İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Ucuz hisse kaldı mı?

30 Mayıs 2017, 10:02 - -

Borsa İstanbul bu sene süper iyi gidiyor, getiriler tüm zamanların neredeyse en iyi ilk 6 ayı. Yatırımcılar da haliyle ucuz hisse kaldı mı araştırıyorlar? Bugün BİST100 endeksine göre bu yıl ve son 1 yıl ucuz kalmış hisseleri ele alacağım. Bu hisseler içinde potansiyeli olan var mı?

Yöntem basit: Öncelikle en fazla geride kalanları bulacağım, sonrasında bu hisseler arasında F/K değeri 0-10 arasında olanları bulacağım.

BİST100’e göre bu yıl en geride kalan 40 hisse ve temel rasyolarını inceleyelim:

F/K değeri belirlediğimiz kritere uyan 6 hisse mevcut: GENTS, KUTPO, VERTU, DENIZ, BOLUC, ROYAL. Bu hisseler detaylı incelenebilir. GENTS okul sıraları üretiyor, işletme sermayesi eksi ve nakit yaratma süresi uzun. Banka hissesi olarak DENIZ var. Bu bankamız oldukça başarılı olmasına rağmen performans olarak borsaya yansımıyor. Hisselerin az oluşu bir etmen olabilir.

Son 12 ay BİST100’e göre en geride kalan 40 hisse ve temel rasyolarını inceleyelim:

Son 12 aylık performanslarda DOAS ve ADESE oldukça gerideler. DOAS kur yükseliş /ekonomik daralma / Volkswagen sorunları yüzünden geride kalmış olabilir. Kredi büyümesi artıyor, kur geriledi / istikrar kazandı araçlara yeniden talep artabilir. ADESE ise bir süredir operasyonlar ile anılıyor. Bu hissede yüklü satışların kaynağı sitemizde yazıldı. Eğer şirket temiz ise satışları oldukça iyi ve satışlar bilançoya pozitif yansıyor.

DOAS’ın detaylarına bakalım:

ADESE detayları:

KUTPO VE BOLUC hisselerine de bakalım:

En geride kalan 80 hisseye göz attığımızda bu hisselerin geride kalmalarının sebeplerini de rahatlıkla görebiliyoruz: Faaliyetlerinden kar etmiyorlar.

Borsadaki hisselerin %20’sinin bu durumda olması biraz da alarm çaldırması gereken bir durum. Bizim borsamızda daha önce de yazdığım gibi başarı öyküsü pek yok, benim hatırladığım bir LOGO Yazılım var, başka hatırlamıyorum. Küçük olarak borsaya gelen şirketlerin önemli bölümü küçük olarak kalıyor ve sonrasında yarılanma ömürlerini tamamlayınca piyasadan kayboluyorlar.

Yatırımcının işi gerçekten zor. Borsamızda başarı öyküsü çok çok ender yazılıyor. Hepimiz isteriz ki bizim borsamızda da bir AMAZON olsun ve değeri milyar dolarlara ulaşsın.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)