilir mi? Bence olabilir. Ona da dikkat..!

Ne  diyeyim Riskiniz Az Kazancınız Bol Olsun…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)