İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Trump kazandı

09 Kasım 2016, 10:31 - -

Amerikan seçimleri tam da beklenmeyeni bekle (expect the unexpected) deyimini haklı çıkardı. Tüm medya, bahisçiler, anketçiler 32 kısım tekmili birden Hillary’nin başkanlığını ilan etmişlerdi. Seçimi bir formaliteden ibaret görüyorlardı, Madam President nidaları her yeri doldurmuştu. İş ne zaman seçmenin eline geçti durum değişti: Seçmen diyeceğini demeden bir takım varsayımlara kapılıp hayaller kurarsanız rüyadan uyanmanız çok acı verici olabilir.

Clinton karargahından bir iki resim gecenin anlam ve önemini gösteriyor:

FBI, CIA, Cumhuriyetçi Partinin ileri gelenleri...neredeyse tamamı Trump karşıtı oldular tercihlerini yok saymaya çalıştılar ama seçmene Amerika tarihinde ilk defa yenildiler.

Trump’ın seçilmesi tektonik bir hareket yarattı ve bunun etkilerini biz hemen hemen tüm alanlarda göreceğiz. Piyasa, siyaset, ekonomi...hepsi değişecek. Bildiğimiz ABD bu saatten sonra yok. Obama gitti, Hillary gitti.

İlk tepki felaket kötü tüm borsalar %5 civarında geriledi. Gelişmekte olan piyasalar para birimleri yıkıldı. EUR ve altın değer kazandı.

Eğer Trump ekonomi ağırlıklı verdiği sözlerin yarısını bile yerine getirebilirse önümüzdeki günlerde olabilecek satışlar alım fırsatı olacaktır. Trump görevi alana ve aldıktan sonraki icraatlarına bakarak piyasalar yön bulacak. Eğer seçim öncesi çoğu zaman saçmaladığı şekilde davranırsa bu iyi olmaz, sakinleşir ve icraatlarına, ekonomiye odaklanırsa süper olur.

Son durum aşağıdaki gibi:

Trump 270 yaparsa başkan olacak, ki bu saatten sonra kaybetmesinin olasılığı yok.

TL 3,30lara yükselip sabah açılışta 3,22 civarına geldi. Bizim için vaziyet pek parlak değil. Devasa özel sektör borçlarının çoğu yabancı para cinsinden ve açık pozisyon olarak duruyor. Türkiye’nin döviz açığı 400milyar USD’den fazla. TL değer yitirmeye devam eder ve tedbir alınmazsa ne olacağını rakamlarla göstermeye gerek dahi yok. Döviz de basamadığımıza göre demek ki iğneden ipliğe herşeyin fiyatı tahmin edilemez ölçüde artacak ama yine de açığı karşılayamayacak. Nedense aklıma Ağustos Böceği ve Karınca hikayesi geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)