Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Teşvik paketi sonrası piyasaların yönü

08 Mart 2021, 09:05 - -

Hareketli bir hafta yaşanacak. Bilançolar 11 Mart'a kadar açıklanıyor. ABD'de ekonomik krizi aşmak için hazırlanan 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketi için Senato onayı alındı. Halka doğrudan gelir aktarımını da içeren bu dev teşvik paketi 1-2 gün içerisinde yürürlüğe girecek. Peki, paket sonrasında piyasalar nasıl bir seyir izleyecek?

Paketin içeriğine ve kapsadığı kesime bakıldığında piyasalara etkisinin olacağı kesin. Bu pakete ilişkin beklentiler bir süredir alınıyor. İlk etki coşku olsa da piyasalar sonrasında enflasyon kaygıları ve istihdam yaratılmasına odaklanabilir. Temkin elden bırakılmamalı ve açıklanan bilançolardaki güçlü hisseler göz önünde bulundurulmalı.

Paket 49’a 50 oy ile kabul edildi

6 Mart’ta da Senato’da oylanan paket 49’a 50 oy ile kabul edildi, ancak paket içinde değişiklikler yapılmasından dolayı tekrar mecliste oylama yapılacak.

Haftalık işsizlik ödenekleri değişti

Mecliste 400 dolar olarak kabul edilen haftalık işsizlik ödenekleri senatoda 300 dolar olarak kabul edildi. Bu nedenle ABD Başkanı Biden’ın paketi hafta içinde imzalaması bekleniyor.

Senato’dan geçen 1,9 trilyonluk teşvik paketinde neler var?

1- Yıllık geliri 75 binin altında olan çalışanlar aylık 1400 dolarlık destek, evliler içinse yıllık geliri 150 bin dolar altındaysa yine kişi başı 1400 dolarlık destek alabilecek.

2- Haftalık işsizlik desteği 300 dolar olacak ve bu destek 6 Eylül’e kadar sürecek.

3- Daha önce 2025’e kadar uzatılan vergi indirimleri 2026’ya kadar uzatıldı.

4- Paket içinde salgından etkilenme derecesine göre eyaletlere 350 milyar dolarlık destek sağlanacak.

Paket içindeki değişikliklerin ardından son oylama ile detaylar netleşecek.

Enflasyon kaygıları yüksek

Enflasyon kaygılarının yüksek olduğunu görüyoruz. Şubat sonunda artan küresel enflasyon endişeleri Mart ayının ilk işlem haftasında etkisini sürdürdü. 10 yıllık tahvil faizi ve dolar kurunda yaşanan yükseliş nedeniyle dünya borsaları geriledi.

Teşvik paketi ve tahvillerin seyri

Teşvik paketindeki olumlu seyrin yanında tahvil piyasasındaki volatilite izleniyor. Tahvillerde olası hareketlere karşı piyasaların hassasiyeti devam edecek.

Küresel piyasaların dört önemli gelişmesi

1- Joe Biden’in 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketiyle ilgili Kongre’deki ilerlemeler izleniyor olacak.

2- ABD’nin enflasyon rakamları  takip edilecek.

3- Avrupa Merkez Bankası (ECB) perşembe günü politika toplantısı düzenleyecek.

4- İngiltere, karantina etkilerini yansıtacak olan ocak ayı büyüme rakamlarını paylaşacak.

Endeks desteğinde tutundu

BIST 100 Endeksi yüzde 23,6 seviyesindeki desteğinde tutunarak yönünü yukarı çevirdi. Şimdi 1.580 seviyesindeki satıcılı bölgenin aşılması önemli. Bu seviye aşılırsa endeksin yükselişi devam edecektir. ABD Teşvik Paketinin olumlu seyri görülebilir. Fakat içerideki enflasyon kaygıları nedeni ile mart ayında 1580 seviyeleri etrafında dolanan bir yatay hareket görebiliriz. Mayıs ayı ile birlikte enflasyonda düşüşün başlaması ile endeks yeni bir atak başlatabilir. Bu süreç içerisinde artan hacimle dirençler aşılırsa güçlü bir çıkışın işareti olacak.

Dolar/TL’nin seyri

Dolar kuru kritik direnç bölgesinde 7,54 seviyesinin üzerindeki kalıcı bir hareket 8,04 seviyesinin görülmesini sağlayacaktır. 7,54 aşılamazsa yeniden destek seviyelerine geri çekilme görebiliriz. 7,24-7,11-7,02.

Kurumların tahminlerinde öne çıkanlar

İŞ YATIRIM'IN YÜZDE 25’İN ÜZERİNDE GETİRİ BEKLEDİĞİ HİSSELER

ŞEKER YATIRIM'IN GÜNCEL BANKA HİSSE ÖNERİLERİ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU08 Mart 2021 21:48

    anlaşılan mal yiteleme.

  • Yorum08 Mart 2021 18:25

    Endex senato biden ardından migros ne alaka niye - 402 000 000 zarar yazmış öz sermayesi olmayan defter değeri 0.17 kuruş olan migrosu alayım hadi Bi açıkla ya şu bu sebep de nedir niye ozkgy Gözde akgrt deva gibi güzelim hisseler varken bu migrosu alayım Bi zahmet Bi açıklarmısınız sanal da var o şirket yani varmış gibi düşünürsen var marketin içinde hiçbirşeyi kendine ait değil öz sermaye 30 milyon Bi yazarkasalar kendine ait heralde

  • cahil herif08 Mart 2021 14:39

    Adnan abi hemen şişe ve migros alıyorum.bu fiyatlardan kaçmaz.

  • Yasin Bağış 08 Mart 2021 12:50

    Merhaba. Emeğine sağlık. Çok yararlı bir çalışma olmuş...