Kemalettin Bulamacı [email protected] Kemalettin Bulamacı

TOGG’un arabası var, Türkiye’de logosunun tescili yok!..

08 Kasım 2022, 07:45 - -

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un yeni logosu henüz Türkiye’de tescil edilemedi. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu AŞ, Gemlik’te üretilen/üretilecek olan elektrikli otomobillerde kullanılan logo ve amblem için 8 Kasım 2021’de başvuruda bulunmasına rağmen, Türk Patent Enstitüsü tarafından henüz bu logonun marka/logo tescili gerçekleştirilmedi. Aynı durum, Togg’un turkuaz renkli logosunu kullanan şarj istasyonu işletmecisi TRUGO için de geçerli.
 
Avrupa Birliği Patent Ofisi, EUIPO ise kullanılan yeni logoyu 15 Aralık 2021’de tescil etmişti. Logo, 18 Aralık 2021’de Togg’un sosyal ağlardaki hesaplarında kamuoyuna tanıtılmıştı.

29 Ekim’de seri üretim törenle başladı

29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile Bursa, Gemlik’teki TOGG tesislerinde seri üretim başlatıldı. Bununla birlikte aracın yerlilik, seri üretim bantları 10 gündür gündemin ilk maddeleri arasında.
‘Alman motorlu, İngiliz şasili, Çin bataryalı, İtalyan tasarımlı araç yerli olur mu?’soruları soruldu.
Günümüz dünyasında, hiçbir ürünün sıfırdan son tüketime kadar olan süreci tek bir şirketin tekelinde tutması zor. Apple ve Nike bunun en bariz örnekleri. Markayı yaratırsın, tasarımlar yaparsın, patentler alırsın sonra tedarikçilerden parçaları alır bunu kendin üretir, birleştirir veya bir taşeron aracılığı ile bu işlemleri yaptırırsın. Asıl konu marka ve patentlerdir. Bunu TOGG CEO’su Gürcan Karakaş da dile getiriyor.

Türkiye patent sistemi Togg’un hızına yetişemedi

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, ismini ve markasını tam dört yıl önce hem Türkiye’de hem de Avrupa’da Türkçe ve İngilizce olarak tescil ettirdi. Türk Patent Enstitüsü kayıtlarına göre 7 Kasım 2018 tescil tarihi. Bunun yanında eski Togg markası ve amblemi de 4 Eylül 2020 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş. Ancak, Togg, geçtiğimiz yıl ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Tüketici Elektroniği Fuarı’na katılmadan önce, logosunu değiştirmeye karar vermişti. Halen kullandıkları ve otomobillerin önünde de yer alan amblemi 18 Aralık 2021’de sosyal ağ hesaplarından kamuoyuna duyurmuşlardı. TOGG tarafından yeni logonun tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne 8 Kasım 2021 ilk başvuru yapılmış olmasına rağmen, yeni logo ve marka henüz tescil edilebilmiş değil. Avrupa Birliği Patent Ofisi EUIPO ise bu logo ve markayı, 45 sektör için 15 Aralık 2021’de tescil etmiş durumda. Togg logosunu da içeren TRUGO logosu için de 31 Mayıs 2022’de başvuru yapılmış olmasına rağmen, Türk Patent Enstitüsü bu logonun tescilini de henüz gerçekleştirmiş değil.

Türkiye’deki patent tescilinin henüz gerçekleştirilememesinin sebebi olarak ise aynı logoyu kullandığını iddia eden bir başvurucunun logoda kullanım hakkı iddia etmesi. İlginçtir ki AB patent ofisindeki başvuru için herhangi bir itirazda bulunmayan bu başvurucu, Türkiye’de yasal itiraz süresinin son gününde başvuruda bulunması.

Dosya ayrıntılarında itiraz edenin hangi kişi veya kuruluş olduğu belirtilmiyor.

Türk Patent Enstitüsü’ndeki başvuru dosyası ayrıntılarına göre henüz tescil edilmeyen Togg logosu ile ilgili kronolojinin önemli detayları şöyle yer alıyor;

Başvuru – 8 Kasım 2021

Yayın Kararı – 2 Aralık 2021

Yayına İtiraz – 13 Şubat 2022

Yayına İtiraz edene itiraz  – 29 Mart 2022
 (Kullandığına dair ispat isteme)

İtiraz sahibinin karşı görüşü – 22 Nisan 2022

İtiraz sahibinin kullanım ispatı sunması – 9 Haziran 2022

Dosya kayıtlarında, Togg logosunda hak iddia eden başvurucunun logoyu kullandığına dair ispat sunmasında sonra ise herhangi bir kayıt bulunmuyor.

