İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

TL son 6 yılda aralık ayınd sürekli değer kaybediyor

05 Aralık 2016, 09:39 - -

BORSADA GEÇTİĞİMİZ HAFTA

TL’nin değer kaybı geçtiğimiz hafta borsayı negatif etkilemeye devam etti. Önceki hafta TCMB hamlesi ile yatışır gibi olan dolar TL’ye karşı yeni rekor gerçekleştirdi. TL’nin değer kaybı durdurulamıyor ve bunun etkisi de yavaş yavaş diğer yatırım araçlarına sızmaya başladı. Borsa İstanbul haftayı %1,31 düşüş ile kapadı:

 Haftalık 3500 puan aralığında hareket eden BİST100 günlük yüksek-düşük farkları 1150 puan civarında gerçekleşti. Endeks en yüksek 75333 en düşük 71793 arasında kaldı. Kasım kaybı %5,78 ile sonuçlandı.

Genelde sakin geçmesini beklediğimiz aralık aylarının geçmiş getirileri nasıl olmuş bakalım:

Son 15 yılda aralık aylarında borsa %67 oranında yükselmiş. Yükseldiği ayların ortalaması %10.79 (BİST30) ve %9.53 (BİST100); düştüğü ayların ortalaması %7.72 (BİST30) ve %8.73 (BİST100) olarak gerçekleşmiş.

Son 3 yılın aralık ayları ise genelden ayrılan bir çizgi gösteriyor, hepsi kayıpta.

TL aralık aylarında belirgin bir trend yapmamış olmasına rağmen son 6 yılda aralık aylarında sürekli değer kaybetmiş durumda. Bu da bize aralık aylarında genelde pozisyon kapatıldığını gösteriyor.

TL değer kaybetmeye devam ediyor, faiz indirilecek ısrarı da devam ediyor. Üstüne Rusya/Çin/İran ile yerel paralar ile ticaret yapalım önerileri geldi. Bu haftanın ve devamında aralık ayının bu gelişmeler etkisinde çok iyi geçmesi olasılığı azaldı.

Bu hafta XU050 hisselerinin sadece 15 adedi yükseldi:

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta da geriledi:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20.35 getiri üretmişti, Haziran ayında 2016 getirisi %5.59’a kadar geriledikten sonra darbe girişimi öncesinde %16.49’a yükseldi. Darbe girişimi sonrasında 2016 yılı getirisi neredeyse sıfıra indi. Geçtiğimiz hafta kapanışında ise 2016 yılı getirisi %2.94 oldu. Endeks 2016 yılında sürekli daha düşük getirili tepeler yapıyor: 20.35-16.49-11.98-10.30-5.84. Bu endeksin zayıfladığını güç kazanıp yükselebilmesi için %11.98’i geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Son 1 aylık performansa baktığımızda borsanın ciddi değer yitirmesine rağmen iyi performans gösteren sektörler/hisseler mevcuttu:

Takip ettiğimiz 418 hissenin 81 adedi bu hafta pozitif getiri elde ederken spekülatif hisseler HER ZAMANKİ GİBİ yine öne çıktı.

FLAP hissesinde yaşanan hareket herhangi bir sebepten kaynaklanıyor olamaz, özel bir haber yoktu, güzel 90 derecelik bir yükseliş gördük:

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %2,71. Bu hafta bu grup ortalama kaybı %1,72. SASA, EGEEN,SNGYO listenin üst bölümünden son bölümüne indiler.

Bir önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %6,10 kaybettiren zayıf hisseler grubu bu hafta %3,60 geriledi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta zarar etti.

Bu haftanın BİST100 kaybettiren – kazandıranları:

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerinin çoğunluğunu spekülatif grup oluşturuyor.

Geçtiğimizi haftaların kazananlar lideri TCHOL unvanını geri vermiyor. LİDFA ikinci sırada, FLAP üçüncü sırada. MENBA, AVHOL, BMEKS, ULAS değerlerinin 2/3’ünü kaybetmiş durumda.

ULAS 2015 yılının yıldızı idi, şimdi kaybedenlerin liderliğine ilerliyor:

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

KIPA, GOODY, BAGFS, BIZIM, DOCO bu senenin zirvesinden en fazla geriye düşen hisseler.

Diplerine yakın hisseler:

DOCO, BRISA, BAGFS, TCELL, AKENR dip seviyesine yakın fiyatlarda işlem görüyor.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

Yeni zirve yapan hisse yok, SODA, ENKAI, TRKCM zirvelerine yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

HALKB, VAKBN, ISCTR, YKBNK ucuz listede yer bulmuş durumda. MGROS pahalılıkta zirvede.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

OTKAR lider. MGROS, IZMDC borç/öz kaynak oranları diğer hisselere göre yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemde başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

PD/DD listesinden eksi defter değerli hisseler çıkarıldı. Listede 5 banka var. Bankalar defter değerine geri gelebilirse endeks yükselebilir.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, BIZIM, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında GOZDE, KARSN, AFYON, SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler piyasa düzeldiğinde olumlu performans sergilemişti. EV/EBITDA oranları cazip şirketlerin sayısı fazla.

BİST100 en değerli şirket 31,09 milyar TL ile GARAN, en düşük değerli şirket 213 milyon TL ile IHLAS.

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 2016 yılının 5 ayı pozitif, 2 ayı yatay, 4 ayı ise negatif geçti:

Haftalık grafikte SP500 endeksine göre olan negatif ayrışma artık iyice belirgin hale geldi. PPO (6,12,9) negatif bölgeye indi.

72500 önemli uzun vadeli destek hattı üzerinde yer alıyor. Geçtiğimiz hafta haftanın son günü destek çalıştı, kırılana kadar destek destektir ama bu hafta destek hattının yeniden denenmesi ihtimali yüksek.

XU100 uzun dönemde 9,06-11,06 F/K arasında hareket ediyor(du). Harmonik ortalama ise 10,06.

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 8.09, BİST30 F/K ise 7.93 oldu. BİST100 ortalamaya göre %24.3 ucuz. Ağustos ayında 2013 yılından bu yana ilk defa alt sınırın da altına gelmiştik, endeks o noktadan tepki vermişti, 2016/9 bilançolarında banka karları patladığı için F/K tekrar alt sınırın altına gelmesine rağmen tepki vermek bir yana daha da aşağı gitmeye başladık. 2009 yılından bu yana ilk defa bu kadar düşük F/K ile işlem görüyoruz bu olumlu değil, ileriye yönelik F/K tahminleri spottan daha da düşük.

TL’de değer kaybı durmuyor. Geçtiğimiz hafta da stres yüksekti, Dolar TL’ye karşı zirve üstüne zirve gördü, 3,59 üzerine çıktı:

Faiz düşürülsün ısrarı devam ediyor, demek ki TL’deki gerilemenin de devam etmesi ve bunun borsaya yansıması olasılığı yüksek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)