İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Türkiye resmi

19 Ocak 2017, 10:48 - -

Kadir Has Üniversitesi Sosyal Siyasal Eğilimler araştırmasının 2016 yılı sonuçları yayınlandı. Bugün pek çok sitede kendi keyfine ve görüşüne göre alınmış slaytlar var. Kimisi ekonomik krizi ön plana çıkarmış kimisi siyasal. Bazı gazeteler güvenilen kurumlardaki değişimi ya da düşman görülen ülkeleri belirtmişler.

Araştırma yönteminden ise kimse bahsetmemiş. Önemli bir araştırma olmasına rağmen sadece 1000 kişi ile yapıldığına dikkat çekmek isterim, bu açıdan bulguları kısmen de olsa şüphe ile karşılamak gerekir:

Görüşülen kişiler cinsiyet, yaş medeni duruma göre dengeli seçilmiş. Gelir durumuna göre ise dengeli bir dağılım yok, daha çok düşük gelirli kesim seçilmiş. Örneklem grubunun 1/3’ü ise işsiz olduğunu beyan etmiş.

İlköğretim mezunları %46, lise mezunları %28, üniversite mezunları ise %23 oranında.

Örneklem kendini dindar, milliyetçi ve muhafazakâr olarak tanımlıyor. Araştırmanın bu sonuçlarına göre Türk halkının yapısı budur şeklinde yorumlarda var. Olabilir, olmayabilir bu şekilde ayrımcılık son derece yanlış. Birinin dindar ya da muhafazakâr olmasının başka birini ne ilgilendirmesi ne de etkilemesi gerekir.

Türkiye’nin en büyük sorunu terör, sonra FETÖ o da terör 3’üncü olarak ise işsizlik geliyor. Katılımcıların 1/3 oranında işsiz, toplamda %70 oranında ekonomik kriz var demelerine rağmen işsizlik sorununu yok saymaları gerçekçi değil:

Hükümetin ekonomi politikalarını beğenenlerin oranı genelde %38, AK Parti seçmeninde ise %70. Bu genel haricinde Ak Partililer hariç %3 ekonomi politikalarını doğru buluyor demektir. Ankette Ak Partili olduğunu söyleyenlerin oranı %52 idi.

Son 1 yılda ekonomik olarak kendini kötü durumda görenlerin oranı %50’nin üzerinde:

Gelelim araştırmanın bence en önemli bulgusuna: Türkiye’de ekonomik kriz var mı? %70 oranında ekonomik kriz var diye düşünülüyor:

Bu soru ekonomi politikaları ile alakalı. Ekonomi politikalarını Ak Partililer başarılı buluyorlar, ama burada ekonomik kriz var diyorlar. Ayrıca ekonomik kriz yoktur diyen ak Partili seçmen dışında %15’lik bir kesim daha olmalı. Ekonomi politikaları başarılı diyenlerin Ak Partili olmayanlarını yukarıda %3 olarak hesaplamıştım, burada bir açık var.

Yaratılmak istenen yeni fay hattı da atlanmamış sorulmuş, dindar-laik ayrımı son dönemde giderek körükleniyor:

Türkiye modern bir ülke midir diyenlerin oranı %70’e yakın:

Türkiye iyiye gidiyor:

Bu da her şeyin iyiye gittiği ülkenin para biriminin 5 yıllık grafiği:

Araştırma kafamızın ne kadar karışık olduğunu sorunlara yüzeysel baktığımızı ve ilişkileri kuramadığımızı gösteriyor.

Örneklem sayısı araştırmanın bu iddiaları yapabilmesi için bence son derece az ayrıca grubun dikkatli bir şekilde alınmak istenen sonuca uygun bir yapılandırma ile oluşturulduğunu düşünüyorum. 100 slaytı geçen bir sunum, bu kadar çok soruya sağlıklı cevaplar verilebileceği konusu da kafamda soru işareti. Hakkıyla cevaplamak için her soruda 3 dakika harcansa toplamda 5-6 saati bulur ayrıca verilen molalar vs. dikkate alınırsa tüm gün süren bir soru-cevaptan bahsediyoruz bu açından cevapların sağlıklı olacağı çok olası gelmedi bana.

Sunumu incelemek isteyenler bu bağlantıyı kullanabilirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İntra Bey19 Ocak 2017 21:07

    Sayın bakışaçısı: Tüm yazıdan anladığınız bu mudur? Bahsettiğiniz dönem evet mükemmel olarak nitelendi.

  • bakışaçısı19 Ocak 2017 13:53

    1 Mart 2003 te 1,7155 olan dolar kuru, 1 Ağustos 2008 e kadar kademeli olarak 1,1845 e düşmüş. Bu 5 yıllık periyodda Türk halkı ekonomi mükemmel diye mi düşündü ki , şimdi yalnızca dolar kuruna bakarak, gidişatımız kötü desin.

  • MURATHAYAL19 Ocak 2017 11:20

    Teşekkürler.Çok güzel açıklamışsınız.