Kemalettin Bulamacı [email protected] Kemalettin Bulamacı

Türkiye’deki “rüşvete” ABD’den ceza

29 Eylül 2022, 13:03 - -

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ‘nun (Secure Exchange Commission - SEC) Oracle'ın 2016 ve 2019 yılları arasındaki Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye'deki faaliyetleri kapsamında yetkililere rüşvet verdiği ve kurdukları yasadışı rüşvet fonları ile yetkilileri ve ailelerini uluslararası konferanslara götürdüğü iddiası ile yürüttüğü soruşturma 23 milyon dolar ceza ile sonuçlandı.

SEC, daha önce de Oracle’a rüşvet fonlarının yaratılmasıyla bağlantılı olarak yaptırım uygulamıştı. SEC, 2012’de Oracle’ın Hindistan’daki uzantısının, milyonlarca dolarlık yan fon yaratarak bu fonların yasadışı kullanımı ile ilgili soruşturma açmış ve bu soruşturma da ceza ile sonuçlanmıştı.

2016 ve 2019 yılları arasında, aralarında Türkiye operasyonunun da bulunduğu soruşturmada, Oracle, SEC’in iddilarını kabul etmeden ve reddetmeden mevcut yanlış uygulamaları sonlandırmayı kabul ederek toplamda 23 milyon dolar ceza ve tazminat ödemeyi kabul etti.

Rüşvet ve bedava seyahatler

SEC’nin temel iddiasını, Hindistan’da yetkililere rüşvet verilerek bunun karşılığında iş alınması oluştursa da Türkiye de iddialar arasında yer aldı. Türkiye’deki en somut iddia ise, Oracle Türkiye çalışanlarının, çeşitli yan fonlar oluşturarak bu fonlarla ürün ve hizmet satışı yaptıkları şirketlerin, kurum ve kuruluşların yetkililerini çeşitli teknoloji konferanslarına götürmek için gerekli maddi kaynağı karşılamak yer alıyor. Hatta SEC’in Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu ile ortak yürüttüğü çalışmalarda, Oracle Türkiye çalışanlarının, teknoloji konferanslarına katılmak üzere çeşitli yetkilileri ABD’nin Kaliforniya eyaletine götürürken, ailelerinin de masraflarını karşıladığı yer alıyor.

O dönem, Oracle Türkiye’nin başındaki isim şimdi İmamoğlu’nun danışmanı

SEC’nin soruşturmaya esas faaliyet dönemi 2016 ile 2019 arasında, Oracle Türkiye’nin başında Filiz Doğan yer alıyordu. 2005 yılından itibaren Oracle’da çeşitli görevler üstlenen Doğan, 2011 yılından itibaren şirketin Türkiye ülke müdürlüğü görevine getirilmişti. Daha sonra Türkiye’nin de dahil olduğu Kuzey Afrika ve Türkiye’yi kapsayan bölgenin yöneticiliğini yapmıştı. Filiz Doğan, Temmuz 2021’den itibaren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun teknoloji danışmanı olarak görev yapıyor.

Filiz Doğan’ın, Oracle Türkiye bünyesinde oluşturulan ballı gezi fonlarının kuruluşunda ve kullanılmasında bir dahli var mı? Yok mu? Orası meçhul. Ancak, soruşturulan dönemde Oracle’ın Türkiye’deki en yetkili ismi olduğu su götürmez bir gerçek.

Ballı gezi fonları

Türkiye’de ve dünyada, pek çok şirket, çeşitli aktiviteler için işortakları ve/veya müşterileri için mesleki eğitimler de içerebilen çeşitli geziler organize edebiliyor. Çeşitli otomobil şirketlerinin gazetecileri fuarlara götürmesi, teknoloji şirketlerinin gazeteciler ve işortaklarını ürün lansmanlarına davet etmesi, ilaç şirketlerinin doktorları konferanslara götürmesi etik açısından tartışmalı bulunsa da yasal bir kısıtlaması bulunmayan gerçekler.

Çoğu şirket, bu geziler için kaynak ayırıyor ve muhasebeleştiriyor. Oracle’ın soruşturulan ve 23 milyon dolar ceza ile sonuçlanan olayında ise durum biraz farklı.

