Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yabancısız borsa yükselebilecek mi?

26 Ekim 2020, 09:15 - -

Yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 2020 yılında 5 milyar 937 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Pandemi döneminde satışların arttığı görüldü. Yabancılar ocak eylül döneminde sadece bir ay alım yaparken sekiz ay satış gerçekleştirdiler.

Yabancıların 2020 yılı alım ve satımları

Mart ve Mayıs aylarında yüksek satış gerçekleştiren yabancıların satışları temmuz ve ağustos ayında devam ederken eylülde azaldı.

Yabancılar satış yaparken BIST 100 Endeksi mart ayında dip seviyeleri gördü ve çıkışa geçti. Ancak ağustos ayında gelen yeni satış dalgası ile bir kez daha gerileme yaşandı. Ağustostan bu yana endekste çıkış sürüyor. Ortalamaların üzerinde hareket eden BIST 100 Endeksi, kısa vadede yükselen trendi aşağı kırmadıkça yükselişi deneyecektir.

Peki borsada yabancı olmadan bir çıkıştan bahsedilebilir mi? Yabancıların borsa tarihinin en yüksek satışı gerçekleştirmesine rağmen endeksin TL bazında zirve seviyelere yakın hareket etmesi yerli yatırımcıların katılımdan kaynaklanıyor. Faizler düşük seyrettikçe yerli yatırımcıların alımları ve borsanın yükselen trendi korunabilir. Ancak endeksi yukarı asıl taşıyacak olan kurumsal yatırımcıların gelmesidir. Bu nedenle hisse ve sektör seçimleri önemli olacak.

Yeni açıklanan bilançolarda dikkat çekenler

Yeni açıklanan bilançolarda Ereğli Demir Çelik, Arçelik ve Tekfen Holding dikkat çekiyor.

Ereğli Demir Çelik’te hacim artıyor
Hissede Son 6 gündür hacimdeki sürekli artış ve hareketlilik dikkat çekici. Kısa vadeli göstergeler genelde Al konumunda bulunuyor. Osilatörler’in genelde aşırı alım bölgesinde olması hissenin fazla yükseldiği şeklinde değerlendirilebilir. Hisse kısa-orta vade hareketli ortalamalarının üzerinde seyrediyor.

Arçelik’te göstergeler aşırı alımda
Kısa vadeli göstergeler genelde Sat konumunda bulunuyor. Hisse de indikatörlerin genelde aşırı alım bölgesinde olması hissenin fazla yükseldiği şeklinde değerlendirilebilir. Hisse kısa-orta vade hareketli ortalamalarının üzerinde seyrediyor.

Tekfen Holding 4 gündür düşüyor
Son 4 gündür fiyatı sürekli düşüyor. Kısa vadeli göstergeler genelde Sat konumunda bulunuyor.Orta vadeli göstergeler son dönemde belirgin Sat sinyalleri vermeye başladı.Osilatörler"in genelde aşırı satım bölgesinde olması hissenin fazla düştüğü şeklinde değerlendirilebilir. Hisse kısa-orta vade hareketli ortalamalarının altında seyrediyor.

 

Yeni açıklanan bilançolarda karlılık ve özkaynaklar

Yeni açıklanan bilançolarda değerleme oranları

Kurum raporlarında öne çıkanlar

Ahlatcı Yatırım Hisse Önerileri (Haftalık, 26-30 Ekim 2020)

Şeker Yatırım Öneri Listesi

İş Yatırım’ın en çok önerdiği hisseler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)