Arif Ünver [email protected] Arif Ünver

Türk Sermaye Piyasası’nda Hisse Senetleri Piyasası’nın önemi ve yapılması gerekenler

02 Temmuz 2012, 00:00 - -

Yazıma öncelikle bir takım rakamlar vererek başlamak istiyorum, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) verilerine dayanarak, ülkemizde toplam mevduatın (vadeli+vadesiz+döviz tevdiat) 800 milyar TL’nin üstünde olduğunun altını çizmek lazım. Türk hisse senetleri piyasasında yerli yatırımcının yaklaşık 50-60 milyar TL arası tasarrufu mevcut.
Şimdi tam bu noktada yukarıda verdiğim rakamlar neyi ifade ediyor? Biraz onu açmak lazım, ülkemizde mevcut tabloda yerli hisse senedi yatırımlarının toplam bankalardaki mevduatın, 15’te 1’i gibi çok düşük olduğudur. Bu dengenin hisse senedi lehine değişmesinin bir kesime olumlu etkisi olurken, bir kesimin de bu işten hoşlanmayacağı aşikardır. Şimdi bu taraflardan ve dengenin değişmesi halinde taraflara etkilerini ele alalım.
Taraflardan bir tanesi bankalar, sayıları 100’ün altında, bir diğer taraf ise yaklaşık 70-80 milyon Türk halkı.
Bahsettiğimiz dengenin hisse senetleri lehine değişime uğramasını örneklendirerek zihinlerde açmak konunun daha iyi kavranmasını sağlayabilir; mevduatta tutulan 800 milyar TL’nin 250 milyar TL’sini hisse senetleri piyasasına çektik, ne oldu? Bankaların elinde ki mevduat düştü 500 milyar TL’li seviyelere, bankalara ne oluyor? Ellerinde daha az para kaldığı için daha az para satabiliyorlar ve faiz gelirinden mahrum oluyorlar. Eee, bunun vatandaşa bir zararı var mı? Cevabı duyar gibi oluyorum; tabi ki yok ama bankalar açısından bakınca durum nasıl? Can sıkıcı karlarda düşüş ve pastadan aldıkları payın azalması, bu durum kimi üzer bankanın patronunu. Şimdi hisse senetleri piyasasının durumunu ele alalım, gelen 250 milyar TL ile ne oluyor? Şu oluyor; şirketlerimiz sıfır maliyetli bu para ile daha büyük yatırımlara giriyor, karları büyüyor; şirketler büyüdükçe işsizliğe çare oluyor, karları büyüyor ve bu karları kendilerine para sağlayan ortakları ile paylaşıyor ve gelir dağılımında ki adaletsizlik düzeliyor; ekonomik refahın artması ile ülke genelinde yaşanan birçok çarpıklık kendiliğinden yok oluyor. Bakın konu nereden nerelere geliyor...
Yazımız da konuyu kısaca ele almaya çalıştım, konuyu detaylandırdığımız takdirde kitap konusu olacaktır. Ayrıca şunu da belirtmek isterim, kitabı da hazırlıyorum, sonbahar da kısmet olursa sizlere arz ediyorum. Konuyu bütün yönleri ile yazıyorum, fotoğrafı net bir şekilde sizlere sunmaya çalışacağım.
Yukarıdaki resmin gerçek olması için gerekenler:
-Halka açıklık kavramının yeniden tanımlanması,
-Tasarruf sahiplerinin haklarının gözetilmesi,
-Nitelikli, büyük halka arzların yapılması,
-Yerli yatırımcı haklarının, yabancıya karşı korunması,
-Düzenleyici ve denetleyici otoritenin, sektörün mutfağı ile entegrasyonu,
-Sermaye piyasasının milli bir kampanya ile desteklenmesi…
Ana hatlarını çizdiğim konunun detaylarını kitabımda tek tek açacağım, saygı ve sevgilerimle…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster