İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Trumpistan tam gaz

01 Şubat 2017, 09:50 - -

Trump iktidara gelir gelmez ne söz verdiyse birer birer gerçekleştirmeye başladı. En azından executive order tabir edilen başkanlık emirlerini hazırlayıp yürürlüğe sokuyor. ABD’de ise bu icraatlar sonrasında fırtınalar kopmaya başladı. Protestoların boyutu acayip arttı. Trump’ın özellikle 7 Müslüman ülkenin ABD’ye girişini yasaklayan düzenlemesinin ardından insanlar mahkemelere akın ettiler. Bu emri tanımayacaklarını söyleyenlerden tutun da çeşitli dramatik hikayelere kadar röportajlar CNN, ABC News gibi ekranlara taşındı, NY Times gazetesinde yazılara konu oldu/oluyor. Pek çok eyalet başta Kaliforniya olmak üzere bu düzenlemeler sonrası “sanctuary” eyalet olma yolunda ilerliyor. Kaliforniya izinsiz göçmenlerin ülkeden kovulması yasasını uygulanmaması için eyalet çapında bir yasa çıkaracağını açıkladı. Ayrıca eyalet yetkilileri vergi gelirlerinin bir bölümünün bu işlerle uğraşacak avukatlara aktarılacağını söyledi.

Bizim medyamız ise taç giyen baş akıllanır söylemi ile Trump’ın seçim öncesi söylediklerini yapmayacağını ilan edivermişti ama fena yanıldılar.

Dün ise Teke Tek programında bir konuşmacı Trump’a suikastten bahsediyordu. Canlı yayında apaçık bunları normal bir şeylermiş gibi söyledi, moderatör ise hiç müdahale etmedi. Bir ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı hakkında bu tip konuşmaların yapılmasına ve buna da müsaade edilmesine çok şaşırdım ve doğru da bulmam. Amerikan kanallarında bizim cumhurbaşkanımız ile ilgili bu şekilde yayınlar yapılsaydı bizim çok mu hoşumuza gidecekti?

Siyasete girince mesele uzar. İşimiz piyasalar.

Trump seçilmeden önce genel kanı piyasaların yıkılacağı idi. İlk anlarda bu görüş haklı çıktı ama sonrasında Trump deliliği piyasaları sardı, DOW 20000 sınırı üzerine çıktı, SP500 2300lere geldi. ABD 10 yıllık faizi %2,5 oldu:

Dow grafiğinde de rahatlıkla görüleceği üzere endeks son 2-3 haftadır pek bir yere gidemiyor. Trump sonrası gerçekleşen fırtına sakinleşmiş durumda. Trump’ın reset tuşuna çok sert basması sonrasında ise caba diyerek ufaktan gerginlikler artmaya başladı.

ABD doları değer yitirmeye, altın değer kazanmaya başladı:

Daha sırada Çin ile yaşanacak sıkıntılar var. Henüz devreye girmedi. Trump şimdilik ısınma turlarında. Isındıktan ve açıldıktan sonra çok daha tartışmalı kararlar imza atacak.

Bu durum piyasalarda yaşanan sebepsiz mutluluğun ortadan kalkmasına, Trump köpüğünün ise gitmesine sebep olabilir, ihtimal son derece yüksek.

Bu durumdan nasıl para kazanabiliriz?

1)DJI, SPX endekslerinde kısa pozisyonlar alabiliriz. Vadeli kontratlar ile veya put opsiyonları ile

2)FED faiz konusunda beklendiği kadar sert davranmayacak söylemi ile kısa vadeli de olsa 10 yıllık tahvillerde uzun pozisyon alabiliriz.

3)ABD dolarına karşı düşüş yönünde pozisyon alabiliriz.

Bize etkileri konusunda çok net değilim.

 

Borsa Trump sonrası geride kalmıştı, 2017 girişinde bunu halletti. TL ise hala daha çok değersiz şekilde duruyor. Bu durumda önümüzdeki günlerde trade amaçlı olarak TL’nin borsadan daha fazla değerlenmesi gerekir diye düşünebiliriz. Borsada uzun pozisyon almak yerine TL’de uzun pozisyon almak riskine değecek bir getiri sunabilir.

Bu pozisyonu da

1)USDTRY’de put opsiyonları ile

2)Vadeli kontratlar ile

Açabiliriz.

Borsa USDTRY opsiyonlarında hala daha alım (call) opsiyonları aktif en çok işlem 4-4,15 kullanım fiyatlarında gerçekleşiyor. Bu pozisyonlar erimeden /itfa olmadan TL’de daha fazla yukarı hareket ihtimali zor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş02 Şubat 2017 12:41

    Haklısınız, kabül etmek lazım…Yalnız makrolar diyor ki; kuğulardaki grilik siyaha dönmeye başladı.Sabretmesini bilene asıl fırsat yeni başlamış olabilir...Altın opsiyonları özellikle daha önceki fiziki tepe olan 1380 ons/usd(tepkimiydi yoksa elliotun 1. dalgasımıydı) uzun vade için her şeyi belli eder etmesine de zaman uzun ve sıkıcı olacak…

  • İntra Bey02 Şubat 2017 10:25

    Sayın Vatandaş: USDTRY put stratejisi bugün açılışta iyi para yaptı görünüyor.

  • Intra bey01 Şubat 2017 15:25

    Sayın vatandas: keşke makro gerçekler ile piyasa paralel gidebilse işler ne güzel olurdu. maalesef gerçekler zamanın değirmeni gibi ağır ogutuyor

  • vatandaş01 Şubat 2017 13:46

    Sayın İntra Bey,yazınızda usdtry için put opsiyon fikri ülkenin içinde bulunduğu özel şirketlerden kaynaklanan yabancı para borcu miktarı ile uyumsuz.Demek istediğim bu...

  • İntra Bey01 Şubat 2017 11:04

    Sayın Vatandaş: Yazı daha çok ABD piyasaları odaklı. TR konusunda pek çok analist gibi fikirleri ardarda sıralamak istemem, ne düşünüyorsam yazdım.

  • vatandaş01 Şubat 2017 10:39

    Bize etkileri konusunda çok net değilim....Bu her şeyi açıklıyor herhalde..