İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

TUPRS/ENDEKS karşılıklı işlemi

16 Ağustos 2016, 13:30 - -

Bugün İş Yatırım raporunda TUPRS/Endeks karşılaştırması ile TUPRS’ın endekse göre geride kaldığı ve TUPRS al/ ENDEKS sat önerisi vardı.

TUPRS, 20-70 hareketini yaptıktan sonra gerilemeye başladı ve tepeden 1/3 oranında düştü. TUPRS mükemmel yükseliş hareketini yaparken arka planda yaptığı yatırımların sonuçlarını alınacağı, karlılığın daha da artacağı varsayımı yatıyordu. 2015/9 ve 2016/3 bilançoları sonrası karlılığın bilançılara yansımadığı görüldü ve hisse yukarı ivmesini yitirdi, aksine düşüşe geçti. İki kötü bilanço Kasım/2015 ve Mayıs/2016 tarihlerinde açıklandı. İki bilanço sonrasında da uzun bir aylık düşüş çubuğu gördük:

Karşılaştırmalı rasyolarına bakalım:

TUPRS satışları azalıyor, brüt kar marjı geriliyor ayrıca EBITDA marjı da daralmış durumda. Birşeyler beklendiği gibi gitmiyor.

Özsermaye kazancı ve aktif karlılığı 2016 yılında 2015 yılına göre iyi görünmüyor, 2011 ve 2012 yıllarının da gerisinde:

TUPRS hissesinin endeksten koptuğu pozitif hareket 2014 sonu/2015 başında iyi bilançolar sonrası gelmişti:

Yukarıda da gösterdiğimiz gibi 2015/9 ve 2016/3 bilançolarıbeklentileri karşılayamayınca hisse gerilemeye başladı.

Hisse son 1 yıl analist piyasa değeri beklentisi –piyasa değeri makası giderek açılıyor:

3 yıllık olarak konsensüs-piyasa grafiğine de bakalım:

Analistler piyasa değerinin düşmesini pek beklemiyorlar. 2015 yükselişinde de yükseliş beklenmiyordu.

TUPRS bir bilanço döneminde daha beklentileri karşılayamazsa analistler de hızla TUPRS hissesi beklentisini aşağı çekeceklerdir. Grafikte hissenin tepe yaptığı yer ile analistlerin hedef fiyatının aynı noktada buluştukları dikkatten kaçmasın. Bunun tam tersi düşüşte gerçekleşirse uzun vadeli iyi bir alım fırsatı olabilir.

TUPRS’a dair son haber DÜNYA gazetesinde çıktı:

Tüpraş'ın ikinci çeyrek net kârı yüzde 53.5 düşüşle 330.5 milyon TL olarak gerçekleşti.Tüpraş'ın net kârı ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53.5 düşüş ile 330.5 milyon liraya geriledi. Şirketin KAP'a açıkladığı bilançosuna göre satışları ise yüzde 20.3 düşüşle 8.5 milyar liraya geriledi. Tüpraş'ın geçen yılın Nisan-Haziran döneminde net kârı 710.1 milyon lira, satışları 10.6 milyar lira olmuştu.

Bu yıl TUPRS endekse göre %26 geride:

3 yıllık bakarsak TUPRS endekse göre %27 daha iyi:

Hangi zaman aralığığndan baktığınıza bağlı olarak TUPRS/Endeks işlemi yapabilirsiniz. Ben pratik olarak bu tip işlemlerin kar getirebileceğine inanmıyorum, istatistiki testler sonucunda da TUPRS/Endeks arasında pair trade olabiliecek anlamlı bir ilişki bulunmuyor.

TUPRS bilançoları düzelmeden yeniden yukarı hareket kolay değil. Beklentiler büyüktü, gerçekleşmeler beklentilerin çok gerisinde kaldı. Büyük beklentilerin yarattığı fiyat hareketi şimdi geri çekiliyor. 3 standart sapma ile alınan işlem 4 standart sapmada stop loss olabilir. TUPRS mükemmel bir şirket, uzun vadeli yatırım için de iyi bir aday, fiyatının biraz daha gerilemesi mutlaka yatırımcıları çekecektir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)