Öncelikle, sadece ilgili kişiler değil, ilgili kişilerin aileleri dahi bu gezilere götürülmüş ve masrafları karşılanmış iddiası mevcut.

Olayın ikinci boyutu ise bu tip geziler için mevcut bütçe ve ödeneklerin dışına çıkılmış olması. Hatta bu tip geziler için ayrıca bir fon oluşturulup, bu masrafların bu fonlardan karşılanmış olması. SEC de zaten açıklamasında bu duruma dikkat çekiyor. 

“Bu tip fonların oluşturulması ve kullanılması suistimale yol açabilir”.  Hindistan’da da olanlar bunlar. Bu fonların geziler dışında iş alabilmek karşılığında rüşvet dağıtmak için kullanıldığı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert Oluk 02 Ekim 2022 08:37

    Her şey çok güzel oldu mu?

  • Mucise Reis : )30 Eylül 2022 08:20

    Müslüman ve Allah kulu da mı ? O, zaman, son  dini düşünmem gerek :D  Habere bak çay demle... dinimizide sorgulamamız mı gerekli? : )) Yasama, yargı, yürütme .. siyasetin üzerinde bağımsız olmadığı sürece hiç bir sistem işlemez ve çalışmaz. Şuan muhalefet için bir x olayda bu kurumlar çok hızlı ve ileri derecede çalışabiliyor. Herkeslere çalışacak bir sistem hayal ediyorum. kişilere, bazı gruplara değil....

  • Hamido03 Ekim 2022 00:38

    Sen Yargıçlar rejimi yani yargıçlar diktatörlüğü istiyorsun Mecusi reyiz. Tarihte çok örnekleri var.

  • Tufan30 Eylül 2022 15:25

    Sen önce yazdığını bir oku ne saçmalıyorsun? Türkçe hocan seni iyi bir pataklasa böyle olmazdın. Elin amerikan kuruluşu oracle Türkiye'yi de rüşvet verdi diye yayınlıyor. Rüşvet verilen tarihlerde ki ceo bu hanımefendi. Ama nasılsa bu hanfendi imamın başdanışmanı olarak atanıyor hangi özelliğine göre? Liyakati iyi avanta vermesi miymiş?

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV29 Eylül 2022 22:28

    Benim burnuma sanki pis kokular yakında gelecek gibi.böyle birini getirin ki arpalığın başına rüşvetci diye etiketlenen kimseyi sonra bu kişi şuçlamayın.ekrem imamoğlu nun amacı nedir bileniniz var mı.

  • ahmet29 Eylül 2022 22:21

    Filiz Doğan’ın, Oracle Türkiye bünyesinde oluşturulan ballı gezi fonlarının kuruluşunda ve kullanılmasında bir dahli var mı? Yok mu? Orası meçhul

  • Zanğoç29 Eylül 2022 21:50

    Belediyeyi çarpması

  • Erdal yalçın29 Eylül 2022 19:58

    şu yaptığınız haberden utanın yazıyorsanız hepsini yazın varsa cesaretiniz

  • Sedat Bayrakal 29 Eylül 2022 17:15

    İşinizi yapın Borsagundem, siyaset yapmayın.

  • Sait03 Aralık 2022 09:06

    Baran tecrubesini konusturmus.tecrubesini

  • baran29 Eylül 2022 19:46

    Zoruna mı gitti bankamatik memuru?  Daha ne pislikleriniz ortaya saçılacak.  Ortalığı pisletip büyük şehir belediyelerini yağmaladığınız yeter!   Sadece yağmalamak ile kalmıyor bir de ortalığı fitneye boğmak için ellerinden geleni yapan itlerin bu ülke de yeri yok. Bu ülkeden def olup gideceksiniz.

  • ALİ YILDIRIM29 Eylül 2022 16:51

    esenler belediye başkanı tevfik göksu istanbul belediyesi finasman olarak iflas edip batmış durumda diyor idi acab bu bayanı imamoğlu getirerek bataklıktan mı çıkartıracak yoksa.......