Ana SayfaYazarlarEkrem ÖncüMaliyeci gözüyle
Ekrem Öncü [email protected] Ekrem Öncü

Vergide dava açma süresi geçtiği halde dava açılması mümkün müdür?

28 Temmuz 2021, 14:21 - -

Yazının başlığına bakınca hiç öyle şey olur mu diye düşünülebilinir. Ancak aşağıda bunun hangi durumlarda mümkün olabileceğini ele alacağım.

213 sayılı VUK’nun 107/A maddesinin ikinci fıkrasında“ Elektronik ortamda tebligatın muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağı” hükme bağlanmıştır.

Bu düzenleme 5 günlük sürenin kısa olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesine taşınmış ve Anayasa Mahkemesi hükmü iptal etmemiştir. Dolayısı ile 5 günlük süre geçerlidir.

1 Nisan 2016 tarihinden itibaren uygulanmakta olan e-tebligat, fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.

Hangi Mükellefler E-Tebligat Sistemini Kullanmak Zorundadır?

- Kurumlar vergisi mükellefleri,

- Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) e-tebligat sistemini kullanmak zorundadır.

- Zorunluluk kapsamına girmeyen tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller ve isteğe bağlı olarak kendilerine e-tebligat yapılmasını talep eden gerçek kişiler sisteme gönüllü olarak başvurabilirler.

Örneğin, sadece sahip olduğu araç nedeniyle Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefi olan Burhan Bey, sistemi kullanmak zorunda değildir. Ancak kendisine kesilen trafik para cezasından veya idari para cezalarından hızlı ve zamanında haberdar olarak haklarından faydalanmak isterse e-Tebligat sistemine dâhil olabilecektir.

E-TEBLİGAT GÖNDERİLDİĞİNDE NASIL HABERDAR OLUNACAKTIR?

Elektronik tebligat gönderimine ilişkin olarak bilgilendirme amacıyla, mükelleflerin e-Tebligat başvurusu sırasında veya daha sonra beyan ettikleri cep telefon numaralarına SMS ve e-posta adreslerine bildirim mesajları gönderilebilmektedir. Bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış veya geç yapılmış olması, tebligatın geçerliliğini ilgili mevzuat hükümlerine göre etkilememektedir. Bu nedenle elektronik tebligat adresinin mükellef tarafından takibi önemlidir.

VERGİDE DAVA HANGİ SÜREDE AÇILACAKTIR?

İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, vergi mahkemelerinde dava açma süresi otuz gün olarak belirlenmiştir. Bu halde genel olarak belirlenen süre, otuz gündür. İkmalen, re’sen veya idarece yapılacak tarhiyatlarla, idarece düzeltme yoluyla re’sen yapılan tarhiyatlara, ihtirazi kayıtla yapılan beyanlara veya tahakkuklara yahut kesilen cezalara karşı açılacak davalarda otuz günlük süre uygulanacaktır.

Dava açma süresi olan otuz günlük süre tebligatın yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlayacaktır. Yani e-tebligat gönderildikten beş gün sonra tebligat yapılmış sayılacak ve otuz günlük süre bu beşinci günü izleyen günden itibaren işlemeye başlayacaktır.

Örneğin, 1 Mart tarihinde e-tebligat gönderildi ve ulaştı ise, 7 Mart itibariyle tebligat kesinleşmiş ve otuz günlük dava açma süresi 7 Mart itibariyle işlemeye başlamış olacaktır. Bu halde dava açmak için son gün 5 Nisan tarihi olacaktır.

OTUZ GÜNLÜK DAVA AÇMA SÜRESİ KAÇIRILACAK OLUR İSE YİNE DE DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Yukarıda verdiğimiz örnekte dava açma süresi 5 Nisan günü dolmaktadır. Normal koşullarda 6 Nisan tarihinden itibaren dava açılamayacaktır. Ancak, vergi daireleri sadece ihbarnameleri gönderip/tebliğ edip ihbarname eki olan Vergi İnceleme Raporlarını tebliğ etmezler ise, Vergi Mahkemeleri otuz günlük süreyi dikkate almaksızın davayı esastan açılmış kabul ediyorlar. Çünkü, tebligat eksik yapılmış olduğundan otuz günlük dava açma süresi dikkate alınmıyor.