Konuyu sorduğum TOGG yetkilileri ise hak iddia edenin Avrupalı bir otomotiv markası olduğunu belirttiler. Verdikleri bilgiye göre TPE’nin ilgili dairesi 11 Ağustos’ta hak iddia eden şirketin itirazlarını reddetmiş ama şirket 10 Ekim 2022’de TPE’de bir üst makama itirazını yinelemiş.

Umarım en kısa sürede süreç tamamlanır ve  Türk Patent Enstitüsü tarafından da Togg logosunun tescili gerçekleştirilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şahin kuş 12 Kasım 2022 18:50

    logo güzel değil, daha özgün yapılabilirdi, sıradan hiç bir etki bırakmayan, yazıdı değil şekil pek iyi durmuyor

  • Mucise Reis ;)08 Kasım 2022 15:40

    Bu işçin aslı şudur. milli yerli eleştirmeyin beni. İtalyada x firma var. parayı veriyorsan sana dizayn otomobil yapıyor. bas parayı tasarım ve dizaynlı demo otomobilın oluyor. Başka oto firmalarıda bu italya şirketine bu işi yaptırtıyor. Neyse demo oto üretildi. Deniz yolu ile ülkemize geldi. Beğendik. içine bişeler ekledik değiştirdik vb. Sonra gebzede üretecez fabrika yapacaz dedik. Bütün hakları, üretim hakları vb parçaları bilgileri  aldık. Yazılım kotları açık onuda aldık. üerin ekendimiz yazdık ekledik gelişime açık. Bu firma tanınan yerlerede bu işi yapıyor. Bir yerden başladık. Şuan için yolun başındayız. Parçalar yabancı ülkelerden geliyor. Bağımlıyız. Piller, baskılı parçalar, teknolojık donanım vb. bunları alıp montaj yapıyoruz. Dünyaya satacaz. Yani geliştirip, kendimi parçaları millileştirip, kendi dizayn oto yapma , sıfırdan tasarım oluşturma yapamaz isek, istenen olmaz. Bu durumu aşıp, çağ atlamak lazım. toog amacına yoksa gitmez.

  • gerçek08 Kasım 2022 13:21

     Hybrid Kinetic group –çinli .. Pininfarina İtalyan tasarım firması  bu iki firma (İNANMAYAN ARKADAŞLAR İNTERNETE Bİ ZAHMET BU İKİ FİRMANIN ADINI YAZIP ARATTIRSINLAR) 2017 cenevre otomotiv fuarında araçlarını görücüye çıkardılar bu arada (Pininfarina togg tasarımını yapan firma) bunların çıkardığı araçla togg ye bakınca ön panjur.jantlar.iç göğüsteki ekran dışında herşey aynı firma madem togg yi çizdi bari sağını solunu değiştirseydi bari aynı ürünü kopyalamış bide yeni çizdim diye bize kakaladı.GERİSİ AYNI. 

  • gercek08 Kasım 2022 12:22

    www.togg.com adresini bile alamadılar .zira bu adres amerikada 18 sene evvel kullanan bir firmaya ait.geçen senelerde TÜRKİYE bu firmayla anlaşma yerine(domain hakkını kullanma) amerikada mahkemeye verdi. yapılan araştırmada TÜRKİYE mahkemeyi kaybetti zira yapılan incelemede firmanın 18 senedir www.togg.com.adresini kullandıgı ortaya çıktı. yani kısacası dünyada bu adresi togg.com olarak kullanamıyacak.

  • ...08 Kasım 2022 10:05

    Yeni logo Kore malı bir aracın logosunu andırıyor.

  • Mucise Reis ;)08 Kasım 2022 09:46

    ee sizde araştırın be kardeşim. Yabancılar bir marka ismi çıkartıyor, bazı ülkelerde o ürün küfür, aşağılayıcı anlam mana çıkartıyor diye aracın adını değiştiriyor... Bir zahmet kurum baksında aynı logoları kendine kullanmasın... daha zaten ncup ları olmadı onlar  daha önemli, dizayn ve değişimler olacak mı? ncup çarpışmalarda naşarı olması için tasarım deıgım malıketler ne olacak gibi.. logo işi faso fiso iş yani.. ncup il euluslar arası üretim satış  servis vb alıcaz.

  • Tufan08 Kasım 2022 09:07

    Avrupa patent onaylarken ses çıkarmıyor ama bizim ülkede ses çıkarıyor. Bu avrupalı üretici kimdir? Bunu açıklamak lazım. Millet bilsin bu hain firmayı. Kimsede aracını almasın. Bu işin besleyeni de fetödür.

  • Türk.08 Kasım 2022 07:55

    Türkiye de o kadar çok manyak var ki. Hepsi buzul çağından gelmiş. Kalbi katı kaskatı.