Buradan yazımızda kaleme aldığımız durumda olan mükellefleri ve vergi dairelerini uyarmış olalım!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aa28 Temmuz 2021 22:12

    Ayrıca bu konuda samimiyetinize güvenerek sizden gib de son zamanlarda artan bir sorunu dile getirmenizi rica ediyorum. Geçen seneden beri Gib vekaleten atamalar yapmaya başlamıştır. İlk önce vdblerde alt kademede başlayan müdür,müdür yardımcılıklarının vekaleten yürütülmesi olayı, şuan başkan ve grup müdürlüklerine sıçramıştır. Bu durum Sayıştay raporlarına bile yansımıştır. Bildiğiniz üzere bizim kurumda en önemli durum saygınlık, bu saygınlığında asıl göstergesi kurumun bilgi üzerine kurulmuş teknik bir kurum olmasından kaynaklanmaktadır. Size açıkça ifade etmek isterim ki, kurumda son 7-8 yıldır adam yetismemektedir. Sizin yazdığınız bu konuyu anlayacak 40000 kişilik camiada iyi bir tahminle 1000 kişi bulamayacağınız ı üzülerek söylemek isterim. İyi çalışmalar.

  • Aa28 Temmuz 2021 18:34

    Sırf laf ola beri gele yazısı. Sanki e tebligat gelince oluşan bir durum gibi lanse ederek dava açma süresinin uzadığını yazmış. Fiziki gönderilen de aynı durum oluşmuyor mu. Usul hatası sadece e tebligata mı açılıyor. Birde mahkemeler usul yönünden kabul edip vergi dairesinin tebligat eksikliğini gidermesini bekliyorlar. Asıl sıkıntı vergi dairesi nin zamanaşımlı tebligatı bu şekilde göndermesi. Neyse bilen biliyor. Bilmeyende okuyup geçiyor

  • Ekrem Öncü28 Temmuz 2021 22:32

    Normal tebligatta ve VTR tebliği konusunda zaten içtihatlar dediğiniz gibi oluşmuştu. Burada özellikle e tebligatta yeni oluşan içtihat vurgulanmak istendi. E tebligatta da özellikle 5 gün sonunda 30 günlük süre işliyor ve tebligattan haberi olmayan mükellefler süreleri kaçılabiliyordu. Vergi daireleri ihbarname eklerini e tebligata eklemezse 30 günlük dava açma süresi anlamsız hale geliyor ve 90. günde dahi dava açılabiliyor. Bu durumda vergi mahkemelerinde dosyalar var ve mükellefler lehine kararlar çıkıyor. Mükellefler de dava açma süresi geçmiş olsa bile mahkemelerin esastan dosyayı görüşmesini sağlamış oluyor. Kritik vurgu bu noktaya idi. Köşe yazısı bir makale olmadığından burada amaçlanan kısa ve öz olarak konuya odaklanmak oluyor. Eleştiri ve özür için teşekkür ederim. İyi akşamlar dilerim

  • Aa28 Temmuz 2021 21:58

    Merhabalar Ekrem Bey. Uzun süredir işin uygulama ayağında çalışmış biri olarak fiziki tebligatlarda da 2016dan beri içtihat oluştuğundan bahisle gib bir genel yazıyla bu durumu belirtir şekilde vergi dairelerini uyarmıştı. Özellikle eklerin tam eklenmesi konusunda. Bu durum en çok takdire done olan VTR raporlarının düzenlenen vczlere eklenmemesiyle başlamış, ilk başta bu yönde çok dava kaybedilmişti. Sebebi ise takdire done vtrlerinin daha çok zamanaşımlı dönemler icin düzenlenmesinden kaynaklanıyordu.Bu nedenle tebligatlar zamanaşımı nedeniyle yenilenmesi mümkün olmuyordu. Şimdi yorumuma baktığımda eleştiri dozunu kaçırdığımı farketmiş bulunuyor, bu nedenle sizden özür diliyorum.

  • Ekrem Öncü28 Temmuz 2021 21:28

    Merhabalar. İhbarname ekinde VİR ve diğer ekler yoksa daha önce 30 günlük süre aşıldığı durumlarda vergi mahkemeleri davayı süre yönünden düşürürken özellikle e tebligat boyutu ile yeni bir içtihat yaratılarak dava açılır duruma geldi. Bu çok önemli bir detay. Bu detayın önemini anlamış olsanız bu yorumu yapmazdınız. Burada anlatılmak istenileni bu durumdaki mükellefler çok iyi anlayacaktır. Kolaylıklar dilerim.